Ulkoministeriöstä vakuutetaan Trumpin ja Putinin tapaamisen alla, että isäntämaa ei ole arvokysymyksissäkään puolueeton. UM:n Public Diplomacy -osaston päällikkö Petra Theman totesi ymmärrettäväksi huippukokousisännöintiin kohdistuneen arvokritiikin. Trump ja Putin eivät "välttämättä jaa samoja arvoja kuin Suomi".
Huippukokousuutisen ensimmäisenä julkaissut arvostettu amerikkalainen kansainvälistä politiikkaa seuraava Politico oli uutisessaan erehtynyt kuvaamaan Suomea "neutraaliksi maaperäksi". Lähinnä sotilaalliseen ja poliittiseen puolueettomuuteen viitannutta lausuntoa kauhisteltiin tuoreeltaan suomalaisissa asiantuntijapiireissä ja ihmeteltiin, kuinka viesti ei ollut ehtinyt mennä perille, kun puolueettomuus oli jätetty jo 1994.
Riskin siitä, että isännöinnillä Suomi viestittää arvoneutraaliutta ottivat esille mm europarlamentaarikko Heidi Hautala ja aiemmin kokoomuksen suunnittelupäällikkönä työskennellyt Jukka Manninen. "Suomi ei auta länsimaisten arvojen edistämisessä isännöimällä Trumpin ja Putinin tapaamisen", sanoi Manninen HBL:lle. Hautala twiittasi jo tuoreeltaan torstaina, että Suomi ei ole liittoutumaton, kun kyse on ihmisoikeuksista.
Osastopäällikkö Theman myönsi kritiikin "ymmärrettäväksi" (förståelig, HBL 30.6.), mutta huomautti Suomen olevan vain isäntä eikä voi vaikuttaa siihen, mistä puhutaan tai päätetään. Theman myös korosti Suomen olleen ulkopolitiikassaan johdonmukainen ja asemoituneen osaksi "pohjoismaista dimensiota". "Ei pitäisi olla epäselvyyttä siitä, mitä kannatamme", Theman sanoi.
Ulkoministeri Timo Soinin virkakauden aikana UM on kuitenkin useampaan kertaan joutunut selittelemään ministerinsä kommentteja. Kun Politicon käsitys Suomesta ehkä on vain lehden arkiston kaikua Suomen sinnikkäästä pr-työstä kylmän sodan aikaisessa Washingtonissa, hieman pintaa syvemmälle raapaiseva Suomeen tuleva toimittaja voisi hyvinkin keittää jutun arvoristiriitaisuudesta Suomen ulkopolitiikassa tai ainakin ministeriössä.