Viime tiistaina käytiin USAn demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaiden vaaliväittely CNN-kanavalla. Tärkein taistelupari oli Hillary Clinton ja Vermontista kotoisin oleva senaattori Bernie Sanders. Lehdissä on jo selostettu, että jälleen yritettiin puida Clintonin sähköpostisekoilua ja että siitä huolimatta Clinton nousi voittajaksi. Advocate-lehden gallupissa voittaja oli Sanders ( http://www.advocate.com/election/2015/10/14/poll-who-won-democratic-debate ). Todellinen voittaja oli kuitenkin monien amerikkalaisten kommenttien mukaan keskustelua vetänyt Anderson Cooper.
Cooper johti keskustelua kuin aito ja avoin homomies. Hän nosti esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemat. Aiemmissa republikaanien vaaliväittelyissä nämä asiat sivuutettiin kokonaan. Saksalaisen Männer-lehden kommentoija Kevin Clarke kirjoittaa, että valkohiuksinen Cooper paneutui homoasioihin aivan kuin ne olisivat hänelle itselleen erityisen tärkeitä. (ks. myös online-lehden tv-arvostelijan yleiskuvausta: http://www.salon.com/2015/10/14/the_real_debate_winner_was_anderson_cooper_who_knew_good_journalism_still_makes_for_great_tv/ ). Myös Advocate kehui Cooperia ( http://www.advocate.com/election/2015/10/14/watch-anderson-cooper-highly-praised-role-moderator-democratic-debate ).
Keskustelussa selvitettiin mm. Clintonin muuttuneita näkemyksiä hlbti-asioissa. Hillary ei ole aina ollut puolustamassa homojen ja lesbojen avioliitto-oikeutta. Samanlaista horjuvuutta on ollut maahanmuuttopolitiikassa ja muissakin Obaman ajamissa isoissa asioissa. Clinton vastasi, etteivät hänen perusperiaatteensa ole muuttuneet, mutta kuten kaikilla ihmisillä, tietoa tulee lisää ja sen takia on tarkistettava näkemyksiään.
Clinton on pitänyt viime vuosina monia hlbti-ihmisiä tukevia puheita ja pari viikkoa sitten hän puhui transihmisistä USAn armeijassa. Demokraattien viisi ehdokasta olivat yllättäen hyvin yksimielisiä homojen avioliittokysymyksessä.
Republikaanien vaaliväittelyn teemat olivat erilaisia. Puhuttiin Kim Davisista ja uskovien ihmisten vainoamisesta, maahanmuuttajista, abortista ja perhesuunnittelusta, jolle ei enää annettaisi julkista rahaa (”Planned parenthood” eli maan johtava seksuaaliterveyden puolesta puolestapuhuja, aborttiklinikoiden ylläpitäjä). Toisessa vaalitilaisuudessa teksasilainen ehdokas Ted Cruz vaati, että homoilta on jälleen estettävä pääsy USAn armeijaan. Hänen mukaansa ”Don't ask don't tell” -menettely takasi järjestyksen ja kurin säilymisen armeijassa. Cruzin mukaan armeijaa ei pidä tehdä sosiaalisten kokeilujen temmellyskentäksi. Ensi vuonna armeijaan ovat tulossa ensimmäiset transihmiset. https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2015/10/12/ted-cruz-the-military-shouldnt-be-a-cauldron-for-social-experiments/
Rintamalinjat ovat selvät. On liberaalit demokraatit ja konservatiiviset republikaanit. Republikaanit näkisivät mielellään senaattori Sandersin voittavan demokraattien ehdokaskilpailun. Sen takia Sandersia ei tässä vaiheessa millään tavoin haukuta tai mollata. (Sanders on Vermontin osavaltiosta, jonne suomalaiset siirtolaiset muuttivat suurin joukoin 1900-luvun alkupuolella). Hillary Clintonia vihataan, pelätään ja haukutaan republikaanileirissä. Jos Sanderista tulisi demokraattien ehdokas, hänet nujerrettaisiin lopullisen vaalikamppailun ensi metreillä, koska hän on juutalainen sosialisti ja herkullinen pala FOX-kanavan panetteluille. Samanlaisien motiivien vuoksi demokraatit toivovat, että republikaanien Donald Trumpista tulisi republikaanien vaaliehdokas.
Vaalit pidetään marraskuun 8. päivänä 2016, joten edessä on värikäs vuosi myös hlbti-kysymyksissä. Väittely kesti yli 2 tuntia. Jo alkupuheenvuorossaan Clinton otti esiin hlbti-asiat.
(lähteet: m-maenner.de, Washinton Post, salon.com, youtube)