Myös pojille suunnitellaan HPV-rokotuksia Suomessa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
  • 3

Suomessa suunnitellaan HPV- eli ihmisen papilloomavirusrokotusten laajentamista myös poikiin. Vuodesta 2013 on Suomessa tarjottu rokotusta 11-12-vuotiaille tytöille. Tyttöjen rokottaminen perustui kohtusyövän ehkäisyyn. Samalla viruksen leviäminen loppuisi. Päätöksessä ei ilmeisesti otettu huomioon HPV-viruksen esiintymistä vain miesten välistä seksiä harrastavien piirissä.

Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoi sanomalehti Hufvudstadsbladetille (7.7, sivu 4), että päätös harkita poikien rokottamista perustuu kurkku- ja nielusyöpien voimakkaaseen kasvuun etenkin USA:ssa.

Leino sanoi, ettei ole selvää onko suuseksi lisääntynyt, mutta suuseksi on tartuntatie ja voi aiheuttaa syöpää, jos toisella osapuolella on viirusta.

Suomessa käytössä oleva rokote suoraa kahdelta papilloomavirustyypiltä. Ne aiheuttavat 73 prosenttia Euroopan kohtusyöpätapauksista. Kokeissa on kuitenkin huomattu, että rokotteesta on osittaista apua myös joissakin sellaisissa virustyypeissä, jotka eivät ole rokotteessa mukana.

Papilloomaviruksia (HPV, eli human papilloma virus) tunnetaan noin 100. Valtaosa niistä aiheuttaa infektioita iholla. Vajaa puolet voi esiintyä myös sukupuolielinten alueella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osa sukupuolielinten HPV-infektioista etenee kohdunkaulan, ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen tai peräaukon syöviksi. Myös osa pään ja kaulan syövistä johtuu HPV-infektioista, kerrotaan THL:n nettisivuilla

Tärkeimpiä syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä ovat HPV 16 ja 18. HPV-tyypit 6 ja 11 aiheuttavat myös sukuelinten syylämäisiä kondyloomia.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. THL:n mukaan sukupuolielinten HPV-infektioita ei pysty täysin estämään kondomin käytölläkään, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta.

Virusinfektio on hyvin yleinen: kahdeksan ihmistä kymmenestä saa sen elinaikanaan.

Kun Helsingissä 1980-luvun alussa kartoitettiin homomiesten terveyttä erikoislääkäri Sirkka-Liisa Vallen aloittamassa projektissa, potilaille tehtiin myös HPV-virusmäärityksiä.

Vain tytöille suunnattujen rokotusten tavoittavuus on vaihdellut alueittain. Kodeissa on rokottamista vastustettu mm peläten sen aiheuttavan liian varhaista seksielämän aloittamista. Koko maassa oli ivuonna 2003 syntyneiden rokotekattavuus 2016 67,8 prosenttia. Suomen alhaisin luku oli Muonio-Enontekiöllö 11,8 prosenttia.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • piikittäjä
  • 11.7.2017, 11.14
Saakohan tuon rokotteen itse ostettua ja voikohan sen ottaa vanhemmallakin iällä, vaikka 4-kymppisenä? Muista HPV-altistumistani en tiedä, mutta ainakaan kondyloomia ei ole ollut eikä outoja ihottumia.
Lääkäriltä tarvitaan resepti, mutta voi ottaa myöhemminkin, teho vaan paras kun otetaan ennen virusten kohtaamista. Voi toki auttaa osittain myöhemminkin, kun itsekin spekuloit että et välttämättä ole esim. kondyloomaa kohdannut. Gardasil suositellumpi miehelle kuin Cervarix, koska ehkäisee vaarallisten tyyppien lisäksi myös sitä kondyloomaa. Ja myöhemmin tänä vuonna markkinoille tulossa myös kattavampi Gardasil, joka ehkäisee aiempaa enemmän HPV-tyyppejä.