ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Toukokuun kirkolliskokous saa aloitteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä

Sami Mollgren • 20.02.2017 12:08 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Turun tuomiokirkko
Toukokuussa kokoontuva evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous saa käsiteltäväkseen aloitteen, jossa esitetään kirkollista avioliittoon vihkimistä myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Yksittäiselle papille jäisi oikeus kieltäytyä toimituksesta, jos se on vastoin tämän omaa avioliittokäsitystä.

Aloitteen takana on 15 kirkolliskokousedustajaa Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.

Aloitetta ovat valmistelleet Jukka Hautala (Ylivieska), Markku Orsila (Seinäjoki), Aulikki Mäkinen (Kuopio), Olli-Pekka Silfverhuth (Pirkkala), Marjatta Pulkkinen (Kiuruvesi), Jukka Harvala (Ylivieska), Maria Kaisa Aula (Viitasaari), Tiina Reinikainen (Joensuu), Mirjami Mäntymaa (Lapua), Rolf Steffansson (Porvoo), Elina Karttunen (Tampere), Juha Tanska (Hamina), Åsa A. Westerlund (Raasepori), Kari Aakula (Orivesi) ja Bo-Göran Åstrand (Pietarsaari). Osa allekirjoittaneista on pappis- ja osa maallikkoedustajia. Muutkin kirkolliskokousedustajat voivat allekirjoittaa aloitteen 15. maaliskuuta mennessä.

Läpi mennäkseen kolmen neljäsosan kirkolliskokousedustajista pitäisi hyväksyä aloite. Edustajia on yhteensä 109.

Tällä hetkellä evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole kirkolliskokouksen päätöstä myöskään avioliittoon vihkimisen rajaamisesta vain naisen ja miehen välille. Asiaan ole myöskään olemassa yksiselitteistä lainsäädännöstä johdettavaa kantaa.

Kirkolliskokous kokoontuu keväistuntoonsa Turussa 2. toukokuuta.

Aloitteen tekijöiden tiedotteessa todetaan, että samankaltainen käytäntö on otettu äskettäin käyttöön Norjan luterilaisessa kirkossa. Suomen luterilaisessa kirkossa aloite on ensimmäinen, jossa esitetään avioliittoon vihkimisen laajentamista koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tämä on nyt ensimmäinen selkeä avaus. En usko tämän johtavan välittömään tulokseen, mutta keskustelu vilkastuu varmasti. Kirkon on syytä käydä sisäinen keskustelunsa asiasta ja löytää asiaan ratkaisu. Ja kyllähän sen sieltä on jossain vaiheessa tultava.
  smo • 20.02.2017 13:54
Kuulutko sinä, smo, kirkkoon?
  Jochanan • 20.02.2017 19:07
En kuulu. Erosin kirkosta loppuvuodesta 1991.
  smo • 20.02.2017 19:17
Miten moskeijat ja synagogat suomessa vihkivät samaa sukupuolta olevat parit?
  Ateisti (ei rekisteröitynyt) • 20.02.2017 21:03
No kannattaisi varmaan hyväksyä, kun tähän on vielä sisällytetty mahdollisuus kieltäytyäkin. Tietenkään jotkut konservatiivijäärät eivät ymmärrä että maailma menee eteenpäin ja seuraavan kerran asiasta päätettäessä sitten pusketaankin läpi aloite ilman mahdollisuutta kieltäytyä.

Mutta eiväthän he ymmärrä. Omapahan on menetyksensä.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 20.02.2017 21:15
Onhan se tuolla uskomuksella metkaa, kun se jeesus vaati selväsanaisesti että avioliiton ulkopuolella ei saa jeesuksen mielestä seksiä harrastaa ja että avioliitto on ikuinen, eikä erota saa jeesuksen mielestä, niin ne on kirkko voinut muuttaa.
Mutta kristinuskovaisiksi langenneita biseksuaaleja tai hommoja pareja ei kirkko ole kyennyt vielä avioliittoon vihkimään, vaikka jeesus ei sitä mielipiteissään raamatussa kiellä.

Sehän se olisi metkaa jos Suomessa islaminuskoinen imaami ehtisikin vihkiä samaa sukupuolta olevan avioparin ennen kirkkoa. Ruotsissahan ja muissakin maissa imaamit ovat vihkineet lesbopareja ja homopareja avioliittoon. islamissa kun ei se keskusjohtoisuus ole niin hierarkkista.

Mutta sinällään, kuten olen todennut, kirkon kannattaisi jo viimein kyllä koettaa naittaa se ikisinkuksi vanhapojaksi uupahtanut mieskuva-jumalansa, vaikka sen hyväsydämisemmän saatanan kanssa - etenkin kun niillähän on sitä "rakkaudesta se hevonenkin potkii" -vonkaamista jo riittänyt : )

katolilaisten, ortodoksien, jehovan todistajien varaan en paljoa laskisi avioliittoasioissa, mutta maailmallahan ainakin hindut ovat viettäneet homohäitä, elämänilon hyvin ymmärtäen:

vimeo.com

www.youtube.com

Ja mikä kaikista parhainta ja arvokkainta, sekä perinteisinä, Suomenuskon vaalija Karhun kansa ei sorsi ketään, vaan vihkii 1.3.2017 alkaenkin Suomen lain hengen mukaan avioliittoja. Karhun kansalla on yksi avioliittovihkimisoikeuden omaava ja toiselle lupaa ollaan anomassa.

Kommenttia muokattu: 20.02.2017 klo 22:46
  human • 20.02.2017 22:26
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy