Vinokino-elokuvafestivaali juhlii ensimmäistä neljännesvuosisataansa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2

Syksyllä 2016 Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino järjestetään 25. kerran. Juhlavuoden kunniaksi Turun ja Helsingin festivaalit ovat viisipäiväiset.

Turun Vinokino pidetään 26.–30.10. Alvariumissa ja Helsingin festivaali kolme viikkoa myöhemmin 16.–20.11. Andorrassa. Pääfestivaalien lisäksi elokuvanäytöksiä järjestetään myös Tampereella 4.11–6.11. ja Oulussa 10.–11.12.

Vinokinon tarjontaan kuuluu sekä pitkiä että lyhyitä fiktio- ja dokumenttielokuvia.

Järjestäjien mukaan juhlavuoden kunniaksi ohjelmistossa on muutama merkkiteos homo- ja lesboelokuvan historiasta. Turussa ja Helsingissä on mahdollista nähdä aito homoelokuvan klassikko saksalaisen mestariohjaajan Rainer Werner Fassbinderin viimeiseksi teokseksi jäänyt Querelle.

- Toinen erityistapaus on niin ikään vain Turussa ja Helsingissä näytettävä Jamie Babbitin ohjaama kulttielokuva But I'm a Cheerleader. Ohjelmistossa on myös toinen Jamie Babbitin elokuva, nimittäin viime vuonna julkaistu komedia Addicted to Fresno. Molempien Babbitin elokuvien pääosassa on Orange Is the New Black -tähti Natasha Lyonne. Juhlavuosi huomioidaan myös lyhytelokuvissa. 25 vuotta Vinokinoa -lyhytelokuvakooste koostuu Vinokinossa aiemmin näytetyistä elokuvista festivaalin koko historian ajalta, aivan tapahtuman alkuhetkistä nykyisyyteen asti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ohjelmistoon kuuluvat myös esimerkiksi viime vuonna Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan saanut From Afar, Teddy-palkittu The Way He Looks, kenialaisten HLBTI-ihmisten tositarinoihin perustuva moninkertaisesti palkittu Stories of Our Lives ja viime vuoden hienoimpiin amerikkalaisiin indie-elokuviin lukeutuva Tangerine, jonka toinen päänäyttelijä Mya Taylor voitti ensimmäisenä transsukupuolisena Independent Spirit -palkinnon.

Syksyn 2016 Vinokinossa näkyvyyttä saavat festivaalin järjestäjien mukaan erityisesti sellaiset vähemmistöt, joiden edustajia näkee harvoin valtavirran elokuvissa. Transsukupuolisia henkilöitä ja hahmoja on useassa ohjelmiston elokuvassa. Festivaalin yhteydessä saa ensi-iltansa myös Niko Kostetin ohjaama dokumentti Jeanne d'Trans, jossa äänen saavat sukupuoleltaan moninaiset ihmiset. Lisäksi esiin nousee vielä näkymättömämpi vähemmistö – vammaiset. Dokumentti Yes We Fuck käsittelee vammaisten ihmisten seksuaalisuutta. Myös The Way He Looks on tarina näkövammaisen pojan seksuaalisesta heräämisestä.

Lisäksi ohjelmistossa on Desire Will Set You Free, Women Who Kill, In the Turn, kaksi ulkomaisten lyhytelokuvien koostetta ja kotimaisten tekijöiden lyhytelokuvien kooste.

vinokino.fi
Vinokino Facebookissa

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • Tomppa
  • 15.10.2016, 15.50
Pitääkö sitä aina katsoa vain omaa elämää kuvaavia elokuvia? Eikö elokuvien katsomisen rikkaus ole siinä että näkee elämäntapoja ja tarinoita joista ei muuten mitään tietäisi?