Vatikaani irrottautui Italian laeista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 10

Tämän vuoden alusta lähtien Vatikaanissa ei enää ole automaattisesti voimassa Italian laki. Vatikaani on suvereenisempi. Mussolinin aikana 1929 päätettiin ns. lateraanisopimuksesta, jonka mukaan Italian valtion oikeusnormit ovat voimassa myös Vatikaanissa. Italian rotulakeja ja sotaan osallistumista noudatettiin myös Vatikaanissa.

Sodan jälkeen on alkanut tulla lakiongelmia. Yksi niistä oli 70-luvun aborttilaki. Mutta se ei onneksi paljonkaan liikuttanut Vatikaanin 700 kansalaista, jotka lähes poikkeuksetta olivat hengen miehiä. Viime aikoina ongelmat ovat kasautuneet. Kansalaisyhteiskunta (kansalaisjärjestöt) alkaa yhä enemmän vaikuttaa Italian lainsäädäntöön. Lainsäädäntö elää koko ajan ja muutoksia tulee jatkuvasti. Se on vastoin sitä ajatusta, että Jumala on viime kädessä säätänyt, mikä on oikein ja väärin.

Vaikeinta Vatikaanille on, että lainsäädäntöön on tullut uusia tuulia. Maallistunut yhteiskunta haluaa tasa-arvoa naisille ja jopa homoille. Vatikaani ei tukenut YKn julistuksia, joissa olisi tunnustettu vammaisten ja homojen oikeudet. Vammaisten osalta Vatikaani vaati, että julistukseen olisi pitänyt sisällyttää myös sikiön oikeudet elämään (vammaisena syntyvän sikiön). Homojen osalta kirkon kanta on selvä: homous on rangaistava synti.

Katolinen kirkko torjuu nyt jo ennalta ne tapaukset, joissa Vatikaanin alamaiset vaativat Italian tai EU:n lakeihin vedoten oikeutta homoavioliittoon tai sukupuolen korjaukseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

10 kommenttia

Helsingin Sanomissa kerrotaan tänään Corrado Augiasin kirjasta: Rooman salaisuudet - Muistoja, kertomuksia ja henkilöitä. Rooma nykyisenä vilkkaana kukoistavana kaupunkina syntyi vasta 1900-luvun alussa. Silloin kaupunkiin muodostui keskiluokka. Sitä ennen kaupungissa oli vain aatelisia, pappeja ja rahvasta.

Vatikaani piti Italiaa tiukassa otteessaan vuodesta 476 lähtien eli Italian valtakunnan tuhosta alken. Rooma muodostui paavilliseksi periferiaksi ja kaupunki jäi sadoiksi vuosiksi eristyksiin. Muutos alkoi vasta 1870, kun Roomasta tuli Italian kuningaskunnan pääkaupunki.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Katolinen kirkko torjuu nyt jo ennalta ne tapaukset, joissa Vatikaanin alamaiset vaativat Italian tai EU:n lakeihin vedoten ..."

Tai kenties jopa naispappeuteen! EU:han voisi todeta jonain kauniina päivänä naisten hyväksymättömyyden papeiksi olevan ehtaa syrjintää.