Aikaisemmin homobaari taikka -ravintola olivat paikkoja, joissa saattoi tavata kaltaisiaan ihmisiä. Nykyisin järjestöt tarjoavat tilaisuuksia päihteettömään yhdessäoloon. Sateenkaarinuoret ovat löytäneet myös internetin kohtaamaispaikakseen.
Helsingin Kulttuuritalolla 19.-20.5.2015 pidetyssä seminaarissa käsiteltiin mm. sateenkaarinuorten alkoholinkäyttöä.
– Ei ole tutkimustietoa siitä, missä määrin suomalaisten sateenkaarinuorten keskuudessa esiintyy päihteiden riskikäyttöä. Vuonna 2013 nuorilta kysyttiin huolta omasta päihteidenkäytöstä, ja vastaukset eivät juuri eronneet muista nuorista. Ruotsalaisten tutkimusten ja kansainvälisten vertailututkimusten perusteella voidaan kuitenkin arvioida, että sateenkaarinuorilla on selvästi kohonnut riski päihteiden riskikäyttöön, toteaa Nuorisotutkimusseuran tutkija Riikka Taavetti.
Riikka Taavetin mukaan sateenkaarinuorten päihdekulttuurissa tapahtuu jatkuvasti myönteistä kehitystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden lisääntyessä yhteiskunnassa.
– Päihdeongelmat olivat enemmän pinnalla sateenkaariyhteisöissä, kun ainut paikka tavata muita ja olla oma itsensä oli homobaari. Nykyisin yhä useammat sateenkaarinuoret löytävät baareille vaihtoehtoisia paikkoja tavata muita sateenkaarinuoria, Taavetti kertoo.
Taavetti kuitenkin muistuttaa, että työ sateenkaarinuorten hyvinvoinnin eteen on vasta alkanut.
– Niin kauan, kun nuorten vapaa-ajan viettopaikat ja nuorisotoiminta ylipäätään eivät ole yhdenvertaisia, baari on helposti ainut paikka, joka toivottaa aina tervetulleeksi, Taavetti toteaa.
Internet on vahvasti suomalaisen nuoren arkipäivässä. Verkosta moni sateenkaarinuori löytää paitsi yhteisöjä, joissa olla oma itsensä ja kohdata ihmisiä, joille samat huolet ja kysymykset ovat arkipäivää, myös nuorisotyön ammattilaisia, joiden kanssa voi keskustella anonyymisti.
Sateenkaarinuoret keksivät luovia ratkaisuja päihteettömään yhdessäoloon
Päihdepäivien yksi teema oli kohtuukäyttö