Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kokemuksia perintöasioista ja testamenteista selvitetään Suomen Akatemian rahoittamassa kysely- ja haastattelututkimuksessa Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, Isossa-Britanniassa, Romaniassa ja Unkarissa.
29. tammikuuta asti auki olevaan kyselyyn on vastannut tähän mennessä 700 ihmistä. Erityisesti vähemmistöjen vähemmistöihin kuuluvien, kuten suomenruotsalaisten, romanien ja saamelaisten sateenkaari-ihmisten piiristä toivotaan kuitenkin vielä lisää vastauksia.
- Olemme saaneet sadoittain enemmän vastauksia verkkokyselyyn kuin odotimme. Useimmat vastaajat ovat Suomesta. Maiden välinen vertailu tulee antamaan tärkeää tutkimustietoa siitä, mitä ongelmia eri maissa on, ja mitä poliittisten päättäjien tulisi ottaa huomioon, toteaa tutkimuksesta vastuussa oleva akatemiatutkija Antu Sorainen.
Ystävien apu korvaa usein sukulaisten tuen sateenkaariväen elämänkriiseissä
Soraisen mukaan perintökaaren taustaoletus on se, että elämän tärkeimmät hoivasuhteet perustuvat avioliittoon ja siinä syntyneisiin biologisiin lapsiin. Yhdessä sen kanssa, että testamentteja laativilla juristeilla on usein heikohko tietämys queer-ihmisten suhteiden todellisuudesta se saattaa olla ongelmallista seksuaalisesti marginalisoitujen ryhmien kannalta. Siksi verkkokyselyn tuloksilla on merkitystä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kannalta, etenkin jos vastauksia tulee kattavasti eri ryhmistä, jolloin mahdolliset ongelmat saadaan esille.
– Perintöjärjestelmä perustuu kapeahkoon ymmärrykseen sukulaisuus- ja perhesuhteista, johon kaikkien ihmisten todelliset hoiva- ja perhesuhteet eivät sovi. Monet lesbot, homot, ja muut seksuaalisesti marginalisoituihin ryhmiin kuuluvat ryhmät kuten myös transukupuoliset ihmiset elävät sellaisissa suhteissa ja perheissä, jotka jäävät juridisten määritelmien ulkopuolelle. Tekemieni noin 50 haastattelun perusteella vaikuttaa siltä, että monet saavat tukea queer-yhteisöiltä pikemmin kuin sukulaisilta silloin kun elämä kriisiytyy esimerkiksi sairauden, vanhuuden, eron tai taloudellisten vaikeuksien vuoksi, sanoo Sorainen.
Eräs tutkimukseen haastatelluista kertoo, kuinka hänen homomiesystävänsä joutui makaamaan vuosia sänkypotilaana erilaisissa hoitolaitoksissa.
– Läheiset homoystävät hoitivat hänen käytännön asioitaan ja vierailivat sairaalassa joka viikko. He syöttivät, juottivat ja viihdyttivät miestä. Tämä teki hänen viimeisistä elinvuosistaan merkityksellisempiä ja kevyempiä, sillä hänen sukulaisensa olivat etäisiä ja asuivat kaukana. Ilman homoyhteisön tukea hän olisi kärsinyt enemmän ja ollut yksin.
Queer-testamenttien teko yleistymässä
Eräs haastateltavista on SKS:stä hiljattain eläköitynyt kustannuspäällikkö Rauno Endén. Hän itse on tehnyt testamentin jo vuosia sitten.
– Queer-testamenttilahjoitusten tuella voisi perustaa esimerkiksi queer-teemoja käsittelevien kirjojen pop up -kustantamon, joka toimisi silloin kun varoja ilmaantuisi. Näin saataisiin julki jo olemassa olevia ja tulevia käsikirjoituksia, joille ei nyt ole julkaisufoorumia.
Soraisen tekemissä haastatteluissa on käynyt ilmi, että sateenkaariväen keskuudessa on yleistymässä testamentin tekeminen puolison tai partnerin hyväksi.
– Alustavien tulosten mukaan esimerkiksi sateenkaariperheiden lapset saattavat olla perintöasioissa eriarvoisessa asemassa keskenään, etenkin silloin kun isovanhemmat suunnittelevat perinnön siirtoa sukupolven yli. Kansainväliset tutkimukset ovat viitanneet kummilasten erikoisasemaan queer-väen testamenteissa, mutta Suomen kohdalla tilanne saattaa olla hieman toinen.
Joulukuun 2015 puolivälissä avattu verkkokysely on auki perjantaihin 29.1.2016 asti. Projektin rahoittaa Suomen Akatemia. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan kaksi Arabian muumimukia ja kaksi Finlaysonin Tom of Finland -pyyhettä.
Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä -kysely (auki 29.1.2016 asti)
Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä (projektin Facebook-ryhmä)
Projektin verkkosivu