Taidehallin Tom of Finland -näyttely avattu. Lauantaista alkaen on kansan vuoro katsella Tomin taidetta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 7
Avajaispuheita kuunnellaan tarkkaan. Keskellä nahka-asuisena Tom of Finland -säätiön perustaja Durk Dehner.

Taidehallin Tom of Finland -näyttelyn avajaiset olivat perjantaina alkuillasta. Museo oli pullollaan uteliasta kulttuuriväkeä. Tomin miehiä ei juuri näkynyt.

Avajaisvieraiden joukossa oli huomattavan paljon naisia. Juhlapuheista kävi ilmi, että Tomin elämää tutkineistakin enemmistö on ollut naisia. Avajaisissa ei häpeilty, vaan katsottiin suoraan. Ruuhkassa Tomin piirrosten yksityiskohtainen tarkastelu oli vaikeaa. Taulut oli ryhmitelty eri seinille samantyyppisten teemojen perusteella. Tarjolla on ainakin 200 teosta.

Jonkin verran esineitä näyttelyyn on saatu yksityiskokoelmista, mm. Touko Laaksosen suvulta ja hampurilaisen Uhlenhorstin gaysaunan entisen omistajan ottopojalta. Tom maalasi vuonna 1972 saunan seinälle ison freskon ja samalla ystävystyi saunanpitäjien kanssa.

Suurin osa töistä on kuitenkin Kaliforniasta Tom of Finland -säätiöltä.

Avajaistilaisuuden puheosuudet avasi taidehallin johtaja Jan Förster. Hän perusteli, miksi Tomin taide kelpaa taidemuseoon. Varsinainen jännitysmomentti oli se, kuka avaa virallisesti näyttelyn. Se paljastuu seuraavasta äänitallenteesta, jossa ensin puhuu Taidehallin johtaja ja sitten virallinen avaaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Audio

Taidehallin johtaja Jan Förder

Tällä hetkellä on tekeillä Touko Laaksosen elämästä kertova elokuva. Toukoa esittää näyttelijä Pekka Strang.

Taidehallin Tom of Finland -näyttely on avoinna elokuun 7. päivään saakka.


Sukulaiset muistelivat Toukoa ja Veliä

Helsingin Sanomissa oli aamulla Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen sisarenpojan, Tapani Vinkalan haastattelu. Nyt hän oli saapunut Taidehalliin näyttelyn avajaisiin. Hän muisteli Toukoa ja tämän elämänkumppania Nipaa, eli Veliä. He sukulaiset eivät silloin aikoinaan ymmärtäneet miesten suhteen laatua.


Audio

Paljon matkusteltiiin. Joillakin 50-luvun matkoilla Tomin ja Velin mukana oli myös sukulaisia. Rooman matkalla autosta varastettiin renkaita. Toisinaan Tomin vieraaksi tuli ulkomaisia, supervarakkaita ihmisiä, kuten sekin, joka ankkuroi huvijahtinsa Eteläsatamaan.

Touko Laaksosen säveltämän Vihmalintu -kappaleen nuotit ovat vihdoin löytyneet.

Näyttelyvitriinissä on Tapani Vinkalan kotiarkistosta löytyneitä valokuvia ja Vihmalintu-kappaleen nuotit. Nuotteja on etsitty esim. Turun Lokomon näyttelyn aikaan, mutta nyt nuotit vihdoin löytyivät isosta nuottipinosta kylpyhuoneen kaapin pohjalta.

Pekka Jylhän suvaitsevaisuuspatsas

Pekka Jylhä on pikku hiljaa valmistellut Tom-aiheista patsasta, jossa varsinainen teema on suvaitsevaisuus ja rakkaus. Nyt Taidehallin ala-aulassa on näytteillä kaksi vaihtoehtoa. Molemmat on luotu monista kaksiulotteisista piirroksista ja ne on muutettu tietokoneella kolmiulotteisiksi. Sen jälkeen kone koosti pienoismallit 3D-tekniikalla. Uutta tekniikkaa ja aivan uusi ulottuvuus tällaisten patsaiden tekijöille.

