Virkaanastujaiset - pahat henget ulos

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Paljon kirkollista, vähän coolnessia


Obaman virkaanastujaiset pidetään kahden viikon päässtä tiistaina. Silloin ajetaan Valkoisesta talosta Bushin kauden pahat henget. Todellinen aikakauden muutos on, että nuori, musta demokraatti astuu maan johtoon. Liberaalis-mieliset ovat vähän kuitenkin harmissaan seremoniasta, koska Bushin henkien manaaminen ei olekaan täydellistä. Obama julistautuu arvokonservatiiviksi, ja se näkyy manaajien valinnassa. Liian liberaaliset bilettäjät on työnnetty syrjään.

Päämanaaja on konservatiivinen evankelinen Rick Warren, joka korokkeeltaan julistaa kamppailua samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan. Tieto Warrenin osallistumisesta aiheutti hämmminkiä homojen oikeuksien puolustajien joukossa. Edustajainhuoneen ensimmäinen avoimesti homo kongressimies Barney Frank sanoo olevansa syvästi pettynyt. CNN:n lähetyksessä juutalaissyntyinen Frank sanoo, että tietenkin Warrenilla on oikeus sanoa mielipiteensä, jopa loukkaavalla tavalla. Mutta hän pitää Warrenin valintaa virheenä presidentiltä, joka aluksi ilmoittautui homojen oikeuksien tukijaksi.

Warrenin kirkko ei hyväksy homo-seurakuntalaisia. Myös naimattomat heteroparit saavat kenkää. Feministi Katha Pollit moittii Warrenia siitä, että hänen politiikkansa vie aviovaimoilta oikeudet, koska aviovaimon on alistuttava miehensä päätöksiin. Hämmennystä on herättänyt myös vastaus yhdelle juutalaisnaiselle, joka kyseli, pitääkö hänen palaa helvetin tulessa kuoleman jälkeen . Kyllä, oli selkeä vastaus.

Obaman puolelta ristiriitaista. Hän itse kannattaa naisten ja mustien oikeuksia, mutta suvaitsevaisuuden nimissä annetaan tilaa kirkonmiehelle, joka on hyvin suvaitsematon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Virkaanastujaispäivänä Washingtoniin virtaa ainakin miljoona Obaman kannattajaa. Mukana on filmitähtiä ja ohjaajia, kuten Spielberg. On pop-tähtiä kuten rap-tähti Kanye West. Mutta varsinaisen seremonian aikana Valkoisen talon kupoliin edessä ei kuulla mitään vastakulttuuriin tai kevyeeseen vivahtavaa. Monet olivat toivoneet, että kun nyt on muisteltu vuotta 1968 ja Woodstockia, niin vihkiäisissä olisi jotain samaa henkeä uuden 2000-luvun merkiksi, mutta ei ole.Lauluesityksestä vastaa 66-vuotias soul-kuningatar Aretha Franklin. Nyt on kiinnostavaa, laulaako hän mustan miehen, Sam Cooken laulun A Change is Gonna Come vuodleta 1963. Siitä on tullut mustien kansalaisoikeustaistelijoiden hynmi ja siinä sanotaan: "I was born by the river in a little tent/ Oh and just like the river, I've been running ever since." Die Verse "Its been a long, a long time coming/ But I know a change is gonna come,"

Mutta muuten Aretha Franklinin mukaanotto on selvä tunnustus raamatulle ja muuttumattomuudelle. Soul-diiva on aina pysytellyt erossa 60-lukulaisten villistä elämästä.

Nyt kysytään, miten paljon Obama tuo maallisesti suuntautuneeseen puolueeseensa uskonnollisia ajattelutapoja. Demokraateissahan on työläisiä, juutalaisia, mustia, feminsistejä, homoja. Minkä aseman nyt saavat kaikki erilaiset 1960-luvun ajattelutavat. Obama itse sanoo, että hän tarjoaa kansakunnalle uutta mahdollisuutta dialogiin.

(joitakin ajatuksia Spiegelin jutusta)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!