Saksalainen Männer aktuell-lehti kyselee verkkosivullaan, miten toimivat Itävalta, Suomi ja Englanti vanhojen homoseksuaalisuudesta saatujen rangaistusten osalta. Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot ja maksamassa vahingonkorvausta tuomituille.
Sodan jälkeen 1960-luvun loppuun saakka Saksassa oli voimassa ankarat lait homoseksuaalisuudesta. Arviolta 50 000 miestä sai vankeustuomion homosuhteista. Nyt, lokakuun 2016 aikana, Saksan oikeusministeri Heiko Maas (sosdem) on luvannut esitellä lakiehdotuksen, joka kumoaisi vanhat epäoikeudenmukaisiksi koetut rangaistukset. Tuomituille myönnettäisiin vahingonkorvausta, ja sitä varten on varattu 30 miljoonaa euroa.
Saksa on ottamassa tässä asiassa johtoaseman. Itävalta todennäköisesti seuraa perässä. Itävallassa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Kuitenkin sen jälkeenkin Itävaltaan jäi neljä homojen vastaista lakipykälää. Ns. suojaikäraja (seksuaalikontaktien alin sallittu ikä) nostettiin 18 vuoteen. Homoprostituutio kiellettiin. Itävallassa oli myös suomalaista kehotuskieltopykälää vastaava laki, jolla estettiin julkinen puhuminen homosuhteista. Oli myös kielto perustaa yhdistystä, jonka voitiin katsoa edistävän ”homohaureutta” ja aiheuttavan sen takia yleistä paheksuntaa.
Itävallan tiukat lait olivat voimassa 1990-luvulle, mutta korotettu suojaikäraja poistui vasta vuonna 2002, kun perustuslakituomioistuin kumosi korotetun suojaikärajan. Siihen saakka esim. 20-vuotias voitiin tuomita vankilaan, jos hänellä oli kontakti 17-vuotiaaseen.
Vuonna 2015 Itävallan parlamentti eli Nationalrat päätti, että vanhat tuomiot kumotaan. Valtionsyyttäjä ratkaisee 111 tuomitun homomiehen osalta asian vuoteen 2018 mennessä.
Suomessa ei hankkeita tuomioiden kumoamiseksi
Suomessa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Yli tuhat miestä ja 51 naista on saanut rangaistuksen homoseksuaalisuudesta vuosien 1891-1971 välisenä aikana. Heidät olisi voitu tuomita kahden vuoden vankeuteen, mutta useimmat saivat vain joitakin kuukausia ehdollista, koska heitä ei oltu rangaistu aikaisememin. Kati Mustola Helsingin yliopistosta kertoi Männer-lehdelle, että vain jotkut harvat todella joutuivat vankilaan. Mustolan mukaan pahin rangaistus oli julkinen häpeä. Monet menettivät työpaikkansa. Suomessa ei ole puhuttu tuomioiden kumoamisesta ja vahingonkorvauksista, ja tuomituilla on edelleen tämä tahra rikosrekistereissään.
Tuomioiden purkaminen tuskin tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina, kun maassa on keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus. Aikaisemmin Suomessa on puhuttu pakkosterilisaatioista ja vahingonkorvauksista uhreille. Viranomaiset ovat vedonneet siihen, että lait olivat sen ajan hengen mukaisia ja voimassaolevia lakeja. Siihen keskustelu on tyrehtynyt.
Kun Saksa kumoaa tuomiot, asia varmaan nousee Suomessakin esiin.
Isossa-Britanniassa Turingin tuomioita on pyydetty anteeksi
Englannissa 49 000 miestä tuomittiin vuoteen 1967 mennessä. Pahimmillaan vankeusrangaistus oli viisi vuotta. Julkisuudessa on puhuttu paljon matemaatikko Alan Turingin kohtalosta. Maaliskuussa 1952 hänet tuomittiin kemialliseen kastraatioon. Myöhemmin hän teki itsemurhan. Vuonna 2013 kuningatar julisti kuninkaallisen armahduksen. Vuonna 2015 konservatiivinen puolue lupaili yleistä armahduslakia, mutta sen jälkeen poliittinen tilanne on suuresti muuttunut Brexitin takia. Rahallisista korvauksista ei ole puhuttu.
Männer-lehti haastatteli Philip Moiria brittiläisestä lgbt-konsortiumista (Consortium of LGBT Voluntary and Community Organisations). Hän kertoo, että vuosien 1967 ja 2003 välillä 30 000 homomiestä ja biseksuaalia tuomittiin teoista, joista heitä ei olisi tuomittu, jos kumppanina olisi ollut nainen.