Australian hallitus on antanut maan parlamentille esityksen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä sama sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Hlbti-vähemmistöjen oikeuksia tukevat ovat huolissaan siitä, että kampanjointi avaa kanavat vihamielisille homovastaisille puheenvuoroille.
Asiasta kertoo Suomessa Yle.
Edellinen pääministeri Tony Abbot vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Hän kaavaili sitovan kansanäänestyksen järjestämistä avioliittokysymyksestä. Nykyinen pääministeri Malcolm Turnbull kuuluu samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannattajiin.
Mikäli lakiesitys kansanäänestyksen järjestämisestä hyväksytään, on äänetys määrä järjestää 11. helmikuuta 2017, jolloin kansalaisilta kysyttäisiin: "Pitäisikö lakia muuttaa sallimaan samaa sukupuolta olevien parien avioituminen?"
ABC:n mukaan äänestyksen kulut olisivat 170 miljoonaa Australian dollaria. Summaan kuuluu 7,5 miljoonan dollarin tuki sekä "kyllä"- että "ei"-kampanjoille.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukijat ovat huolissaan siitä, että vähemmistöjä kohtaan esitetyt kielteiset puheenvuorot saisivat kampanjoinnin tuen kautta valtion rahan avulla entistä kuuluvamman äänen.
Hallituksella ei ole kansanäänestykseen hyväksymiseen riittävää enemmistöä parlamentin ylähuoneessa. ABC:n mukaan esimerkiksi vihreät ja joukko riippumattomia edustajia ovat jo evänneet tukensa äänestykseltä. Myös työväenpuolue empii.
Yle kertoo, että enemmistö kansanedustjista tukisi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Mielipidetiedusteluissa samaa sukupuolta olevien avioliittoihin myönteisesti suhtautuvia on selvästi yli puolet vastaajista, joissain mittauksissa jopa 70 prosenttia. Vastustajien määrä on vaihdellut 25 prosentista 40 prosenttiin.
Äänestyksen järjestämistä on perusteltu sillä, että Australiassa kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on vellonut ratkaisemattomana pitkään.
Kansanäänestys erityisesti vähemmistöihin liittyvissä yksittäiskysymyksissä nähdään usein ongelmallisena asiana, sillä aktiivisimpia ovat he, joita asia henkilökohtaisesti koskee sekä he, joilla on asian suhteen intohimoja. Suuri yleisö ei välttämättä osaa tai halua ottaa selvää kantaa asiaan. Australiassa kansalaisilla on kuitenkin äänestysvelvollisuus, ja äänestämättä jättämisestä rangaistus on ensimmäisellä kerralla 20 Australian dollaria. Toistuvasti äänestämättä jättäminen voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.
Yle: Australian homoliittojen kannattajat pelkäävät vihapuheiden vyöryä
ABC: Same-sex marriage: Opposition Leader Bill Shorten expected to tell Labor to kill plebiscite
Australia: Homoavioliittoja vastustanut pääministeri syrjäytettiin puolueensa johdosta
Australia: Victorian osavaltio pyytää anteeksi homosuhteet kieltäneitä lakejaan