Helsingissä, Café Cavalierissa on esillä tammi- ja helmikuun ajan näyttely, jonka teemana homot osana Suomen historiaa. Helmikuun 25. päivään asti esillä olevan Suomi, 100 vuotta homoja -näyttelyn töiden taustalla on taiteilija, arkkitehti ja homo fetissimies Jouni Lepistö.
- Suomi, 100 vuotta homoja -taidenäyttely on taiteilijan teoksien kautta toive ja pyyntö näyttelyyn osallistuville olla ylpeitä suomalaisuudesta seksuaalisuuteen ja muuhun katsomatta, tai ehkä vielä enemmänkin juuri niitä korostaen. Tosiasia on, että maailmassa on ihmiskunnan historian aikana aina ollut homoseksuaaleja. Vaikka homojen kieltäjät ja sortajat sanoisivat ja tekisivät mitä, he eivät voi kirjoittaa homoja pois historiasta enää.
- Suomen historiassa on ollut monia merkittäviä homoseksuaalisia henkilöitä, jotka ovat puolustaneet ja luoneet maatamme ja kulttuuriamme. Taiteilja ei ole halunnut tehdä näyttelyä merkittävistä yksittäisistä henkilöistä, sillä minkään salin seinät eivät siihen määrään tekstiä riittäisi.
- Tämän näyttelyn teokset kertovat niistä asioista mistä voimme olla ylpeitä, mitä vastaan ja minkä puolesta taistella. Taiteilijan toive on että katselijat muistaisivat mitä olemme yhdessä saavuttaneet tasa-arvon puolesta, ja sen että me olemme monimuotoinen kansa.
Café Cavalierin tiedotteessa kerrotaan kyseessä olevan Lepistön kolmannen oman näyttelyn. Aiemmin hänellä on ollut näyttelyt "Iltakahvit, kahden?", joka oli kokoelma fetissihenkisiä ja seksuaalsia teoksia homomiehistä, sekä "Miehiä ja karhumiehiä" -näyttely, jonka viestinä oli olla ylpeä miehisyydestä homona. Lisäksi taiteilija on osallistunut CLAW -fetissitapahtuman näyttelyyn Clevelandissä Yhdysvalloissa, ja Galleria Muun Tom of Finland - Tuhmat ruudut -näyttelyyn, jossa oli töitä Tom of Finlandin lisäksi myös muilta kansainvälisesti tunnetuilta fetissitaiteilijoilta.
Lepistö on toiminut myös Tom of Finland Seurassa, joka on pyrkinyt lisäämään Tom of Finlandin arvostusta Suomessa. Seura on myös auttanut häntä oppimaan miten paljon Touko Laaksonen on auttanut Suomen homokulttuurin nousussa. Lepistö on valittu myös Mr Fetish Finlandiksi vuosina 2013 ja 2014, edustamaan suomalaisia fetissimiehiä kansainvälisesti.
- Nämä vuodet ovat olleet Jounille hyvin tärkeitä ymmärtämään miten ylpeitä me kaikki voimme olla Suomesta ja miten olemme osa Eurooppaa ja koko maailmaa, vaikka moni voi kokea Suomen synkäksi ja kylmäksi maaksi. Jouni Lepistö toivoo että ensi vuoden 2017 itsenäisyyspäivänä voimme kaikki juhlistaa yhteistä historiaamme, ja olla rakentamassa vielä tasa-arvoisempaa ja upean kirjavaa Suomea, kerrotaan näyttelyä koskevassa tiedotteessa.
Live-esityksistä ja vaihtuvista taidenäyttelyistään tunnettu Café Cavalier sijaitsee Helsingin keskustan Malminrinteessä, osoitteessa Malminrinne 2-4.