Helsingissä transmuistopäivän tilaisuus pidettiin eduskuntatalon portailla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Transmuistopäivää vietettiin tänään marraskuun 20. päivänä Helsingissä eduskuntatalon portailla. Kuluneen vuoden aikana on eri puolilla maailmaa murhattu 325 transihmistä. Yli 150 ihmistä oli kokoontunut tilaisuuteen huonosta säästä huolimatta.

Transgender Europe -järjestöllä on seurantaprojekti, ja uusimmat tiedot ovat ajanjaksolta lokakuu 2016-syyskuu 2017. Tänä vuonna kirjattuja surmia on 30 enemmän kuin viime vuonna. Kaikki tapaukset eivät luultavasti päädy tilastoihin.

Transmuistopäivän tilaisuudessa perinteiseen tapaan luettiin surmattujen nimet. Joukossa oli monia, joiden tarkka henkilöllisyys on jäänyt tuntemattomaksi.

Paikalla oli RKP:n kansanedustaja Stefan Wallius. Aktivistit olivat lähettäneet 600 sähköpostia kansanedustajille ja kertoneet tästä tilaisuudesta. Maanantaisin eduskuntatalossa ei ole istuntoa, vaan kansanedustajat palailevat viikonlopun vietosta vasta seuraavana päivänä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Audio
Tilaisuuden avasivat Anukatariina Solonen ja Viima Lampinen. Panda Eriksson luki kaikkien järjestäjien yhteisen kannanoton. Tekijänoikeussyistä musiikkiesitys puuttuu äänitteestä. Lopuksi alettiin lukea vuonna 2017 murhattujen transihmisten nimiä.

Useimmat murhat ovat tapahtuneet Brasiliassa (171), Meksikossa (56) ja USAssa (25). Euroopassa kolmas osa uhreistä oli maahanmuuttajia ja kaksi kolmasosaa on työskennellyt seksityössä. Vuodesta 2008 lähtien murhia on kirjattu yhteensä 2 609.

Transihmisten murhat ovat usein hyvin raakoja, koska tekijät ovat varmoja, etteivät he joudu teoistaan vastuuseen. Teot ovat yleensä viharikoksia ja ne liittyvät sukupuoli-identiteettiin. Jos lainsäädännössä ei tunnusteta sukupuoli-identiteettiä yksilön ominaisuutena, ristiriita esim. etunimen ja sukupuoli-identiteetin välillä lisää väkivallan vaaraa. Esikuvia sukupuoli-identiteetin hyväksymisestä lainsäädännössä on: mm. Argentiina, Tanska, Norja, Irlanti ja Malta.

Transmuistopäivän vietto alkoi amerikkalaisaktivistin aloitteesta. Vuonna 1998 pidettiin ensimmäinen muistopäivä afro-amerikkalaisen transihmisen Rita Hesterin surman jälkeen. Hänet puukotettiin kotonaan Massachusetissa. Murhaajaa ei edelleenkään tiedetä. Rita Hesterin murha ei noussut uutiseksi toisin kuin opiskelija Matthew Shepardin surma kuusi viikkoa aikaisemmin. Rita Hester oli transihminen ja musta. Aktivistit kuitenkin nousivat esiin muutaman päivän kuluttua ja he nostivat julkisuuteen transihmisten murhat.

Eri maissa murhattujen määrät menneenä vuonna (kuva tarkentuu klikkaamalla)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!