USAssa hlbtiq-ihmiset pelkäävät, että vuosikymmenien aikana saavutetut oikeudet katoavat Trumpin hallinnon mielivaltasissa sortotoimissa. Jotkut näkevät tilanteessa hyvääkin. Saksalainen radiokanava Deutschlandfunk oli New Yorkissa ja kertoi tilanteesta eilen.
New Yorkin Trump-towerin ympärillä 5. Avenuella mielenilmaukset ovat jatkuneet. Kaksi viikkoa sitten lähes sata nuorta oli kokoontunut edeltäkäsin ilmoitettuun tanssiprotestiin. Mottona oli ”Just Dance”. Poliisit seisoivat sivummalla. DJ:n äänipöydän yllä liehui sateenkaarilippu. Samanlaisia tanssiprotesteja on nähty mm. Washingtonissa. Varapresidentin talon edustalla tanssittiin kuukausi sitten monta tuntia.
http://www.advocate.com/politics/2017/2/27/fck-trump-just-dance-dance-party-protest-outside-trump-tower-nyc-video
Didi, 27-vuotias Brooklinissa asuva, transgenderiksi itseään sanova mies on ollut mukana tempauksen järjestelyissä. Hän muistelee, miten vaali-iltana hän ahdistui ja tunsi olonsa toivottomaksi. Hän oli pettynyt amerikkalaisiin. Nyt hän protestoi niin usein kuin pystyy.
Didi ei mielellään käytä ”he” tai ”she” -sanoja, vaan monikon ”they”, joka on sukupuolineutraali. Tanssitempauksen hän ilmoitti viranomaisille jo tammikuussa, koska hän tunsi, että vähemmistöillä alkaa mennä huonommin.
Ensimmäiset rajoitukset tulivat jo
Rajoituksia tuli, kun Trump purki Obaman asettamat kaikkia valtion oppilaitoksia koskevat määräykset. Obaman toukokuussa 2016 antamien määräysten mukaan jokainen voi käyttää sitä vessaa tai niitä pukutiloja, joita pitää soveliaimpina itse kokemalleen sukupuolelle. Trumpille se ei käynyt ja säännös purettiin. Trumpin ajattelussa poika ja tyttö määräytyvät jo synnytyksen yhteydessä ja siitä pidetään kiinni.
Didi pelkää, että tämä on vasta alkua. Republikaaneilla on nyt vahva valta-asema, ja seuraavana vaarassa ovat homojen ja lesbojen avioliitot. Ne tulivat voimaan kesällä 2015. Vaikka Trump ei voikaan puuttua Korkeimman oikeuden päätöksiin, hän voi nimityspolitiikallaan vaikuttaa niin, että Korkeimpaan oikeuteen tulee uusina tuomareina vain äärikonservatiivisia.
Trump puhui vaalikanpanjansa aikana homoille ikään kuin hän haluaisi suojella näitä isalmisteilta. Orlandon gayklubilla kuoli n. 50 ihmistä. Useimmat uskovat, että Trump jättää hlbtiq-kysymykset varapresidentti Mike Pencelle, ja Pencellä on jo kokemusta homojen oikeuksien lakkauttamisesta, kun hän toimi Indianan osavaltion kuvernöörinä.
Ivanka Trumpin kerrottiin helmikuun alussa vaikuttaneen isäänsä niin, että Obaman ajan säännös homojen suojaamisesta työpaikoilla jäi voimaan.
Deutschlandfunkin artikkelissa haastatellaan myös 21-vuotiasta opiskelijaa Clairea. Hän muutti pari vuotta sitten konservatiivisesta Virginian osavaltiosta New Yorkiin. Hän kertoo, että Trumpin valinta on herättänyt monet. Nyt halutaan nähdä, miten Trumpin hallinto suhtautuu kansalaistoimintaan. Samalla on tärkeää jatkossa valita poliitikkoja, jotka asettuvat hlbtiq-ihmisten rinnalle.
Pyrittävä keskusteluyhteyteen
Liberaalissa New Yorkissa Obaman wc-sääntöjen kumoaminen tuskin vaikuttaa millään tavalla. Nykissä on kouluja, joissa normalaien vessatilojen lisäksi on vessoja ”kaikille sukupuolille - All gender ”. Niistä saadaan kiittää New Yorkin koulutoimessa työskentelevää Jared Foxia. Hän toimii hlbtiq-valtuutettuna ja haluaa varmistaa, että New Yorkin kaikissa 2 000 koulussa kaikki oppilaat tuntevat olonsa turvallisiksi. Jared Fox on itse homo ja on käynyt eri konservatiivisssa osavaltioissa koulua ja yliopistoa. Hän on saanut kokea syrjintää ja väkivaltaa. Hän sanoo, että kun Trump poisti Obaman vessamääräykset, se toimenpide osoitti heti, kuka on arvokas tässä maassa. Transihmisille sanotaan nyt: Te ette ole senarvoisia, että teille olisivat voimassa omat säännöt. Mutta on pakko pyrkiä saman pöydän ääreen keskustelemaan äärikonservatiivien kanssa. Vain neuvottelemalla päästään siihen että päätöksiä tehdään yhdessä. Jos ei neuvotella, hlbtiq-ihmisiä koskevat päätökset tehdään joka tapauksessa, heitä itseään kuulematta.
Jared Foxin mukaan ei ole kysymys vain vessamääräyksistä, vaan kansalaisoikeuksista laajemmin. 1960-luvulla oli eri vessat mustille ja valkoisille. Taas joudutaan neuvottelemaan vessoista, vaikka toivoimme, että se aika olisi jo ohi.
Trump-towerin edessä käy ihmisvirta. Jotkut ovat tulleet osoittamaan suosiotaan. On kylttejä: ”America great again”. Nyt on ilmassa monia asioita, jotka jakavat Amerikkaa.