EU-tuomioistuin kielsi turvapaikanhakijoiden seksuaalisen suuntautuneisuuden tutkimisen testeillä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Euroopan unionin tuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa. Sen päätökset sitovat EU:n jäsenmaita.

Turvapaikanhakijoiden seksuaalista suuntautuneisuutta ei saa jatkossa yrittää selvittää testien avulla Euroopan unionin tuomioistuimen torstaina antaman päätöksen mukaan. Tuomioistuimen tekemä ennakkopäätös sitoo kaikkia 28 EU:n jäsenvaltiota. Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) sijaitsee Luxemburgissa.

Nyt tehdyn päätöksen tausta on Unkarin hylkäämässä nigerialaismiehen keväällä 2015 tekemässä turvapaikkahakemuksessa. Nigerian kansalainen haki Unkarista turvapaikkaa, pelkonaan vainotuksi joutuminen kotimaassaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Nigeriassa miesten väliset suhteet ovat laittomia ja asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan kielteiset. Turvapaikka evättiin, koska miehen homoseksuaalisuudesta ei saatu varmuutta psykologisessa testissä. Sitä ennen maahanmuuttoviranomaiset olivat katsoneet, ettei turvapaikanhakijan lausumissa ole ristiriitaisuuksia.

Mies valitti hylkäämisestä Unkarin hallinto- ja työtuomioistuimeen, joka puolestaan pyysi ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta. ECJ:n päätöksen myötä unkarilainen tuomioistuin joutuu käsittelemään turvapaikkahakemuksen uudelleen.

Päätösen mukaan viranomaiset voivat tukeutua turvapaikkapäätöksissään asiantuntijalausuntoihin arvioidessaan henkilön todellista tarvetta kansainväliseen suojeluun. Lopullinen päätös ei kuitenkaan voi perustua yksistään asiantutijalausuntoon.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan psykologisten testien suorittamista on pidettävä suhteettomana puuttumisena hakijan
yksityiselämään, sillä sen tarkoituksena on saada osoitus hakijan elämän intiimiin puoleen kuuluvista seikoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unkarilainen tuomioistuin halusi myös tietää, pystytäänkö joillain asiantuntijamenetelmillä ylipäätään arvioimaan turvapaikanhakijoiden seksuaalista suuntautuneisuutta luotettavasti. Tuomioistuin ei ottanut asiaan selkeää kantaa, mutta totesi, että Euroopan komissio ja joidenkin jäsenvaltioiden hallitukset ovat kiistäneet tällaisten selvitysten luotettavuuden.

Jo vuonna 2010 EU kielsi Tšekkiä käyttämästä testejä, jossa tutkittavan homoseksuaalisuutta pyrittiin mittaamaan näyttämällä pornografista kuvamateriaalia ja mittaamalla kiihottumista penikseen kiinnitetyllä anturilla.

Eräissä Afrikan maissa puolestaan yksilöiden homoseksuaalisuutta pyritään selvittämän peräaukkoa tutkimalla.

Monet asiantuntijat kyseenalaistavat erilaisten testien luotettavuuden seksuaalisen suuntautuneisuuden selvittämisessä. Yleisemminkin seksuaalisen suuntautuneisuuden selvittämiseen erilaisilla testeillä suhtaudutaan kriittisesti, sillä yksilön seksuaalista suuntautuneisuutta ei voida riittävällä varmuudella päätellä tällaisilla menetelmillä.

curia.europa.eu: Turvapaikanhakijaa ei voida velvoittaa psykologisiin testeihin seksuaalisen suuntautumisensa määrittämiseksi (pdf)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!