Mielipiteen anonyymi ilmaus Twitterissä johti potkuihin Hesburgerilta - henkilöys kaivettiin esiin

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 30

Suomalaisen hampurilaisketju Hesburgerin ympärille kehkeytyi kohu, kun se purki työntekijänsä työsuhteen nimettömänä lähetetyn Twitter-viestin perusteella.

Kansan Uutisten blogissa haastatellaan Twitter-viestin lähettänyttä henkilöä.

Hampurilaisketjun työntekijä oli luonteeltaan julkaissut keskiviikkona 9. marraskuuta Twitterissä työpaikkaansa mainitsematta viestin: "20 minuuttia ennen sulkemisaikaa sisälle astuu jäbä Make America Great Again -lippalakki päässä. Ois tehnyt mieli sylkästä sen purilaiseen." Twitter-tilillä mainitaan henkilö vain etunimeltään, eikä siellä mainita henkilön työpaikkaa.

Lippalakin viesti on USA:n presidentiksi juuri valitun Donald Trumpin vaalilause. Trumpin voiton on yleisesti ottaen katsottu olevan haitaksi hlbti-vähemmistöjen aseman yhdenvertaistumiselle.

Lauantaina - muutamaa päivää viestin lähettämisen jälkeen - Ylilauta-keskustelufoorumilla ja sosiaalisen median palveluissa alettiin levittää viestin julkaisseen nimeä, puhelinnumeroa ja työpaikkaa. Henkilön kuuluminen sukupuolivähemmistöön ja tämän aiempi nimi oli saatu myös selvitettyä. Keskustelu sisältää myös transkielteisiä puheenvuoroja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Twiittaus tarkempine henkilötietoineen saatettiin myös henkilön työnantajan, Hesburgerin tietoon. Tapahtumien edetessä Hesburger purki työsuhteen twiitin lähettäjän kanssa, tietojen mukaan yhteisymmärryksessä.

Sunnuntaina Hesburger julkaisi Facebookissa viestin: "Hesburger ei hyväksy minkäänlaista uhkailua. Kaikki asiakkaat ovat meille tervetulleita. Tulemme puuttumaan tapaukseen ankarasti".

Keskustelu levisi

Keskustelu levisi laajempaan julkisuuteen, kun perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kirjoitti asiasta Facebookiin tekstin, ja Iltalehti tarttuu siihen. Samalla levisi virheellinen tieto, että Eeli olisi kertonut twiittauksensa yhteydessä tarkemmin identiteetistään. Uutinen twiittauksesta on levinnyt mediassa laajemminkin. Myöhemmin iltalehden toimittaja pahoittelee, että jutusta oli julkaistu luonnosversio.

Hesburgerin Facebook-sivulle jätetyissä kommenteissa aiheeseen viitataan pääasiassa asiattomaan sävyyn. Hesburger kommentoi näitä vakioviestillä:

- Käynnissä olevaan keskusteluun viitaten: Päätimme yhteisymmärryksessä asianomaisen kanssa, että hän ei jatka työskentelyä Hesburgerilla. Emme tiedota asiasta enempää vedoten hänen yksityisyyteensä ja toivomme muidenkin kunnioittavan hänen yksityisyyttään. Pahoittelemme aiheutunutta mielipahaa.

Kansan Uutisten haastattelussa Eeli sanoo, että Tynkkynen on antanut hänestä väärää tietoa ja mustamaalannut samalla niin, ettei hän pysty puolustamaan itseään.

Eeli katsoo Tynkkysen ottaneen hänet silmätikukseen kerätäkseen irtopisteitä feminismin vastustamisella. Tynkkynen oli myös aktiivisesti pyrkinyt selvittämään, missä Hesburgerin toimipisteessä Eeli työskentelee.

- Hän myös myöhemmin twiittasi ja kertoi vierailleensa Hesburgerin toimipisteessä minun perääni kysellen. Tämä antoi mielestäni sellaisen kuvan, että minun vainoaminen julkisesti on hyväksyttävää. Vaino siirtyi virtuaalisesta maailmasta tosielämään ja koin oloni erittäin uhatuksi, kertoo Eeli Kansan Uutisissa.

