Äitienpäivä toi äitiyslaki-kansalaisaloitteelle lähes 10 000 uutta kannatusilmoitusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Äitienpäivänä sosiaalisessa mediassa järjestetty kampanja toi päivän aikana äitiyslaki-kansalaisaloitteelle lähes 10 000 uutta kannatusilmoitusta.

Tarvittavasta 50 000 kannatusilmoituksesta kasassa on äitienpäivän päättyessä noin 33 000, ja uusia nimiä on kertynyt nopeaa tahtia vielä keskiyön jälkeenkin. Loppukiri-kampanjan käynnisti joukko aloitteen kannattajia, jotka olivat huolissaan siitä, ettei aloitteelle näyttänyt kertyvän nimiä riittävää tahtia.

- Tämä on ollut uskomaton vuorokausi. Eilen lauantaina 7.5. tajusimme parin ystävän kanssa, että nyt on saatava kansalaisaloite äitiyslaista suomalaisten tietoon. Niinpä pistimme pystyyn haastekampanjan, jossa ihmiset saavat kutsua kavereitaan tapahtumaan allekirjoittamaan aloitteen äitienpäivänä, todetaan tempauksen taustajoukoista.

Kannatusilmoituksia kerätään 28. toukokuuta 2016 asti.

Äitiyslaki-kansalaisaloitetta on äitienpäivän aikana ilmoittanut kannattavansa myös joukko tunnettuja suomalaisia, kuten esimerkiksi Mikko Leppilampi, Musta Barbaari ja Arman Alizad.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kannatusilmoitusten keruu Sateenkaariperheet ry:n käynnistämälle aloitteelle kansalaisaloitteelle äitiyslaista käynnistyi 28. marraskuuta 2015.

Äitiyslaki-kansalaisaloitteen tavoitteena on, että lapsen ei-biologinen äiti voisi tunnustaa syntyvän lapsen omakseen jo ennen lapsen syntymää, kumppanin ollessa raskaana. Nykyisin vanhemmuus voidaan vahvistaa naisparin perheessä vasta lapsen synnyttyä, perheen sisäisellä adoptiolla, joka saattaa viedä aikaa jopa puoli vuotta. Tämän ajan lapsen oikeudellinen asema ei-biologiseen vanhempaan on epäselvä.

Äitiyslaki on rajattu vain niihin tapauksiin, joissa lapsi saa alkunsa keinohedelmöityksellä hedelmöityshoitoklinikalla, lahjoitetuista sukusoluista. Tällöin ei ole ketään miestä, joka voitaisiin edes teoreettisesti vahvistaa isäksi - eikä kukaan lapsi "menetä isäänsä".

Maaliskuusssa 2017 voimaan astuva tasa-arvoinen avioliittolaki ei itsessään tuo muutosta naisparien perheissä elävien lasten juridiseen asemaan, koska avioliittolaissa ei säädetä vanhempien ja lasten juridisesta suhteesta. Eduskunnan lakivaliokunta kuitenkin asettui tukemaan äitiyslain säätämistä, kun se antoi mietiöntösä avioliittolain ns. liitännäislakeja koskevasta hallituksen esityksestä.

Äitiyslaki on oikeusministeriön jo valmistelema, mutta edellinen eduskunta ei kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi ottanut asiaa käsiteltäväksi, eikä nykyhallituskaan ole sitä edistänyt.

äitiyslaki.fi
kansalaisaloite.fi: Äitiyslaki
Äitiyslaki Facebookissa
Äitiyslakia tarvitaan - aloitteessa ei vielä tarpeeksi nimiä

2 kommenttia

Tiistai-iltapäivänä kannatusilmoituksia on runsaat 38 000, joten 12 000 nimeä tarvitaan vielä. Ei enää lainkaan vaikuta mahdottomalta saavuttaa 50 000 allekirjoituksen rajaa.

Omasta mielestäni kyllä olisi hyvä pyrkiä siihen, että nimenomaan sähköisiä allekirjoituksia on tuo vähintään 50 000.
Kannatusilmoituksia on kasassa 42 000, joten kovin pahasti nimenkeruu ei ole enää takamatkalla.