Yhdysvalloissa korkein oikeus on ottanut käsittelyynsä tapauksen, jossa punnitaan, voiko yrittäjä uskonnollisin perustein kieltäytyä tarjoamasta palveluja, esimerkiksi homoparille.
Taustalla on tapaus vuodelta 2012, jossa coloradolainen leipuri kieltäytyi myymästä hääkakkua avioliittoon aikovalle miesparille, vedoten kristilliseen vakaumukseensa. Leipuri katsoo olevansa taiteilija, ja kakku sisältäisi viestin, joka olisi hänen vakaumuksensa vastainen. Hänen uskonnollisen katsomuksensa mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen.
Naimisiin menneet Charles Craig ja David Mullins kuitenkin katsovat, että leipuri torjui heidät nimenomaan henkilöön liittyvän syyn vuoksi - sen, keitä he ovat.
Leipuri Jack Phillipsiä edustavat lakimiehet ovat sanoneet leipurin olevan "kakkutaiteilija, joka ei luo kakkuja juhlistamaan avioliittoja, jotka ovat vastoin hänen käsityksiään raamatun opetuksesta". Lakimiehet myös kertoivat Phillipsin kieltäytyneen leipomasta halloween-aiheisia kakkuja, alkoholia sisältäviä kakkuja, kuten myös "anti-Amerikkalaisia", "aiheeltaan perhevastaisia" ja häpäiseviä kakkuja. Hän on kertonut, että olisi kyllä myynyt parille jonkin muun kakun kuin hääkakun.
Paikallisen oikeuselinten määrättyä Phillipsin tekemään kakkuja yhdenvertaisesti myös samaa sukupuolta oleville pareille, päätti tämä luopua kokonaan hääkakkujen valmistamisesta.
Julkisesti toimivan yrityksen on yleisesti tarjottava palveluaan tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti kaikille. Palvelun epääminen henkilön ihonväriin, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai muuhun henkilöön liittyvän syyn vuoksi katsotaan yleensä syrjinnäksi.
Washington Post kertoo, että korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä tukee miesparin käsitystä asiasta ja neljä leipurin näkemystä. Oikeudellisen ennakkotapauksen luomisessa ratkaisijan roolissa on Anthony M. Kennedy, joka puheenvuorossaan käsitteli niin vähemmistöjen syrjintää kuin uskonnonvapauttakin.
Kennedy oli ratkaisijan roolissa myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja koskevassa korkeimman oikeuden päätöksessä vuonna 2015.
Korkeimman oikeuden tuleva päätös nähdään ennakkotapauksena sille, millä perustein Yhdysvalloissa voi jatkossa kieltäytyä antamasta asiakaspalvelua. Mikäli korkein oikeus hyväksyy kieltäytymisperusteeksi vakaumuksen, voi perusteena mahdollisen asiakkaan seksuaalisen suuntautuneisuuden lisäksi esimerkiksi sukupuoli-identiteetti, uskonnollisten tunnusmerkkien käyttö ja ihonväri.
Vastaavan tyyppistä tapausta käsiteltiin Pohjois Irlannissa vuonna 2016, kun leipomo oli kieltäytynyt tekemästä homomyönteisen viestin sisältävää kakkua. Oikeus piti leipomon kieltäytymistä laittomana syrjintänä. Oikeus totesi, että leipomo ei ole uskonnollinen yhteisö, vaan kaupallinen yritys. Yritys ei voi oikeuden mukaan rajata tarjoamiaan palveluja vain ihmisille, jonka näkemykset vastaavat yrityksen omistajien uskonnollista katsomusta.
Washington Post: Supreme Court seems divided in case of baker who refused to create a wedding cake for a same-sex couple
USA: Coloradon kakkukiista korkeimman oikeuden käsiteltäväksi