Käsikirja viharikoksista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

ILGA Europe on julkaissut kirjan viharikoksista. Se auttaa tunnistamaan ja raportoimaan viharikoksista. Euroopassa on vain 11 maata, joiden lainsäädännössä on mainittu seksuaalinen suuntautuminen viharikosten yhtenä muotona. Nämä maat ovat Andorra, Belgia, Kroatia, Tanska, Viro, Ranska, Liettua, Romania, Espanja, Ruotsi ja Englanti. Suomessa ei ole sellaista lainsäädäntöä.

Uusi käsikirja löytyy tästä (95 sivua, 1,5 megatavua, pdf):
http://www.ilga-europe.org/europe/publications/non_periodical/handbook_on_monitoring_and_reporting_homophobic_and_transphobic_incidents?referrer=ukgaynews.org.uk

(Niille, jokta eivät mielellään lue tällaisia julkaisuja vieraalla kielellä, voisi kuitenkin suositella kirjan kuvia: Niissä näkyy hyvin, millaista väkivaltaa viime vuosina on ollut HLBTI-väkeä kohtaan)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Selvitys viharikoksista ETYJin alueella


The 2008 Hate Crime Survey selvittelee viharikoksia 56 maassa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Viharikokset ovat lisääntymässä. Selvityksen tekijä on New Yorkissa päämajaansa pitävä Human Rights First. He selvittivät viharikoksia, joiden motiivina olivat rasismi, ksenofobia (vieraiden kammo), antisemitismi (juutalaisvastaisuus), homfobia, muslimien vastaisuus, romanivastaisuus ja uskonnollisten vähemmistöjen vastaisuus.

Vain harvoissa maissa kirjataan uhrin seksuaalinen suuntautuminen väkivallan motiivina. Näitä ovat Kanada, Ruotsi, Englanti ja USA. Joissakin maissa on äskettäin alettu kirjata viharikoksia. Näitä ovat Hollanti ja Norja.

Vain 12 ETYJ-maassa homofobian takia tehdyistä rikoksista seuraa kovempi rangaistus. Näitä ovat Andorra, Belgia, Kanada, Kroatia, Tanska, Ranska, Portugal, Romania, Espanja, Ruotsi, Englanti ja USA.

Pride-paraatit ovat joissakin maissa joutuneet erityisten hyökkäysten kohteiksi. Kroatiassa, Virossa, Latviassa, Puolassa ja Romaniassa viranomaiset ryhtyivät erityisiin suojelutoimiin.

Venäjällä ja Moldovassa viranomaiset itse aiheuttivat vaaraa pride-osanottajille.

Joissakin maissa vastamielenosoittajat iskivät poliisin laajoista suojelutoimista huolimatta. Näitä olivat Tsekki, Bulgaria, Unkari ja Slovenia.

Raportti on tässä
http://www.humanrightsfirst.org/discrimination/index.aspx