Eduskunnan hlbti-verkoston tilaisuudessa kuunneltiin transihmisten elämäntarinoita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Eduskunnan lisärakennuksen kansalaisinfossa puhuttiin transihmisten elämästä

Toukokuussa 2015 perustettu eduskunnan hlbti-verkosto piti tänään ensimmäisen virallisen tilaisuutensa osana tämän vuoden TransHelsinki-tapahtumaa. Tilaisuudessa keskityttiin transihmisten omiin elämäntarinoihin. On tärkeä kuulla ihmisiä itseään eikä aina muita, jotka puhuvat heidän puolestaan, ikään kuin ”paremmin asiaa tietävinä”. Kuuntelemalla ihmistä itseään saadaan tärkeää tietoa myös yhteiskunnasta ja sen toimintatavoista ja -malleista.

Eduskunnan hlbti-verkostossa on jäseniä kaikista eduskuntaryhmistä ja pyrkimyksenä on saada tieto hlbti-asioista kulkemaan eduskunnan sisällä ja kansanedustajien kesken koordinoidusti. Halutaan vaikuttaa lainsäädäntöön, mutta halutaan myös kuulla ihmisten tarinoita ja näkökulmia siitä, miten lainsäädäntö vaikuttaa yksittäisten ihmisten elämään.

Paikalla eduskunnan kansalaisinfossa oli useita kymmeniä ihmisiä, mm. kansalaisjärjestöistä. Oli myös useita kansanedustajia. Ainakin nämä olivat läsnä: Sari Multala (kokoomus, entinen olympiavoittaja yksinpurjehduksessa, hlbti-verkoston jäsen), Susanna Huovinen (sosdem, hlbti-verkoston jäsen, viime kaudella ministeri), Stefan Wallin (ruots. kansanpuolue RKP, hlbti-verkoston jäsen, vieraili pari vuotta sitten ministerinä Dreamwearclubin kesätapahtumassa Hauholla), Aila Paloniemi (keskusta, hlbti-verkoston jäsen), Hanna Kosonen (keskusta), Nasima Razmyar (sosdem), Kike Elomaa (perussuomalaiset). Mukana oli siis kiitettävästi eri puolueiden kansanedustajia. Tilaisuuden puheenjohtajana oli kansanedustaja, hlbti-verkoston puheenjohtaja Jani Toivola (vihreät).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu



Tänään vietetään myös transihmisten kansainvälistä muistopäivää. Maailmalla on vuoden aikana kirjattu 271 transihmisen surmaa. Tämä tilaisuus on myös heidän muistolleen. Erillinen muistotilaisuus pidettiin illansuussa Helsingissä Narinkkatorilla.

Omasta elämästään kertoivat Tiia Kovanen, Demian Seesjärvi ja Amanda Majasaari. Kaikille heistä tunne erilaisuudesta oli mielessä jo lapsena. Asiasta piti kuitenkin vaieta pitkälle nuoruuteen saakka. Oli vahva häpeän tunne ja tunne siitä, että on ainoa senlaatuinen ihminen. Oli tunne, että on vääränlainen. Oli myös kiusaamista ja jopa opettaja kiusasi.

Jokin tapahtuma oli kuitenkin kaikille käänteentekevä. Yksi puhujista näki tv-ohjelman, joka avasi asiaa. Toiselle se oli avioero. Mutta pitkään oli erilaisia pelkoja: punastumisen pelko, pelko siitä, kelpaako nykyisessä sukupuolessaan, jne. Onko esim. riittävästi nainen?

Vanhemmuus ja suhde lapsiin askarrutti pitkään. Liian nopea kaapista tulo transihmisenä olisi lähimmille perheenjäsenille suuri stressi. Perhepiirissä kaiken tulisi tapahtua varovasti ja vähitellen. Pienet lapset suhtautuvat asiaan hyvin yksinkertaisesti, mutta murrosikäisille tai vanhemmille se voi olla kriisin paikka.

