Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön julkaiseman tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista runsas kymmenen prosenttia määrittelee seksuaaliseksi suuntautuneisuudekseen jonkin muun kuin heteron.
Vastaajista runsas kuusi prosenttia määritteli itsensä biseksuaaliksi. Biseksuaalisuus oli naisilla kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä; vastanneista naisista biseksuaaliksi itsensä määritteli 7,6 prosenttia ja miehistä 3,6 prosenttia. Yksi prosentti vastaajista (kolme prosenttia miespuolisista vastaajista) määritteli itsensä homoksi, vajaa prosentti vastaajista (1,3 prosenttia naispuolisista vastaajista) lesboksi. Vastaajista 1,6 prosenttia määritteli itsensä joksikin muuksi (miehistä puoli ja naisista 2,3 prosenttia). Heteroksi itsensä määritteli runsas 89 prosenttia vastaajista; miehistä 91,9 prosenttia ja naisista 87,8 prosenttia. Runsas prosentti vastaajista katsoi, ettei vaihtoehdoista mikään ole itseä kuvaava.
Raportissa todetaan myös, että seksuaalista kiihottumista tapahtui sekä naisilla että miehillä seksuaalista suuntautumista monipuolisemmin eri sukupuolien kanssa.
Vastaajien kuulumista sukupuolivähemmistöihin ei selvitetty.
Nyt viidettä kertaa tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä sekä näihin liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa sekä terveyspalvelujen käyttöä. Tutkimuksessa oli mukana myös erityisteemoja: seksuaalinen suuntautuneisuuden lisäksi selvityksen kohteena olivat esimerkiksi kiusaamis-, vainoamis- ja väkivaltakokemukset, istuminen, hyvinvointiin liittyvien mobiilisovellusten käyttö, opiskelun ja perheen yhteensovittaminen sekä hampaiden narskuttelu.
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2016 kohdejoukkona olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat suomalaiset korkeakouluopiskelijat. Selvityksen otos kattoi 4,8 prosenttia kohderyhmän opiskelijoista. Otannassa oli ammattikorkeakouluista 5 004 ja yliopistoista 4 996 opiskelijaa. Kokonaisvastausprosentti oli 31.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on tuottanut tutkimustietoa korkeakouluopiskelijoiden terveydestä vuodesta 2000 lähtien. Vuosina 2000, 2004, 2008, 2012 ja 2016 on toteutettu valtakunnalliset opiskelijoiden terveystutkimukset, joiden kohteena ovat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto-opiskelijat. Vuodesta 2008 alkaen mukana ovat olleet myös ammattikorkeakouluopiskelijat.
YTHS: Päihteiden käyttö vähentynyt, mielenterveyden ongelmat runsaita