Putinin poliittinen teoreetikko vieraili Suomessa ja löi lyttyyn liberaalit arvot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4
Siperian juna on pysähtynyt Uralin takaiselle rautatieasemalle. Kaupunkilaiset myyvät kukkia ja syötävää turisteille. Täällä ehkä elää vahvana kaipuu menneeseen.

Ylen Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa 23.4.2017 haastatltiin Putinin lähipiiriin kuuluvaa Alexander Duginia, joka on politologi, sosiologi ja Putinin ideologinen pääarkkitehti. Hänen näkemyksensä läntisestä liberalismista hieman hätkähdyttivät.

Alexander Dugin kävi luennoimassa kohudosentti Johan Bäckmanin seminaarissa hotelli Kämpin kansallissalissa. Samaan aikaan Helsingissä juhlittiin Euroopan hybridiosaamiskeskuksen perustamista.

Ylen Radio 1:n haastattelussa Dugin kertoi 23.4.2017 neljästä poliittisesta ideologiasta. Jo Ranskan vallankumouksessa ja USAssa syntynyt länsimainen liberalismi on ensimmäinen ideologia. Sen kanssa on kilpaillut kommunistinen idologia. Kolmas ideologia on fasistinen tai nationalistinen ideologia.

Kylmän sodan päätyttyä Venäjä romahti ja maailma muuttui yksinapaiseksi. USA oli ehdoton johtajavaltio. Jotta Venäjä voisi nousta USAn rinnalle suurvaltapolitiikassa, Venäjän pitää löytää oma rinnakkainen, kilpaileva ideolologia. Vain sillä tavoi Venäjän arvo nousee ja maailmasta tulee jälleen kaksinapainen.

Läntinen liberalismi on Duginin mukaan mennyt pilalle. Liberalismi toimi silloin, kun vastapuolena oli Neuvostoliitto. Nyt liberalismin vihollisena on se osa maailmaa, jossa vallitsevat konservatiiviset arvot. ”Järkevästä liberalismista” on tullut ”järjetöntä liberalismia”. Järjettömäksi se muuttui alkaessaan puolustaa seksuaalivähemmistöjä, oikeutta aborttiin ja turvapaikanhakijoita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjä valitsee neljännen poliittisen ideologian ja se kumpuaa iäisyydestä. Uskonnolla on siinä olennainen osa. Uskonto tekee meistä ihmisistä historiallisia olentoja. Se on Duginille tärkein asia. Venäjä löytää uudelleen identiteettinsä, kun se nyt palaa uskontoon.

Duginin mukaan venäläisillä on ja oli ortodoksinen ajattelutapa – myös kommunismin aikana. Nyt Venäjä on avoimen ortodoksinen. Se ei ole nationalistinen maa vaan monien kansallisuuksien yhteenliittymä.

Valtiolla tulee olla missio ja missio tulee uskonnosta. Näin on ollut Rooman valtakunnassa, Bysantissa ja keskiajalla. Dugin haluaa uuden keskiajan.

Neuvostoliiton aikana siellä rajoitettiin uskonnon harjoittamista. Venäläiset ihailivat länttä. Kun Neuvostoliitto romahti, ihmiset kokivat järkytyksen ja shokin: länsimaat olivat kokonaan hukanneet vapauden arvot. Sananvapaus oli korvattu poliittisella korrektiudella ja sitten tuli gender-ideologia (sukupuolen hämärtäminen, monta sukupuolta, jne). Lännessä on Duginin mukaan kadotettu ihmiskuva. Luonnollisten sukupuolten tilalla on ideologia, jonka mukaan jokainen voi valita oman sukupuolensa. Lännessä feministi voi toimia jopa piispana. Kaikki uskonnot ovat ristiriidassa tällaista ihmiskuvaa vastaan.

Duginille ja eurooppalaisille oikeistopopulisteille tärkeitä asioita ovat seksuaalivähemmistöt ja pakolaiset. Miksi? Tässä ollaan liberalismin ytimessä. Liberalismi käsittelee ihmisiä yksilöinä. Tällainen yksilön korostaminen on suurin uhka Euroopan turvallisuudelle. Duginin mukaan ihmiset eivät ole vain yksilöitä vaan yhteisönsä, kulttuurinsa ja sivilisaationsa osia. Kansallisuutta ei voi vaihtaa, ei myöskään sukupuolta. Maahanmuutttajia pitää kohdella maahanmuuttajina – ryhmänä – ei yksilöinä. Euroopassa kansa on Duginin mukaan samaa mieltä. Vain poliittinen eliittti on yksilöiden lumoissa. Demokratiasta on tullut liberaalin vähemmistön valtaa.

Tähän päättyi Duginin haastattelu. Voi kysyä, mitä merkitsevät vaalien tulokset ja gallupien mielipidemittaukset. Populistipuolueiden kannatus länsimaissa ei sittenkään yllä korvin korkealle ja gallupeissa useissa maissa homoavioliitoilla menee erittäin hyvin.

Haastattelun voi kuunnella Areenasta, alkaa n. 30 minuutin kohdalta. Haastattelijana Samuli Suonpää.

http://areena.yle.fi/1-4012272

4 kommenttia

Tuossa ei sinällään ole mitään uutta, vaan kaikki rationalistit ovat tuon Venäjästä huomanneet.

Sitä paitsi stalinismi-kommunismihan oli uskonto, hyvinkin radikalisoitunut uskonto. Joten Venäjällä vain kieputaan uskonnoissa, eikä päästä siitä son**sta irti.

Venäjän umpiuskovaisen Duginin mukaan: "Liberalismi käsittelee ihmisiä yksilöinä. Tällainen yksilön korostaminen on suurin uhka Euroopan turvallisuudelle." ... "Maahanmuutttajia pitää kohdella maahanmuuttajina – ryhmänä – ei yksilöinä."

En malta olla sarkastisesti toteamatta Duginille että "iäisyys-uskonto sortuu käsittelemään jumalia yksilönä. Tuollainen yksilö-jumalan korostaminen on suurin uhka Euroopan ja koko maailmankin turvallisuudelle" .... "jumalia pitää kohdella jumalina - ryhmänä - ei yksilönä" :D

Harmi kun Ylen toimittajat heittäytyvät tuppisuiksi silloin, kun pitäisi kysyä olennaisia kysymyksiä iranisoi(s)tuvan lähi-itänaapurin ideologilta haastattelussa.

Kommenttia muokattu: 23.04.2017 klo 22:36
Istuin siellä entisessä vakuutus- ja pankkimaailman Kansallissalissa luentoa kuuntelemassa. Ensimmäinen puoli tuntia oli ihan järkeenkäypää geopolitiikan tarkastelua, tietenkin Venäjän näkökulmasta. Mutta sitten seurasi tuota jutussa kuvattua purkausta. Jouduin poistumaan kahden tunnin jälkeen, joten kokonaisuus ehkä jäi puutteelliseksi. Mietin jutuntekoa ranneliikkeelle sieltä, mutta jäi muiden töiden jalkoihin. Joten hyvä, että aihe ilmaantui myöhemmin Ylelle.

Filosofi Karl Popper tuli mainituksi usean kerran. Hänhän oli keskiössä täällä Suomessa kokoomuksen 70-luvun alun ns remonttimiesten ajattelussa. Noina vuosina kokoomus pyrki karistamaan kansallismielisen neuvostovastaisuuden rattailtaan ja Popper oli kai siinä mielessä vaaraton ideologi silloin.