Tiistaina alkavan kirkolliskokouksen asialistalla myös samaa sukupuolta olevien avioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan istuin on Turussa. Turun tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhäköksi.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 2.–5.5.2017. Kirkolliskokouksessa on keskusteltavana esimerkiksi edustaja-aloite, joka koskee avioliittokäsityksen laajentamista.

Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous ryhtyisi valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkollisen avioliittoon vihkimisen sallimiseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille. Aloitteen mukaan yksittäiselle papille jäisi oikeus kieltäytyä toimituksesta, jos se on vastoin tämän omaa avioliittokäsitystä.

Helmikuussa laaditun aloitteen takana on 15 kirkolliskokousedustajaa Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.

Kirkon tiedotteen mukaan aloitteesta käydään lähetekeskustelu täysistunnossa todennäköisesti keskiviikkona tai jo tiistaina. Lähetekeskustelussa päätetään, mihin valiokuntaan aloite lähetetään valmisteltavaksi. Aloite voidaan tiedotteen mukaan myös hylätä keskustelun päätteeksi ilman, että sitä lähetetään valiokuntaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Läpi mennäkseen kolmen neljäsosan kirkolliskokousedustajista pitäisi hyväksyä aloite. Edustajia on yhteensä 109. Tällä hetkellä evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole kirkolliskokouksen päätöstä myöskään avioliittoon vihkimisen rajaamisesta vain naisen ja miehen välille. Asiaan ole myöskään olemassa yksiselitteistä lainsäädännöstä johdettavaa kantaa.

evl.fi: Kirkolliskokous keskustelee mm. saattohoitoa ja avioliittokäsitystä koskevista edustaja-aloitteista ensi viikolla
Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen - kirkolliskokousaloite 2017
Toukokuun kirkolliskokous saa aloitteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä

5 kommenttia

Joko Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti homojen yhtäläinen vihkiminen tai kirkko ja valtio täysin toisistaan eroon ja ei senttiäkään julkista rahaa kirkolle.

Päätös on nyt kirkon: joko järjestäytyneen kirkon loppu tai homojen yhtäläinen vihkiminen kuten muissa pohjoismaissa.
"Päätös on nyt kirkon"

Onneksi aivan näin epädemokraattisesti asiat eivät valtiossamme ole.

Mikäli Helsingin tuomiokapituli päättää antaa Kai Sadinmaalle sanktion, on asiasta mahdollista tehdä kirkollisvalitus hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus voi muuttaa tuomiokapitulin päätöksen demokratian lakien mukaiseksi (tai palauttaa kantelu tuomiokapitulin käsiteltäväksi niin kauan, että demokratian mukainen päätös syntyy). Tänä aikana Sadinmaa saanee jatkaa pastorina eli myös jatkaa samansukupuolisia vihkimisiään. Sama prosessi on mahdollista kaikkien pappien kohdalla, joita tuomiokapitulit meinaavat rangaista.

Toinen vaihtoehto on, ettei Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli rankaise Kai Sadinmaata. Tällöin Ev.lut. kirkko on käytännössä tullut hyväksyneeksi samansukupuolisen avioliittoon vihkimisen.

Vähän harmi, että tämä taistelu on jo voitettu, eikä samansukuolisesta avioliitosta taida oikein enää olla katalyytiksi valtion ja kirkon lopulliselle erottamiselle. Pieni toivo on siinä, että ev.lut. kirkko (ja ortodoksinen) päättää itse erota Suomen valtiosta, joka olisi ainoa tapa estää hallinto-oikeuden puuttumisen päätöksiinsä.

Kai Sadinmaasta tehtyä kantelua olisi pitänyt käsitellä tuomiokapitulissa 26.4., onko kenelläkään tästä tarkempaa tietoa?

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/homopareja-vihkinyt-pappi-uskoo-saavansa-rangaistuksen-tasta-on-tullut-arvovaltakysymys/756541/