Pekka Jylhä suunnittelee patsasta, jossa on Tomin miehiä. Tässä "Sininen laituri".

Patsaalle paras paikka olisi Helsinki, mutta Tukholma käy, samoin Amerikka ja Kaarina ja moni muukin paikka.

Pekka Jylhä kertoo itse:

Audio

7 kommenttia

Jos Tomin miehiä ei paikalla näkynyt, olisikohan unohtunut kutsua. Kluuvin gallerian näyttelyn avajaiset 2006 (Tom of Finland Unforeseen) olivat varsinainen Tomin miesten seurapiiritapaaminen http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=10&thrdid=3739.

Logomon näyttelyyn 2011 matkusti bussilastillinen Tomin miehiä ja monia bikereita tuli lisäksi pyörillään paikalle. En muista oliko kyseessä tuolloin avajaistilaisuus vai muu ajankohta.

Sen tiedän, että tämänkertaisen näyttelyn valmistelu- / suunnitteluvaiheessa ”Tomin miehet” eli MSC Finland – Tom’s club esitti toivomuksenaan, että näyttely olisi ollut (vielä) auki tämän vuoden ECMC AGM aikaan 26. – 28.8. Kyseessä on siis Euroopan nahkakerhojen virallinen vuosikokous, joka pidetään tänä vuonna Helsingissä. Ilmeisesti tätä ei saatu sovitettua taidehallin aikatauluihin.

Taidenäyttelyjä aikataulutetaan hyvin pitkälle tulevaisuuteen, koska töiden hankintaan tehdään mm. hyvin paljon kansainvälistä yhteistyötä – niin tämänkin näyttelyn kohdalla. Vastaavasti esimerkiksi Unforeseen –näyttelyn suunnittelu alkoi lähes kaksi vuotta ennen näyttelyä. Helsingin kaupungin taidemuseon tuolloinen johtaja harmitteli kovasti, kun näyttelyn ajankohdaksi lukkoon lyötynä ajankohtana (MSC 30 v / Finlandization 20 v) Tennispalatsin museotila oli jo buukattu toiseen näyttelyyn; siis jo kaksi vuotta aiemmin. Toisaalta Kluuvin Galleria oli sopivan intiimitila Tomin töille, jotka ovat alkuperäisinä pääosin varsin pienikokoisia.

Nyt näyttelyn avajaisissa annettiin puheenvuoro myös tulevan Tom –elokuvan pääosan esittäjälle, Pekka Strangille. Vaikka olen kovin skeptisesti suhteutunut tuohon Dome Karukosken elokuvahankkeeseen, alkoi sydämeni nyt lämmetä hankkeelle. Pekka Strang riisui täysin aseista. Ehkä hienoin puheenvuoro, mitä olen elämäni aikana kuullut missään virallisissa avajaisissa.

Lopuksi vielä muistutuksena: huomenna sunnuntaina 8.5., Tomin syntymäpäivänä, Taidehallin näyttelyssä esiintyy Out and Loud klo 14, 15 ja 16 esittäen Tomin säveltämän ”vihmalinnun”. Lisäksi klo 16–18 Keskustelutilaisuus: Touko Laaksonen henkilönä (englanniksi).

Pikkulintu liverteli, että sunnuntaina noita Tomin miehiä saattaa olla paikalla paljon. Monet tosin lienee paikalla jo hieman aiemmin eli kuuntelemassa Tom of Finland Foundationin perustajaa Durk Dehneriä klo 13.
Ehkäpä vuosikokousta olisi voinut bruukata näyttelyn ajankohtaan sopivaksi, olihan tässä kaksi vuotta aikaa suunnitella?


ToF erotiikka on muuten yllättävän suosittua naisten keskuudessa, rajumpi homoseksi ylipäätään. Yksi kiihoke on kuulemma se, miten miestä alistetaan. Ja onhan noi Tomin piirtämät miehet aika lutuisia pin-uppeja isoine tisseineen ja pyöreinen peppuineen.