Syksyn 2018 Vinokino nostaa esiin pohjoismaista elokuvaa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Vinokino järjestetään syksyllä 2018 Turussa ja Helsingissä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä järjestyksessään 27. Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään Turussa 11.–14. lokakuuta ja Helsingissä 9.–11. marraskuuta.

Turussa elokuvaesitykset ovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Logomon Move 2 -salissa. Helsingissä näytökset järjestetään aiempien vuosien tapaan Kino Andorrassa. Pääfestivaalien lisäksi muutamia näytöksiä järjestetään Oulussa ja Tampereella. Syksyllä Vinokino järjestää myös maksuttomia dokumenttinäytöksiä Turussa ja Helsingissä.

Vuoden 2018 tarjontaa

Syksyn 2018 festivaalilla nostetaan esiin pohjoismaista osaamista. Kolmasosa ohjelmistosta on pohjoismaista alkuperää.

- Kaikki viisi Pohjoismaata on edustettuna joko lyhyen tai pitkän elokuvan muodossa. Tarjolla on sympaattinen norjalainen draamakomedia Going West, tunnelmallinen islantilainen kauhudraama Rift sekä huonoa makua edustava ruotsalainen kauhukomedia Housewife Alien vs. Gay Zombie. Turun näytös on myös jälkimmäisen maailmanensi-ilta. Myös yksi festivaalin kolmesta lyhytelokuvanäytöksestä on omistettu pohjoismaiselle elokuvalle.

Turun festivaalin avaa ilmaisnäytös kotimaisesta queer-elokuvasta A Moment in the Reeds, ja vain Turussa ja Tampereella on mahdollisuus nähdä Joachim Trierin ohjaama voimakas ja visuaalisesti upea draama Thelma, joka on myös yksi tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pohjoismaiden vastapainona on laadukas kattaus elokuvia eri puolilta maailmaa. Mukana on niin komediaa kuin draamaa. Huumoripuolta edustavat amerikkalaiset komediat Wild Nights With Emily ja Ideal Home. Edellinen on Molly Shannonin tähdittämä hullunkurinen komedia runoilija Emily Dickinsonin elämästä. Jälkimmäinen on lämminhenkinen komedia, jossa Steve Coogan ja Paul Rudd näyttelevät pariskuntaa, jonka elämä kääntyy ylösalaisin, kun he joutuvat yllättäen huolehtimaan 10-vuotiaasta pojasta.

- Vakavampaa puolta edustaa muun muassa koskettava brittidraama Just Charlie, joka on transteinin ja hänen perheensä kasvutarina ja brasilialainen draama Hard Paint, joka voitti parhaalle HLBTIQ-aiheiselle elokuvalle jaettavan Teddy-palkinnon Berliinin elokuvajuhlilla alkuvuodesta. Vinokinon ohjelmistoon kuuluu myös toinen brasilialainen elokuva, joka sai Teddy-palkinnon tänä vuonna. Nimittäin Bixa Travesty valittiin parhaaksi queer-dokumentiksi. Huomionarvoinen on myös World Shorts -lyhytelokuvakooste, joka sisältää sateenkaarevia tarinoita kuudesta eri maanosasta.

Suomen ainoa hlbti-elokuvafestivaali

Turun seudun Setan järjestämä Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Nykyään hlbti-teemaisia elokuvia esitetään yhä enemmän suurelle yleisölle suunnatuilla elokuvafestivaaleilla sekä niin elokuvateatterien perustarjonnassa kuin televisiossakin. Vinokino-festivaalien käynnistyessä 1990-luvun alussa tilanne oli vielä erilainen, ja Vinokino oli ainoita mahdollisuuksia nähdä tuolloin marginaalia edustanutta aihepiiriä valkokankaalla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!