Puolassa hlbti-järjestöt yhä useammin hyökkäilyjen kohteena

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Puolan parlamentissa on yritetty useita kertoja edistää hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä, pääsääntöisesti yritykset ovat valuneet tyhjiin.

Puolassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa pyrkimään parantavat järjestöt ovat ihmisoikeusvaltuutetun mukaan joutuneet yhä useammin hyökkäysten kohteeksi. Järjestöjen toimistot ovat esimerkiksi joutuneet murtojen ja ilkivallan kohteeksi.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Homofobiaa vastaan toimiva KPH ja hlbti-järjestö Lambda kertovat toimistoihinsa murtaudutun viime kuukausina. Samalla toimistojen oviin on töhritty homovastaisia ja nationalistisia iskulauseita.

- Tuomitsen vahvasti hyökkäykset hlbti-vähemmistöjä tukeviea kansalaisjärjestöjä kohtaan, sanoi ihmisoikeusvaltuuttu Adam Bodnar.

Puolan senaatti nimitti Bodnarin tehtäväänsä viime vuonna.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Olen huolestunut lisääntyneistä hyökkäyksistä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien puolesta toimivia kansalaisjärjestöjä kohtaan, sanoi Bodnar lauantaina tavattuaan kansalaisjärjestöjen edustajia.

Bodnar sanoi pitävänsä valitettavana, että Puolassa ei ole lainsäädäntöä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää vihanlietsontaa vastaan, tai pakollisia syrjinnän vastaisia oppitunteja kouluissa.

Hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen tiedottaja kirjoitti verkossa julkaistussa lausunnossa puolueen tuomitevan "tämänkaltaiset toimet ja kaikenlaisen väkivallan".


Puola on yksi Euroopan hartaimmista roomalaiskatolisista maista. Yhdeksänkymmentä prosenttia asukkaista määrittelee itsensä katolilaisiksi, vaikka maallistuminen on käynnissä Puolassakin. Katolinen kirkko on ilmaissut vastustavansa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden virallistamista.

Puolassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustavaa parisuhdelakia on koetettu edistää useita kertoja, mutta ilman adoptiota ja yhteisiä veroetuuksiakin se on torpattu. Puolan perustuslaissa avioliitto määritellään vuonna 1997 tehdyn päätöksen mukaisesti miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Vuoteen 2011 asti Puolassa maistraatit saattoivat kieltäytyä lähettämästä ulkomailla avioituville esteettömyystodistuksia, jos tuleva puoliso oli samaa sukupuolta. Sisäministeriö kuitenkin lopulta kielsi ulkomailla ihmetystä herättäneen syrjivän käytännön. Esteettömyystodistusta varten on ilmoitettava tulevan puolison nimi.

Growing attacks on Polish gay rights groups: commissioner

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!