Ihmisoikeusliitto on julkaissut raportin Syrjintä Suomessa 2008. Raporttiin on yritetty löytää viranomaistietoa ja tietoa eri vähemmistöjä edustavilta järjestöiltä.
*****
Raportissa luetellaan niitä lakipykäliä, jotka säätelevät syrjintää:
Suomen perustuslaissa 6. pykälässä sanotaan, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen , uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei mainita erikseen, vaan kuulumme ryhmään "muu henkilöön liittyvä syy".
Rikoslaissa 11:11 pykälässä kielletään syrjintä elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä tai julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestäessä. Tässä pykälässä mainitaan myös sukupuolinen suuntautuminen yhtenä kohdejoukkona.
Rikoslain 47. pykälä kieltää syrjinnän työntekijää valitessaan tai palvelusuhteen aikana. Tässäkin pykälässä on lista kohdehenkilöistä ja mukana on seksuaalinen suuntautuminen.
Yhdenvertaisuuslain 6. pykälä määrää, että ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Seksuaalivähemmistöjen kannalta tärkeää on, että myös häirintä on kiellettyä. Häirinnällä tarkoitetaan ”henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellista tai tosiasiallista loukkaamista siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri” (Yhdenvertaisuuslaki 6:3 §).
*****
Eurobarometrin mukaan suomalaiset ovat kokeneet syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella erittäin harvoin,. Vain 7% kertoi tällaisesta syrjinnästä. Se tietenkin johtuu siitä, että homoja ja lesboja on aika vähän ja monet heistäkin visusti kaapissa. Näin ollen eurobarometri ei varmaan kovinkaan luotettavasti kuvaa HLBTIQ-väen syrjintäkokemuksia.
Myöskään oikeustapauksissa eivät näy HLBTIQ-ihmiset.
Setan nettisivulla on lisää tietoa Syrjintä Suomessa –raportista. Siellä on myös linkit, joista pääsee alkuperäiseen raporttiin.