Pori: Kitkaa seurakunnassa homoparin puolesta rukoilemisessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Keski-Porin seurakunnassa päädyttiin tiistaina äänestämään siitä, voidaanko parisuhteensa rekisteröineelle samaa sukupuolta olevalle parille järjestää rukous Keski-Porin kirkossa.

Asiasta kertoo Yle.

Seurakuntaneuvosto salli rukouksen äänin 11-6. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta kyseisessä seurakunnassa, kun samaa sukupuolta oleva pari pyysi rukouksen järjestämistä.

Yle kertoo, että keskustelu oli "värikäs". Paikalla ollut neuvoston varajäsen Jaakko Lehtonen kuvaa keskustelua hyökkääväksi ja välihuuteluita ihmisarvoa loukkaaviksi. Hänen mukaansa esimerkiksi joidenkin kommenttien mukaan homot pitäisi kirota.

Iltalehdessä Lehtonen esittää esimerkkejä kommenteista: "pyhää paikkaa ei saa antaa homoille, rukoilkoon kotonaan" ja "heidän puolestaan pitäisi kirota, ei rukoilla".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen mukaan kirkkoherra Kari Erkkola sanoo ymmärtävänsä, että rekisteröidyille pareille kirkon rukous voi olla tärkeä. Hän sanoo, että seurakuntaneuvosto päättää tilojen käytöstä.

- Rukousta haluavat parit ovat usein hyvin hengellisiä ihmisiä. Heille kirkko ja Raamatun sanoma sekä jopa kirkkorakennus voivat olla hyvin rakkaita ja hengellistä elämää ravitsevia, Erkkola sanoo Ylelle.

Kirkkoherra Erkkola ei suostu kommentoimaan käytyä keskustelua tarkemmin, koska hänen mukaansa neuvostossa käyty keskustelu ei ole julkista. Julkisia ovat hänen mukaansa vain esityslista ja päätökset.

Asian julkisuuteen nostanut Lehtonen arvelee Iltalehdelle "saavansa näpeilleen" tuotuaan asian julki. Hän ei hyväksy sitä, että julkisen tilan takana herjataan ihmisiä. Lehtonen sanoo lehdelle seisovansa tekonsa takana.

Homoparien puolesta rukoiltu jo vuosia

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous laati alkuvuodesta 2011 pastoraalisen ohjeen vapaamuotoisesta rukouksesta rekisteröidyn parisuhteen solmineiden kanssa ja näiden puolesta. Ohjeen mukaan pappi voi rukoilla parisuhteen rekisteröineiden puolesta. Tilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi kotona tai kirkossa. Tilaisuuteen osallistuvien ei ohjeessa rajattu. Rukouksen sisältö perustuu yhteiseen sopimiseen tai vapaaseen harkintaan.

Rukous ei ole avioliittoon rinnastettava toimitus, eikä se synnytä virkavelvollisuutta kirkon työntekijälle tai seurakunnalle. Piispainkokous piti vapaaehtoisuutta tärkeänä kirkon ykseyden kannalta.

Päätöksen parisuhteensa rekisteröineen homoparin puolesta rukoilemisesta teki kirkolliskokous marraskuussa 2010.

Yle: Homoparien puolesta rukoilu edelleen vaikeaa
Yle: Homoparia herjattiin seurakuntaneuvostossa: ´Keskustelu oli ihmisarvoa loukkaavaa´
Yle: Kirkkoherra tyynnyttelee kohua homoja syrjivistä puheista
Iltalehti: Rajua keskustelua seurakuntaneuvostossa: ´Homojen puolesta pitäisi kirota, ei rukoilla´

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 7.5.2015, 22.42
Lisäyksenä sen verran, että kirkkoherra esitti kirkkotilan käyttämistä rukoshetkeen.