Unkarin pääministeri varoitteli pari päivää sitten blogissaan konservatiivisen fundamentalismin vaaroista. Kun lainsäätäjä pyrkii laajentamaan ihmisten vapauksia ja oikeuksia, on ilmaantunut uusia joukkoja, jotka haluavatkin rajoittaa kansalaisten oikeuksia.Näissä asioissa törmäävät erilaiset maailmankatsomukset.
Asia tuli konkreettiseksi, kun Unkarissa perustuslakituomioistuin kumosi parlamentissa hyväksytyn parisuhdelain. Rekisteröidyn parisuhteen piti tulla voimaan vuoden 2009 alusta, mutta nyt laki on uudelleen muotoiltavana parlamentissa, ja uusi läpimeno on epävarmaa.
Pääministeri Ferenc Gyurcsányn mukaan perustuslakituomioistuimen päätös ei syntynyt oikeudellisten asioiden perusteella, vaan päätöksessä näkyivät perustuslakituomioistuimen tuomareiden maailmankatsomukset. Pääministeri myös huomauttaa, että maailmassa Unkari on nyt ainoa maa, jossa Vatikaani sai vaikuttaa lainsäädäntötyöhön. Edes Italiassa Vatikaani ei pystynyt sekaantumaan, kun Prodin hallitus rakensi parisuhdelakia. Lain säätäminen epäonnistui, koska hallitus hajosi kesken käsittelyn, ja uusissa vaaleissa Berlusconi voitti.
Espanjassa Vatikaani myös yritti vaikuttaa perustuslakituomioistuimen työhön, kun siellä käsiteltiin vapaamielistä parisuhdelakia, mutta Vatikaani epäonnistui. Yleensä perustuslakituomioistuimet ovat olleet edistämässä samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Näin esim. Etelä-Afrikassa, USAssa ja Kanadassa.
(Háttér/pk)