"Presidentti Niinistö pelasi taitavasti pariliitto-käsitteellä"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1
Sauli Niinistön elämää ja maailmankuvaa kartoittaneet toimittajat Lauri Nurmi (vas) ja Matti Mörttinen. Oikealla kustantaja Mika Rönkkö.

Toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen perusteellinen Sauli Niinistö -kirja tarkastelee myös  poliitikon arvomaailmaa. Se on presidenttivuosina kuitenkin jäänyt utuiseksikin, kun Niinistöon tasapainoillut eri kantojen välillä, kirjassa todetaan."Sauli Niinistö. Mäntyniemen herra" (Into-kustannus)  julkaistiin 13.8.18 

Tasa-arvokysymyksiä käsitellään etenkin kirjan luvussa "Armoton ja aatteeton johtaja". Kirjoittajat toteavat, että Niinistön suhtautuminen inhimillisiin tasa-arvokysyyksiin on usein ollut jopa vaikea ymmärtää.

Presidentti Niinistö vahvisti  sukupuolineutraalin avioliittolain, mutta  ei  esimerkiksi Yleisradion kyselytunnilla  29.11.2014  kertoinut, miten olisi  itse  kansanedustajana äänestänyt  asiassa.  Kirjassa  kerrataan  Niinistön vaihtoehdoksi lanseeraama "pariliitto",  josta  olisi tullut  virallinen parisuhdetta  tarkoittava  termi.

"Niinistö pelasi taitavasti pariliitto-käsitteellä niin, että sai  sympatiaa sekä  tasa-arvoisen avioliiton kannattajilta että sen vastustajilta", Mörttinen summasi. 

Ylen kyselytunnilla  Niinistö selvensi, että hän olisi estänyt avioliitto-sanan  ympärillä käydyn tulehtuneen väittelyn.  Oikeudellisesti kaikkia liittoja olisi alettu kutsua pariliitoiksi. Aluksi oli vaikuttanut siltä, että Niinistö  olisi  suonut  avioliiton vain heteropareille. Muiden olisi pitänyt solmia samoilla ehdoilla  pariliitto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

 "Jokainen saa sitten tuntea vapaasti ja hahmottaa sen avioliiton tai naimisissa olemisen käsitteen. Se ei sitten kuitenkaan kelvannut kummallekaan osapuolelle," Niinistö tuolloin sanoi. Hän kuitenkin arveli, että jos  aihetta olisi "poliittisella taholla kovasti jumputettu, niin eipä tiedä".  "Sellaista minä olisin kannattanut. Nyt on vain tyytyminen tuohon eiliseen  ratkaisuun, joka minusta on nyt ihan selvä. Näin eletään".

Pari vuotta myöhemmin  turvapaikanhakijoiden määrän  nopeasti noustua Niinistö vältti samaan tapaan  joutumasta puolelle  tai toiselle. Maahanmuuttokysymystä käsitellessään  kirjoittajat toteavat, ettei Niiiinistö ole "kriittisesti arvioituna osoittanut  merkittävää  arvojohtajuutta, vaan on tyytynyt tasapainoilemaan  eri suhtautumistapojen välillä ja miellyttämään mahdollisimman suurta osaa  suomalaisista".  "Näin hänen oma  arvomaailmansa jää utuiseksi".

Ranneliikkeen kysymykseen, onko Niinistö  arvokonservatiivi, Mörttinen vastasi ensin "on" ja  tarkensi sitten muotoon "arvoperinteiden kannattaja".   Nurmi  sanoi, että  Niinistö on  "tyypillinen vuonna  1948 syntynyt mies" ja "tilastollisesti  hän arvokonservatiivi". "Mutta progmaattikona hän on valmis muuttamaan mielensä, jos  juristin minä sanoo, että on toimittava  toisin. Hän on ollut valmis hyväksymään liberaalia lainsäädäntöä, vaikka on jossain vaiheessa esittänyt hieman nyrpeyttä sitä kohtaan".

Kirjassa  Niinistö määritellään oivalliseksi "juristin ja poliitikon hybridiksi".

"Sauli Niinistön voi sanoa kannattaneen samoja oikeuksia ja tasa-arvoa kaikille parisuhteille - ja olleen tässä mielessä liberaali. Mutta yhtä lailla voivat konservatiivit kokea, ettei Niinistö olisi sallinut homopareille avioliittoa".

1 kommenttia

Hyvän (arvo)johtajan ominaisuuksiin tietenkin kuuluu monitulkinnallisuus, jokaiselle jotakin, vaikka loppujen lopuksi ei sanoisikaan yhtään mitään. Mikäs se metafora Kokoomuksen kohdalla oli avioliittokysymyksessä?

Hesarin uusimmasta henkilökuvasta saattoi muuten lukea hienoista kritiikkiä Niinistöön kohdistuvaa henkilökulttia kohtaan.