Sateenkaariperheet ry ehdottaa lauantaina julkaistussa kannanotossaan tulevaan maan hallitukseen perheministeriä. Perheministerin tehtävänä olisi viedä eteenpäin uudistuksia, joilla vahvistetaan lasten ja perheiden juridisia oikeuksia sekä lisätään kaikkien perheiden hyvinvointia.
- Talouspoliittiset kiristykset ilman käsi kädessä toteutettavaa yhdenvertaista perhepolitiikkaa ei ole viisasta, toteaa Sateenkaariperheiden hallitus.
Järjestön mielestä perheministerillä tulisi olla toimivaltaa sosiaali- ja terveysministeriössä, oikeusministeriössä sekä opetus- ja kulttuuriministeriössä. Järjestö pitää tulevan vaalikauden keskeisinä lakihankkeina äitiyslakia, avioliittolakia ja translakia.
- Kun äitiyslaki ja translaki valmistellaan heti alkukaudesta, saadaan muutokset väestörekisteriin tehtyä yhtä aikaa avioliittolain vaatimien muutosten kanssa, todetaan järjestön kannanotossa.
- Perhepolitiikan lähtökohtana tulee olla perheiden moninaisuuden hyväksyminen. Tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen hyväksytyn kansalaisaloitteen mukaisesti tulee saattaa päätökseen pikimmiten, vaatii Sateenkaariperheiden hallitus.
Sateenkaariperheet ry:n mielestä useamman kuin kahden vanhemman juridinen vanhemmuus tulee mahdollistaa, perhevapaat tulee ulottaa koskemaan lapsen kaikkia tosiasiallisia vanhempia, isien vanhemmuutta tulee vahvistaa, vanhemmuuden vahvistamisen tulee perustua ilmoitukseen riippumatta vanhempien sukupuolesta ja translain tulee perustua itsemääräämisoikeuteen.
Lainsäädäntötyön ohella perheministerin keskeisenä roolina nähdään toiminta asennemuutoksen luojana. Kiusaamisen vastainen työ, ennakkoluulojen ja syrjinnän vastainen työ kansalaisyhteiskunnassa ja julkisissa palveluissa edellyttävät järjestön mukaan toimenpiteitä. Maan hallituksen työskentelyssä lapsi- ja perhenäkökulman vahvistaminen kaikessa päätöksenteossa on tarpeellista, katsoo järjestö.
Jos uuden hallituksen muodostavat kepu ja PS sekä kolmentena kokoomus, mahdollisen perheministerin agenda olisi varsin todennäköisesti ihan muuta kuin mitä yhdistys esittää. Hallitusohjelmaan voit tulla perhemainintoja, jotka ovat joko tulkinnanvaraisia tai aiempaan avioliittokäsitykseen perustuvia.
Yksi iso haaste Sateenkaariperheet Ry:n oletetuissa tavoitteissa on myös se, että SUomessa arvostetaan mm. pienten lasten kotihoitoa enemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa.
Se käytännössä tarkoittaa sitä, että valtaosa erityisesti naisista/äideistä, samoin kuin myös miehistä/iseistä, ajattelee perheen olevan juuri niin konservatiivinen yksikkö kuin mitä se on ollut käytännössä aina. Lapseton perhehän ei tarvitse mitään erityistä ministeriä, ja lapsiperheet ovat jo äänestäneet siitä jaloillaan, mitä he haluavat ja tarvitsevat.
Syy miksi Sateenkaariperheet Ry sitten kaipaa asialle vihkiytynyttä ministeriä lienee, että kun kaikki mahdollinen on jo niin sanotusti sotkettu, tarvittaisiin johtotason päättäjä heitä auttamaan.
Jos tällainen ministeri luotaisiin Suomeen, kokonaisuuden kannalta hänen keskeisin tehtävänsä olisi palauttaa ehyen ydinperheen arvostus suomalaisessa yhteiskunnassa. Se tarkoittaisi sitä, että päinvastoin feminististen tavoitteiden kanssa, naisella tulisi olla oikeus ja yhteiskunnan hyväksyntä hoitaa lastaan kotona 3-vuotiaaksi, ja näiden lasten isien moraalinen velvollisuus on kantaa päävastuu perheensä elannosta tuona aikana.
Tälle tuo perhepolitikka pitää rakentaa, eikä millekään syrjinnän vastaiselle työlle. Sille on sitten ihan omat fooruminsa ja vaikutuskeinonsa.
Naisen ja miehen, äidin ja isän, rooli ja vastuu kaipaavat kipeästi arvoistaan auktoriteettia, joka kertoo meille tässä maassa ja ajan hengen vastustuksesta huolimatta, mikä on hyvää ja miksi. Mitään moniarvoministeriä me emme tarvitse asioita enää yhtään enempää sotkemaan suomalaisten perheiden osalta.