Kirkkohallitus torjuu naisparien hedelmöityshoidot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Suomen Evankelis-Luterilaisen kirkon kirkkohallituksen mielestä hedelemöityshoitoja ei pitäisi sallia naispareille tai yksin eläville naisille. Keinohedelmöityksessä tulisi käyttää ainoastaan aviopuolisoiden sukusoluja. Suomeen on valmisteilla keinohedelmöitystä koskeva lainsäädäntö, ja kirkkohallitus ilmaisi kantansa asiaan täysistunnossaan keskiviikkona.

Kirkkohallitus pitää tärkeänä, ettei lainsäädännöllä vähätellä isyyttä eikä isän merkitystä perheessä. Lapsella on oikeus vanhempiin, isään ja äitiin, eikä ole toivottavaa, että lain turvin saatettaisiin maailmaan lapsia, joilla ei ole isää. Mikäli hoitojen piiriin tulevaa joukkoa halutaan laajentaa, se tulee rajoittaa eri sukupuolta oleviin pareihin, joissa molemmat osapuolet myös juridisesti sitoutuvat hoitojen avulla syntyvän lapsen vanhemmiksi.

Kirkkohallitus painottaa kannanotossaan, että vaikka lapsen saaminen kuvataan usein subjektiiviseksi oikeudeksi, jopa ihmisoikeudeksi, se ei sitä kannanoton mukaan ole. Myös avioliitto on kannanoton mukaan yhtä arvokas, syntyipä siihen lapsia tai ei.

Lainsäädännöllä tulee kirkkohallituksen mukaan etsiä hedelmöityshoitojen avulla syntyvien lasten parasta, ja heidän tarpeensa on asetettava vanhempien tarpeiden edelle. Lainsäädännön tulee turvata myös hedelmöityshoitojen avulla syntyneen lapsen oikeudellinen asema. Hedelmöittymistapa ei saa vaikuttaa hänen asemaansa perheen tai yhteiskunnan jäsenenä.

Luovutettujen sukusolujen käytöstä on kirkossa eri mielipiteitä. Vuonna 1997 antamassaan lausunnossa kirkkohallitus korosti sosiaalisen vanhemmuuden merkitystä perheelle ja piti luovutettujen sukusolujen käyttämisen keskeisenä edellytyksenä sitä, että molemmat puolisot hyväksyvät sen. Tätä edellytystä pidetään edelleen tärkeänä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyinen kirkkohallitus liittyy kuitenkin niiden kirkkojen kantaan, joiden mielestä keinohedelmöityksessä tulisi käyttää vain aviopuolisoiden sukusoluja, ja ellei se ole mahdollista, keinohedelmöityksestä olisi luovuttava. Lausunnossa otetaan kuitenkin kantaa myös siihen, mitkä kirkon kannalta ovat hedelmöityshoitojen vähimmäisedellytykset, jos luovutettujen sukusolujen käyttö sallitaan.

Sijaissynnyttäjän käyttöön kirkkohallitus suhtautuu edelleen kielteisesti.

Kirkkohallituksen mielestä täysi-ikäisellä on halutessaan oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä ja vanhempansa. Tiedolla on merkitystä myös avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä, vaikkakin käytännössä ongelma on teoreettinen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!