Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt Zimbabwen itsevaltaisen, ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn ja homokielteisen presidentin Robert Mugaben, 93, hyvän tahdon lähettilääkseen. Nimitys on herättänyt kritiikkiä erityisesti siksi, että maan terveydenhuolto on täysin romahtanut. Lisäksi huomiota on todettu, että Mugabe on toistuvasti toiminut ihmisoikeuksia rikkovasti ja ihmisarvoa loukkaavasti.
WHO:n etiopialaistaustainen pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus pyysi Mugabea toimimaan ei-tarttuvien tautien kuten astman ja infarktien vähentämiseksi Afrikassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Tedros oli kehunut Zimbabwen terveyhdenhuoltoa. Maan terveydenhuolto on kuitenkin todellisuudessa romahtanut.
Maan heikosta taloudellisesta tilanteesta ja siihen liittyvästä terveydenhuollon alennustilasta on syytetty nimenomaan Mugaben toimintaa. Opposition edustaja on kertonut Mugaben perheen käyvän hoidettavana Singaporessa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan toteaa Mugaben pyytämisen tehtävään nolaavan WHO:n.
Mugabe on hallinnut Zimbabwea Britanniasta itsenäistymisestä lähtien, vuodesta 1980. Hän aikoo pyrkiä uudelle jatkokaudelle vielä kesällä 2018 järjestettävissä vaaleissa. Mugabe pakkolunasti vuosituhannen vaihteessa kolonialismin vääryyksien korjaamiseen vedoten maita valkoihoisilta viljelijöiltä. Maat päätyivät kuitenkin Mugaben tukijoille, ja iso osa viljelymaasta jäi hoitamatta. Sen seurauksena aiemmin omavarainen Zimbabwe joutui alkaa tuomaan viljaa ulkomailta ja maa päätyi lamaan.
Mugabe on lukuisia kertoja puhunut homoista halventavasti ja ilmaissut halunsa koventaa homosuhteista annettavia rangaistuksia. Hän on esimerkiksi vaatinut "saastaisten" homojen kastroimista.