Tiistaina alkavan kirkolliskokouksen asialistalla myös samaa sukupuolta olevien avioliitot (juttukommentit)

Joko Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti homojen yhtäläinen vihkiminen tai kirkko ja valtio täysin toisistaan eroon ja ei senttiäkään julkista rahaa kirkolle.

Päätös on nyt kirkon: joko järjestäytyneen kirkon loppu tai homojen yhtäläinen vihkiminen kuten muissa pohjoismaissa.
  • 2 / 5
  • Yesman
  • 2.5.2017 17:32
"Päätös on nyt kirkon"

Onneksi aivan näin epädemokraattisesti asiat eivät valtiossamme ole.

Mikäli Helsingin tuomiokapituli päättää antaa Kai Sadinmaalle sanktion, on asiasta mahdollista tehdä kirkollisvalitus hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus voi muuttaa tuomiokapitulin päätöksen demokratian lakien mukaiseksi (tai palauttaa kantelu tuomiokapitulin käsiteltäväksi niin kauan, että demokratian mukainen päätös syntyy). Tänä aikana Sadinmaa saanee jatkaa pastorina eli myös jatkaa samansukupuolisia vihkimisiään. Sama prosessi on mahdollista kaikkien pappien kohdalla, joita tuomiokapitulit meinaavat rangaista.

Toinen vaihtoehto on, ettei Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli rankaise Kai Sadinmaata. Tällöin Ev.lut. kirkko on käytännössä tullut hyväksyneeksi samansukupuolisen avioliittoon vihkimisen.

Vähän harmi, että tämä taistelu on jo voitettu, eikä samansukuolisesta avioliitosta taida oikein enää olla katalyytiksi valtion ja kirkon lopulliselle erottamiselle. Pieni toivo on siinä, että ev.lut. kirkko (ja ortodoksinen) päättää itse erota Suomen valtiosta, joka olisi ainoa tapa estää hallinto-oikeuden puuttumisen päätöksiinsä.

Kai Sadinmaasta tehtyä kantelua olisi pitänyt käsitellä tuomiokapitulissa 26.4., onko kenelläkään tästä tarkempaa tietoa?

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/homopareja-vihkinyt-pappi-uskoo-saavansa-rangaistuksen-tasta-on-tullut-arvovaltakysymys/756541/
Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin ratkaisu tietysti luo käytännön vain Helsingin hiippakuntaan, ei koko evlut-kirkkoon.
  • 4 / 5
  • Yesman
  • 5.5.2017 16:39
Ei, koska a) koko Suomen alueelta voidaan tulla Helsingin hiippakunnan kirkkoihin vihittäväksi ja b) ylläoleva shakki-matti voidaan tarvittaessa suorittaa jokaisessa hiippakunnassa erikseen.

Olettaen toki, että ensin Helsingin hiippakunnalla ja sitten demokratiallamme ja sen hallnto-oikeudella on munaa. Pahoin pelkään, että tämä asia ainakin yritetään suomalaiseen tapaan hyssytellä harmaalle alueelle. Eli hiippakunnat viivyttelevät rangastusten antamisen kanssa. Mutta ei siinäkään tavallaan mitään, koska esim. Kai Sadimaa vain jatkaa vihkimisiään tuossa tapauksessa ev.lut. pappina.

Kaiken kaikkiaan tämä suhmurointi on /c:stä. Edelleenkin kaikin puolin munakkain ratkaisu olisi, että ev.lut. kirkko pitää linjansa ja eroaa demokratiastamme.