Ylen homomyönteisiä toimittajia listataan foorumilla - vastailmiö #homopakottaja syntyi twitterissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9

Sunnuntaina Suomi24-keskustelufoorumilla käynnistettiin ketju, jonne on koottu Ylen toimittajia, jotka ketjun aloittajan mukaan ovat “homopropagandisteja” - siis suhtautuneet myönteisesti seksuaalivähemmistöihin. Ketjun aloittaja on nimennyt nämä “homopakottajiksi”.

Asian nosti esiin Vihreä lanka.

Tapaukselle syntyi heti vastailmiö, kun sosiaalisen median tunniste #homopakottaja otettiin vastakkaiseen käyttöön: Ylellä ohjelmaa tekevä toimittaja Jukka Lindström tunnustautui Twitterissä olevansa #homopakottaja - jos se tarkoittaa tasa-arvon kannattamista. Sen jälkeen suuri joukko muitakin Twitterin käyttäjä on tehnyt vastaavanlaisen tunnustuksen.

Jotkut ovat olleet harmissaan siitä, että vain Ylen toimittajia on kelpuutettu alkuperäiselle listalle.

Esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat ovat kritisoineet Yleä ja muitakin tiedotusvälineitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen mielestään liian runsaasta ja myönteisestä esilläpidosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös homo-ongelmaiset uusiokäytettävä käsite

Käsitteen homo-ongelmainen ilmaisi eduskunnan puhujapöntöstä Kristillisdemokraattien kansanedustajana toiminut Kari Kärkkäinen silloin kun Suomessa sorvattiin parisuhdelakia.

Homo-ongelmaisuus kuvaa tilaa, jossa jollakin yksittäisellä ihmisellä tai jonkin instanssin piirissä on ongelma suhtautumisessa homoseksuaalisiin ihmisiin tai homoseksuaalisuuteen ilmiönä. Homo-ongelmaisuudeksi voi kutsua myös muihin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa epäluuloista suhtautumista.

Alkuaan Kärkkäinen peräänkuulutti halua ja taitoa käsitellä hankalia asioita, kuten homoseksuaalisia ihmisiä, jotka hänen arvionsa mukaan kärsivät psykoseksuaalisessa kehityksessä tapahtuneesta häiriöstä, joka puolestaan on syntynyt suhdeongelmista vanhempiin ja ikätovereihin. Ja että homoseksuaalista ihmistä voitaisiin auttaa "eheytymään lähimmäisyydellä".

Vihreä lanka: ´Homopakottajat´ – Ylen toimittajia listataan foorumilla
Twitter: #homopakottaja
Suomi24-keskustelu: YLEn homopakottajat
Homo-ongelmaiset

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • tjas
  • 23.7.2015, 22.05
Median valtava voima huomioiden, toimittajien panos asioiden etenemisessä on merkittävä.

Siitä huolimatta, ei voi välttyä ajatukselta että listan henkilöt ainakin voivat tuntea itsensä uhatuksi, vaikka tarkoitus ei olisikaan uhata ketään. Lista varmasti kuitenkin altistaa erilaiselle negatiiviselle toiminnalle, joten listan kokoaminen nyt on moraalisesti vähän niin ja näin.

Toisaalta, neutraalimpi asioiden käsittely olisi ollut tässä "matkan varrella" enemmän kuin suotavaa. Toimittaja esiintyy omalla nimellään, mutta niin kauan kuin hän ei sotke määrällisesti ja laadullisesti uutistyöhönsä omia mielipiteitään, hänen oma identiteettinsä on suojassa. Kannanotot tällaisessa vaikutusvaltaisessa työssä kuin päämedioiden toimittaja, ovat aina myös riski. Osin tarpeetonkin, sillä toimittaja harvoin on minkään asian varsinainen asiantuntija, jotta kannanotolla olisi muuta kuin median luoma arvo.

Ehkä sosiaalisen median puristus ja yhä heikkenevä painettu media pakottavat perinteiset mediat irtiottoihin, joiden muutoskipuja nämä tällaiset listat ilmentävät. Lopulta kuitenkin erityisesti uutisissa, uskottavuus on rakennettava puolueettomalle tiedolle ja toimittajien omat näkemykset ynnä muu sosiaaliporno sitten annostellaan kylkeen.
Nimimerkki "tjas" tuntuu kovin mieluusti fantasioivan ajatuksella väkivallasta tai sen uhasta seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajia, heidän oikeuksiensa puolustajia tai heistä myönteisesti raportoivia ihmisiä kohtaan. En oikein voi tulkita tätä muuksi kuin heikosti naamioiduksi uhkailuksi tai vähintäänkin epävarmuuden herättämisyrityksiksi kohdistettuina ihmisiin, jotka uskaltavat jukisesti lausua mielipiteensä tai kertoa asioista, joista tietty ääriryhmä mieluiten soisi julkisuudessa vaiettavan.

Onneksi meillä sentään vallitsee toistaiseksi sananvapaus, ja tiedotusvälineet saavat vapaasti kertoa niin Pride-tapahtumista kuin tiukemmin julkisuudelta piilossa pidettävistä tasa-arvon vastustajienkin kokoontumisista. Tiedotusvälineissä työskentelevillä ihmisillä ja heidän esimiehillään on varmasti hyvin erilaisia omia mielipiteitä maailman menosta eikä sellaista toimittajaa varmasti vielä ole syntynytkään, joka pystyisi koneellisesti kertomaan jostakin tapahtumasta antamatta oman käsityksensa jollain tavalla tulla esille vaikka rivien välissä.

Minusta on vain hyvä asia, että toimtajan asennoituminen aiheeseen myös näkyy raporteista, kunhan tosiasiat esitetään vääristelemättöminä. Se auttaa lukijaa arvioimaan lukemaansa ja tarvittaessa oikaisemaan sisältöä jos jokin kohta vaikuttaa jollain tavoin liiaksi värittyneeltä.

Silti kaikista asioista on lupa kertoa, kyllä lukijat ja kuulijat osaavat poimia uutisvirrasta itseään kiinnostavat aiheet ilman toimittajan nimeen ennalta ja ulkopuolelta liitettyä "epäluotettavuuden" leimaa.