Helsinki Summit - UM torjui epäilyt isäntämaan arvoneutraaliudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Ulkoministeriöstä  vakuutetaan  Trumpin ja Putinin  tapaamisen alla, että isäntämaa  ei ole  arvokysymyksissäkään  puolueeton.   UM:n  Public Diplomacy -osaston päällikkö Petra Theman  totesi ymmärrettäväksi huippukokousisännöintiin  kohdistuneen arvokritiikin. Trump ja Putin eivät  "välttämättä jaa samoja  arvoja kuin Suomi". 

Huippukokousuutisen  ensimmäisenä  julkaissut  arvostettu  amerikkalainen kansainvälistä politiikkaa  seuraava  Politico  oli  uutisessaan erehtynyt kuvaamaan Suomea    "neutraaliksi maaperäksi".   Lähinnä sotilaalliseen ja  poliittiseen  puolueettomuuteen viitannutta lausuntoa kauhisteltiin tuoreeltaan  suomalaisissa  asiantuntijapiireissä ja ihmeteltiin, kuinka viesti ei ollut ehtinyt mennä perille, kun puolueettomuus oli jätetty jo 1994.  

Riskin siitä, että isännöinnillä  Suomi viestittää  arvoneutraaliutta ottivat  esille  mm europarlamentaarikko Heidi Hautala  ja  aiemmin  kokoomuksen suunnittelupäällikkönä työskennellyt Jukka  Manninen.   "Suomi ei auta länsimaisten arvojen edistämisessä isännöimällä  Trumpin ja Putinin tapaamisen",  sanoi Manninen  HBL:lle. Hautala twiittasi jo tuoreeltaan torstaina, että Suomi ei ole liittoutumaton, kun kyse on ihmisoikeuksista.

Osastopäällikkö Theman myönsi kritiikin "ymmärrettäväksi" (förståelig, HBL 30.6.), mutta huomautti Suomen olevan vain isäntä eikä voi vaikuttaa siihen, mistä puhutaan tai päätetään.  Theman myös korosti Suomen olleen ulkopolitiikassaan johdonmukainen ja asemoituneen osaksi "pohjoismaista dimensiota".  "Ei pitäisi olla epäselvyyttä siitä, mitä kannatamme",  Theman sanoi.

Ulkoministeri Timo Soinin virkakauden aikana  UM on kuitenkin  useampaan kertaan joutunut  selittelemään  ministerinsä kommentteja.     Kun  Politicon  käsitys  Suomesta ehkä on vain lehden arkiston kaikua  Suomen sinnikkäästä  pr-työstä  kylmän sodan aikaisessa  Washingtonissa,  hieman pintaa syvemmälle  raapaiseva  Suomeen tuleva  toimittaja  voisi  hyvinkin keittää  jutun  arvoristiriitaisuudesta  Suomen ulkopolitiikassa tai ainakin ministeriössä.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta