Tieto Air Berlinin konkurssista levisi toimituksiin eilen klo 14. Mitä se merkitsee kaikille niille, jotka ovat ostaneet hyvissä ajoin lippunsa Berliinin kuuluisaan fetissitapahtumaan Folsom Europaan syyskuun toisella viikolla?
Lehtitietojen mukaan arabilentoyhtiö Etihad ei enää halua pönkittää Air Berlinin taloutta uusilla lainoilla, koska ennusteissa ei näy merkkejä Air Berlinin taloudellisesta toipumisesta.
Air Berlinin tilanne on nopeasti heikentynyt. Normaalisti konkurssi merkitsee, että lentokoneet jäävät maahan eikä lentoja lennetä. Nyt tilanne on toisenlainen. Air Berlinin siirtymisestä esim. Lufthansan haltuun on ollut neuvotteluja ja yhtiö on saamassa 150 miljoonan euron hätälainan, jonka takaa käytännössä Saksan talousministeriö. Arvioidaan, että tämän lainan turvin lentoja voidaan jatkaa kolmen kuukauden ajan. Lainaa perustellaan sillä, että lomakautena saksalaisia on paljon ympäri Eurooppaa, ja heidän kotiin kyyditsemisensä tulisi kalliiksi.
Varatut lentoliput pysyvät voimassa. Lentokenttäyhtiö Finaviasta kerrotaan Helsingin Sanomille, että Air Berlinillä on Helsingistä viikottain 25 lähtöä. Jos lentoja alkaa peruuntua, se voi vaikeuttaa tuhansien matkustajien matkantekoa. Finnairista kerrotaan, että konkurssihakemuksella ei ole välittömiä vaikutuksia lentoihin.
Konkurssitilanteessa kuluttajan asema on heikko. Vain luottokortilla maksaneet voivat saada rahansa takaisin.
Ainakin nyt näyttää siltä, että Berliinin Folsom-tapahtumaan 6.-10. syyskuuta lippunsa ostaneet pääsevät lennoilleen. Vieraita Berliinin fetissitapahtumaan saapuu kaikkialta Euroopasta. Monet ovat ostaneet lippunsa Air Berliiniltä, joka on Saksan toiseksi suurin reittilentojen järjestäjä.
Oma kysymyksensä on se, mitä tapahtuu Air Berlinin 8 500 työntekijälle. Heidän kohtalonsa riippuu siitä, miten ostoneuvottelut sujuvat. Luultavasti ainakin osa työpaikoista on vaarassa tai korvataan halvemmalla työvoimalla.