Laajeneva rikostorjuntatyö Venäjän kanssa voi törmätä tasa-arvokäsityksiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Suomen ja Venäjän välinen lainvalvontaviranomaisten koordinaatioryhmä alkaa käsitellä laittoman maahantulon torjunnan lisäksi myös muita "keskeisiä rikoksentorjunnan aiheita". Tästä ilmoitti sisäministeri Petteri Orpo (kok) selostaessaan venäläiskollegansa Vladimir Kolokoltsevin kanssa käymiään neuvotteluja tiistailta 26.1. Keskusteluissa voidaan törmätä Suomen ja Venäjän osittain varsin erilaisiin käsityksiin siitä, mikä on rikollista ja mikä ei.

"Vaikka laitonta maahantuloa voidaan torjuta useiden jo olemassa olevien kahdenvälisten sopimusten avulla, kuten rikoksentorjuntasopimusten ja rajajärjestelmäsopimusten nojalla, uuden yhteistyöasiakirjan aikaansaamiseksi jatketaan neuvotteluja", kertoi Orpo.

"Sovimme, että lainvalvontaviranomaisten koordinaatioryhmä, joka välillämme on ollut, kokoontuu pikaisesti ja sen asialistalle otetaan laittoman maahantulon torjunnan lisäksi muita keskeisiä rikoksentorjunnan aiheita", sanoi Orpo. Ministeri ei viestimien mukaan selventänyt, millaisesta laajennuksesta on kyse.

Suomen lainsäädäntö ja rikoskäsitys poikkeavat Venäjästä osittain melkoisesti. Tasa-arvoaihepiiriia sivuavassa lainsäädännössä Suomi on viime vuosina liikkunut suuntaan, joka on viestimien antaman kuvan perusteella poikennut Venäjän valtavirrasta. Suomi on ilmeisesti myös myöntänyt turvapaikkoja tilanteissa, joissa Suomeen hakeutunut Venäjän kansalainen on kärsinyt sikäläisestä rikollisuusmäärittelystä, mutta ei ole suomalaisen näkemyksen mukaan rikollinen.

Ministeri Orpo ei täsmentänyt, mihin ryhdytään nyt suomalaisten ja mihin venäläisten toivomuksesta. Olettaa voi, että Suomen on tehtävä myönnytyksiä saadakseen vastavuoroisuutta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen nykyinen hallitus edustaa keskusta-oikeistolaisia arvoja, mutta sekä kokoomuksen että keskustapuolueen ministeriryhmien piirissä on myös arvoliberaaleja. Okeusministeri Jari Lindström on julkisuudessa profiloitunut tasa-arvokysymyksissä vanhoillisuuteen taipuvaiseksi.

Laajennetun rikostorjuntayhteistyön alkaessa selvinnee, missä vaiheessa ja miten suomalainen asiakirjojen julkisuusperiaate koskee sitä.

Yhteistyö rikollisuuden torjunnassa voi sivuta Suomen kansalaisten ja muiden Suomessa asuvien oikeusasemaa. Viime vuosina suomalaisten ja muiden Suomessa oleskelevien yksityisyys ja mielipidevapaus on nähty kansainvälisesti vaarassa ensisijaisesti liittyen suhteeseen Yhdysvaltoihin. Kylmän sodan vuosina valtiolla oli takataskussaan lainsäädäntö ystävällismielisen maan loukkaamisesta.


Orpo selosti neuvotteluja Ylen uutisessa

2 kommenttia

Minusta varsin yksinkertainen menettelytapa on, että jos henkilöä epäillään jostain rikoksesta yhdessä maassa, mutta kyseinen teko ei ole rikos toisessa maassa, tämä toinen maa ei voi ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin kyseisen henkilön löytämiseksi, palauttamiseksi tai kiinniottamiseksi.
  • 2 / 2
  • Cadence
  • 27.1.2016, 21.13
"Vaikka laitonta maahantuloa voidaan torjuta useiden jo olemassa olevien..."

Ei liene mahdollista, mitä on uskominen paljonpuhuttuihin kansainvälisiin sopimuksiin; kun rajalla sanoo, että hakee turvapaikkaa, se on silloin hyväksyttävä. Tätä mantraa on jankutettu vuosia, ja kaikki muu on pölhöpopulismia.

Laittomia maahanmuuttajia ei ole tullut sen enempää Norjaan kuin Suomeenkaan Venäjältä. Kaikki on päästetty sisään olemassaolevien kansainvälisiin sopimuksiin perustuvien periaatteiden mukaan, joihin on Suomi ja Norja ovat sitoutuneet. Eikä unohdeta, mitä Päivä Nerg, sisäministeriön kansliapäällikkö, totesi Norjan nuivistuneesta politiikasta; mahdotonta, aivan mahdotonta.

Maahantulija, siirtolainen, maahanmuuttaja, muuttajatulija... kaikki mahdolliset variaatiot on nähty Välimeren kriisin ohella, jokainen sopivassa yhteydessä. Kun Ruotsista tulla tupsahtaa yli 30 000 tulijaa, ne ovat pakolaisia. Kun Venäjältä haetaan turvapaikkaa, se on yllättäen laitonta maahantuloa. Joku voi tietysti ajatella, ettei tässä ole pakolaisuudesta kyse, vaan Ruotsin ja Saksan peesaamisesta, mutta sehän on vain spekulaatiota se, Dublinin sopimuksesta huolimatta...

"...sen asialistalle otetaan laittoman maahantulon torjunnan lisäksi muita keskeisiä rikoksentorjunnan aiheita..."

Venäjä ei ole aikaisemminkaan luovuttanut ketään Suomeen, joten Orpo voi jatkaa narinaansa maailman tappiin saakka. Kun nyt kauppa, suhteet ja kaikki ovat katkolla, lienee Suomen vaikutusvalta minimissään. Venäläisen hakkerin luovuttaminen Yhdysvalloille, Naton kauttakulkusopimus, sotaharjoitukset lähialueilla, Venäjän lähettilään viisumin epääminen ETYK-kokouksen aattona ja suun muut keskisormen näyttämiset pitävät huolen siitä, että sopimuksia ei synny.

Neuvottelut ovat samanlaista teatteria kuin suomalaisten politiikkojen vaikuttaminen Brysselissä. Eivät ne oikeasti vaikuta yhtään mihinkään, eikä niitä edes kiinnosta, kunhan nyt pitävät kulisseja yllä äänestäjiin päin. Ainoastaan Mutti Merkel tietää. Sieltä Berliinin headquarterista tulevat käskyt komeassa kuvertissa...