Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistumen keskiviikkoisen päätöksen mukaan samaa sukupuolta olevia pareja on kohdeltava kuten eri sukupuolta olevia pareja, ja transsukupuolisille henkilöille kuuluu oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihin.
Tuomarien mukaan hallitusten on tunnustettava ja taattava kaikki samaa sukupuolta olevien parien väliset perhesiteet. Samalla tuomioistuin totesi, että transsukupuolisille henkilöille on taattava oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihinsa.
Päätöksen taustalla on Costa Rican presidentin Luis Guillermo Solisin kaksi vuotta sitten asiasta tekemä vetoomus.
Costa Ricassa toimivan Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä pidetään merkittävänä, sillä 20 Amerikan valtioiden järjestön 30:sta jäsenvaltiosta on tunnustanut järjestön ihmisoikeustoimikunnan yhteydessä toimivan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitoviksi.
Nyt tehty päätös koskee maita, joissa avioliitto on tähän asti rajattu vain eri sukupuolta olevien väliseksi, eli Barbadosta, Boliviaa, Chileä, Costa Ricaa, Dominikaanista tasavaltaa, Equadoria, El Salvadoria, Guatemalaa, Haitia, Hondurasia, Meksikoa, Nicaraguaa, Panamaa, Paraguayta, Perua ja Surinamia. Näissä maissa elää 280 miljoonaa ihmistä.
Costa Rica on jo ilmaissut toimivansa tuomioistuimen päätöksen mukaisesti, mutta vielä ei ole tietoa, miten asiaan reagoidaan muissa maissa.
Boliviassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Equadorissa ja Hondurasissa avioliitto on määritelty perustuslaissa vain eri sukupuolta olevien väliseksi. El Salvadorissa tällaista rajausta on suunniteltu.
Tuomioistuimen päätöksiin sitoutuneista maista tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö on jo voimassa Agentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Meksikon joillain alueilla ja Uruguayssa. Lisäksi Kanadassa ja USA:ssa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Chilessä on käyty keskustelua samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Equadorissa samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.
BBC: Inter-American Human Rights Court backs same-sex marriage
PinkNews: An incredible court ruling just ordered 16 countries to make same-sex marriage legal