Tynkkynen oli laatinut nimillä ja kasvokuvilla varustetun kuvan Eelistä, sosiaalisessa mediassa levitettäväksi.

Vainoaminen jatkuu

Vaikka Eeli muutti Twitter-tilinsä yksityiseksi ja vaihtoi käyttäjätunnustaan, jatkoivat Ylilaudan keskustelijat hänen häirintäänsä kaivamalla myös uuden tilin tiedot. Lopulta hän pyysi maistraatista turvakiellon ja vaihtoi puhelinnumeronsa.

Eeli kertoo myös siitä, ettei ollut uskaltanut töissään kertoa transsukupuolisuudestaan suhtautumisen pelossa.

- Eli tämä myllytys on myös repinyt minut transkaapista ulos työpaikan porukoille ja muutenkin julkisesti saattanut kaikkien tietoon, mikä sukupuoleni on, sanoo Eeli Kansan Uutisissa.

Eeli kiittää myös heitä, joilta on saanut tukea asiassa.

Työsuhteen päättämiseen perusteet?

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja töoikeuden asiantuntijat ovat kuitenkin ottaneet kantaa työsuhteen päättämiseen tällaisessa tapauksessa.

PAM ilmoittaa toteaa verkkosivuillaan, että "viikonloppuna alkanut Hesburgeriin liittyvä somekohu on vaarallinen esimerkki tilanteesta, jossa yksittäinen henkilö joutuu lokakampanjan kohteeksi. PAM toivoo työnantajilta vastuullisuutta ja asioiden taustoihin perehtymistä ennen kuin työsuhteisiin liittyviä voimakkaita päätöksiä tehdään".

PAMin ratkaisupäällikkö Arja Pohjola toteaa, että mielipide- ja sananvapaus ovat jokaisen henkilön perusoikeuksia.

On täysin eri asia ilmaista mielipiteenään jotain kuin toteuttaa uhkaus. Julkisuudessa olevista tiedoista ilmenee, että kyseessä on henkilön mielipide eikä aikomus toteuttaa ajatusta. On myös hyvä huomioida, ettei julkisuus tai somekohu vähennä työnantajan velvoitteita tai alenna työsuhteen päättämiskynnystä, Pohjola sanoo.

Kansan Uutiset: Hesburgerin työntekijä haastattelussa: Kohun takana oli transfobinen vihakampanja
Pam: Työntekijöillä on oikeus yksityisyyteen
Vesa Linja-Aho Imagen blogissa: Median ja Sebastian Tynkkysen kadonnut suhteellisuudentaju

30 kommenttia

  • 1 / 30
  • Totuuden laukaus
  • 17.11.2016, 9.13
Se on taas sitä että vihervasemmistolainen lgbt Suvakki saa 'uhkailla ruokiin sylkemisellä ja se pitäs antaa anteeksi ja silittää päätä mutta jos kyseinen myyjä oliskin ollut ps nuori ja kohde namu niin suvakkien murhanhimolla ei olis rajaa!
Eihän se valavuoren aleksikaan mitään konkreettista tehnyt mutta fudut tuli armotta.
Ei se ole pikaruoka-alalla mikään pikkujuttu että uhkaa sylkeä sapuskaan. Itte lakkasin briteissä käymästä intialaisissa ravintoloissa tykkänään kun kuulin että hlökunta oli jossain kerran runkannut mällit valittavan asiakkaan ruokaan.

Tässä muuten hupaisa video USA:n suvaitsevsiston tyylikkäästi menosta ja suvakithan on kaikkialla samoja:
https://youtu.be/TZ-FUptkUNY
Jos Totuuden hutilaukaus miettii muutaman prosentin tarkemmin, niin valjennee, ettei kukaan ole uhannut sylkemisellä, vaan purkanut ehkä hivenen asiattomin sanankääntein mieltään potentiaalisen ajankohdan jälkeen. Lisäksi mainitsematta työnantajaansa.

Valavuoren tapaus oli toki vakavampi, mutta ei minusta välttämättä sekään erottamisen arvoinen - varsinkin kun tämän aiemmin ilmaisema kantansa homoista tiedetään. Valavuori oli kuitenkin johtavassa asemassa ja antoi lausuntoja työnantajansa nimissä.