Audio
Elämäntarinoita, audio, kesto n. 35 min
Kansanedustaja Susanna Huovinen (sosdem)

Elämäntarinoita kommentoi kansanedustaja Susanna Huovinen. Hän oli viime kaudella ministerinä ja tietää, miten silloin translakia valmisteltiin. Hän sai kuulla muiden ministerien suunnalta, että oli niin paljon tärkeitä hankkeita menossa, että ei ole oikea aika viedä tätä lakiasiaa eteenpäin, kun se asia kaiken muun lisäksi on niin vaikea. Lakia kuitenkin alettiin valmistella, mutta se ei tullut eduskunnan käsittelyyn, koska hallituksen sisällä ei päästy yksimielisyyteen. Vähitellen aikakin alkoi loppua. Kovin kritiikki tuli siitä, että asia ei ollut hallitusohjelmassa eikä sitä sen takia tulisi käsitellä. Lakiesitys on kuitenkin valmis ja Huovinen toivoi, että uusi Sipilän hallitus tekisi asiassa jonkin päätöksen. Epävarmuus on pahinta ihmisille, joita se koskee. Huovista huolestuttaa se, että arvot ovat koventumassa. ja se vaikuttaa moniin vähemmistöihin.

Audio
Kansanedustaja Huovisen kommentti, kesto 7 minuuttia

Loppukeskustelussa äänenlaatu vaihtelee, koska puhujilla ei ollut mikrofoneja: kansanedustaja Sari Multalan (kokoomus) kysymys, Piia Puu Oksanen (Amnesty, vetosi mm. lakivaliokunnan jäseniin, kun he saavat avioliittolain liitännäislain käsittelyyn), salin takaa Juha Kilpiän kysymys siitä, onko juuri nyt teini-iässä olevilla helpompaa transihmisinä, kansanedustaja Hanna Kososen (keskusta) kommentti, kansanedustaja Nasima Razmyarin (sosdem), kommentti, kansanedustaja Kike Elomaan (perussuomalaiset) kommentti, sairaanhoitaja Helsingin poliisista kertoi, että transnuorten tilanne voi olla vaikea, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon kommentti, loppukommentit

Audio
Loppukeskustelu, kysymyksiä ja kommentteja yleisöltä ja kansanedustajilta, kesto 37 min

3 kommenttia

"Eduskunnan hlbti-verkostossa on jäseniä kaikista eduskuntaryhmistä"

Onko sis kd:lläkin edustus tuossa?

Suomessa olisi varmaankin tarvetta saada suku"puoli"määrittelyyn mukaan se 3. sukupuoli, joka voisi olla ihmisillä, joilla on tietyn sukupuolen sukuelimet, mutta toisen sukupuolen sukupuoli-identiteetti.
Siitä voisi sitten kätevästi siirtyä sukupuolen-korjausten kautta näinin kahteen muuhun sukupuoleen.
  • 2 / 3
  • xxx
  • 23.11.2015, 5.45
Kas vain..oletko Human kenties kääntänyt takkisi itsemäärittelyn tärkeydestä? "Kolmas sukupuoli" lienee ihan kätevä joissain tapauksissa, mutta ei tarpeellinen jos henkilö tuntee olevansa toista sukupuolta...

Ihmisoikeusjärjestöt ajavat translain uudistamista siten, että sukupuolen juridiseen vahvistamiseen riittää henkilön oma ilmoitus Maltan ja Irlannin tapaan. Tämä helpottaisi itse korjausprosessin aloittamista.

https://www.amnesty.fi/ihmisoikeusjarjestot-vaativat-itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen-lakiuudistuksen-lahtokohdaksi/

Kuvaus nykyisestä prosessista:
http://trasek.fi/perustietoa/sukupuolenkorjaus/
http://transtukipiste.fi/sukupuolen-korjaus-suomessa/