Rasismikonferenssin vaikea alku

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Tänään alkoi Genevessä rasismin vastainen konferenssi ja alku oli yhtä kaaosmainen kuin oli pelätty. Iranin presidentin puheen aikana EU-edustajat poistuivat salista. Tv-uutisissa näytettiin, miten järjestysmiehet poistivat myös ihmisiä, joilla oli sateenkaarenväriset peruukit. Spiegel-lehti kertoo, että nämä olivat klovneiksi pukeutuneita ihmisiä.

Taustaa


Edellinen vastaava konferenssin vuonna 2001 Durbanissa Etelä-Afrikassa luisui propagandaksi. Ihmisoikeusloukkauksista ei puhuttu, mutta sen sijaan hyökättiin enemmistön voimalla Israelia vastaan. Israelin julistettiin edustavan valtiollista rasismia. Kun Israelin valtuuskunnan kimppuun käytiin fyysisesti, he lähtivät pois kesken konferenssin.

Nyt konferenssi uhkaa päätyä samanlaiseen loppukaaokseen. YK:ssa on uudistettu ihmisoikeuspolitiikkaa ja vuonna 2006 perustettiin YK:n ihmisoikeusneuvosto. Se korvasi entisen ihmisoikeuskomission. Työ on ollut vaikeaa. Maaliskuussa tehtiin vain neljä päätöslauselmaa: Somalia, Pohjois-Korea, Burma ja Kongo, mutta yhtään ihmisoikeusloukkauksista vastuussa olevaa ei mainittu. Samaan hengenvetoon on tehty neljä resoluutiota Israelia vastaan.

Ihmisoikeuspolitiikka on YK:lle ongelmallinen. YK:n peruslähtökohtana on jäsenvaltioiden loukkaamaton itsemääräämisoikeus. Yksi valtio – yksi ääni. Ihmisoikeuspolitiikka on tämän takia enemmistön politiikkaa. Islamilaiset ja arabilaiset valtiot ovat selkeästi niskan päällä. Näiden maiden omista ihmisoikeusloukkauksista ei puhuta sanaakaan. Sen sijaan Israel on kaiken politiikan kohde. Ihmisoikeuskomissiossa tärkeät virat jaetaan tasaisesti enemmistön kesken. Puheenjohtajana on Libyan presidentti, varapuheenjohtajina Iranin ja Syyrian edustajat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eurooppalaiset ovat jo asettaneet ehtoja osallistumiselleen. Israelia ei saa mainita loppuasiakirjassa ja mielipiteenvapautta ei saa rajoittaa. Mielipiteenvapaus ei ole tällä hetkellä YK:n ihmisoikeuspolitiikassa korkeassa kurssissa. Islamilainen konferenssi on jo vuosien ajan vaatinut, että mielipiteenvapaus pitää määritellä uskonnosta ja erityisesti islaminuskosta lähtien. Esim. uskontoa loukkaavat kuvat pitäisi sen ajattelun mukaan rangaista kaikissa jäsenmaissa. Samalla vaaditaan rajoituksia lehdistön vapauteen. Ihmisoikeusneuvosto teki sellaisen päätöslauselman viimeksi pari viikkoa sitten, ja sillä vaiennetaan oppositiot ja vähemmistöryhmät.

Myös homot esillä

Homot ovat myös olleet esillä ihmisoikeuskonferensseissa. Durbanissa eurooppalaiset halusivat, että homot mainitaan erikseen ryhmänä, joka tarvitsee suojelua syrjivää väkivaltaa vastaan. Islamilaiset maat torjuivat ehdotuksen. Iran perusteli: Islamilaisessa tasavallassa ei homoseksuaalisuutta esiinny. Iran vastusti myös kaikkia lauselmia, joissa olisi mainittu sukupuolten tasa-arvo.

Tsekki EU:n puheenjohtajamaana on yrittänyt sovitella ennen konferenssia niin, että eurooppalaiset näkemykset pääsisivät myös esiin. Obaman hallintokin on ollut neuvotteluissa mukana, mutta pari viikkoa sitten USA vetäytyi. Amerikkalaisten mukaan viralliset kannanotot ovat menneet pahasti vinoon. Myös Italia on ilmoittanut jättäytyvänsä pois. Suurin osa EUsta lähti mukaan konferenssiin.

Lähteenä käytetty artikkeli

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!