Uusi-Seelanti poistaa kansalaisten rikosrekisteristä tiedot tuomioista, jotka on annettu homoseksuaalisista suhteista. Maan parlamentti päätti asiasta tiistaina yksimielisesti.
Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.
Vuonna 2019 voimaan tulevan parlamentin päätöksen arvioidaan koskevan noin tuhatta miestä.
Uudessa-Seelannissa miesten väliset suhteet dekriminalisoitiin 1986, ja ne oli kriminalisoitu vuonna 1908. Ennen dekriminalisointia annetut tuomiot jäivät kuitenkin tuomittujen rikosrekisteriin. Perheenjäsenet voivat hakea edesmenneiden rikosrekisterimerkinnän poistamista.
Oikeusministeri Andrew Little pyytää anteeksi miehiltä ja sateenkaarivähemmistöihin kuuluvilta, jotka ovat tuomioiden vuoksi kärsineet ennakkoluuloista, leimaamisesta ja muista kielteisistä vaikutuksista. Hänen mukaansa laki viestii selvästi, ettei homoseksuaalien syrjintää voi enää hyväksyä.
Syrjintä homoseksuaalisuuden perusteella tuli laittomaksi Uudessa-Seelannissa vuonna 1993 ja samaa sukupuola olevat parit saivat oikeuden avioliittoon vuonna 2013.
Vastaavanlaisia vanhojen homosuhteista annettujen tuomioiden kumoamisia ja rikosrekistereiden puhdistamisia on tehty esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Saksassa. Saksassa on ollut mahdollista hakea korvausta vankila-ajasta.
Suomessa rikosrekisterimerkintöjä poistetaan määräajan jälkeen tuomion pituuden perusteella: ehdollisten tuomioiden osalta 5 vuoden jälkeen, alle kahden vuoden ehdottomien tuomioiden osalta 10 vuoden jälkeen ja alle viiden vuoden tuomioiden osalta 20 vuoden jälkeen. Homosuhteet dekriminalisoitiin Suomessa 1970-luvun alussa ja suojaikärajat yhtenäistettiin vuonna 1999.
AFP: New Zealand passes law to quash historic gay convictions