Japani: ensimmäinen virallinen tunnustus samaa sukupuolta olevien parisuhteille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Tokio

Tokion Shibuyan alueella samaa sukupuolta oleville pareille suunnitellaan mahdollisuutta saada parisuhdetodistus. Japanissa ei ole aiemmin virallisesti tunnustettu samaa sukupuolta olevien parisuhteiden olemassaoloa.

Asia tulee valtuuston käsiteltäväksi maaliskuussa. Mikäli esitys hyväksytään, se tulee voimaan huhtikuussa. Todistukset tulisivat haettavaksi myöhemmin kuluvana vuonna.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Japanissa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa eikä lainsäädännössä ole muunkaanlaista parisuhdemuotoa homopareille. Keväästä 2009 lukien Japani on sallinut kansalaistensa avioituvan ulkomailla samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa, mutta Japanissa liitolla ei ole oikeusvaikutuksia.

Todistuskaan ei tuo parisuhteelle mitään avioliittoon verrattavia laillisia oikeuksia. Käytännössä kyse on kahdenvälisestä toisen osapuolen tunnustamisesta lähiomaiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Todistusten toivotaan kuitenkin tuovan helpotusta samaa sukupuolta oleville pareille esimerkiksi tilanteissa, jossa toinen kumppani joutuu sairaalahoitoon. Nykyisellään kumppania ei välttämättä tunnusteta sairaalassa lähiomaiseksi, ja sairaala saattaa kieltäytyä päästämästä vierailemaan potilaan luona.

Laillista mutta vaiettua

Yle kertoo, että hlbti-vähemmistöjä kohtaan ei esiinny juurikaan avointa vihaa, mutta syrjintää esiintyy työelämässä ja kouluissa runsaasti. Joillain alueilla on voimassa syrjintäsuoja, mutta ei yhtenäisesti koko maassa.

Japanissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tai näiden asemasta ei juuri ole käyty julkista keskustelua, eivätkä puolueet ole ilmaisseet sen paremmin vastustavansa kuin kannattavansa hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista. Japanin lainsäädännössä avioliitto on määritelty miehen ja naisen väliseksi, eikä maassa ole käyty keskustelua avioliiton sallimisesta myös homopareille.

Hlbti-vähemmistöihin kuuluvat itsekin yleensä vaikenevat asiasta. Joidenkin käsitysten mukaan homoseksuaalisuutta hyväksytään tai siedetään niin kauan kun asiaa ei tuoda ääneen esille. Japanilaiset eivät usko tuntevansa hlbti-vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Yle kertoo, että Reutersin tekemän kyselyn mukaan vain viisi prosenttia japanilaisista kertoo tuntevansa hlbti-vähemmistöön kuuluvan ihmisen, kun länsimaissa niin kertoo 60-70 prosenttia.

Juridisen sukupuolen vaihtaminen on ollut sallittua vuodesta 2008 lähtien. Homoseksuaaliset suhteet ovat olleet kiellettyinä lyhyen ajanjakson vuodesta 1872 vuoteen 1880. Myös suojaikärajat ovat olleet vuodesta 1880 yhteneväiset.

Mielipidetiedustelujen mukaan runsas puolet japanilaisista katsoo, että homoseksuaalisuus on hyväksyttävää, kun taas runsas kolmannes ei pidä homoseksuaalisuutta hyväksyttävänä ilmiönä. Nuorten asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat selvästi myötämielisemmät kuin vanhempien ikäryhmien.

Japanin poliittisessa elämässä on kaksi näkyvää hlbti-henkilöä, molemmat Tokiossa: Taiga Ishikawa valittiin Toshiman paikallisvaltuustoon vuonna 2011. Hän pyrki myös Japanin parlamenttiin vuonna 2014. Wataru Ishizaka puolestaan valittiin Nakanon paikalliseen valtuustoon.

Japan Times: Shibuya Ward plans vote on same-sex marriage
Yle: Samaan sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan Japanissa ensi kertaa virallisesti

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!