Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kytkee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevien esitysten tuomisen eduskuntaan hallitussopuun. Räsänen sanoo Ylelle, että seksuaalivähemmistöjä koskevat suunnitelmat eivät kuulu hallitusohjelmaan, eikä hyväksy hallitusohjelman ulkopuolella valmisteltujen esitysten viemistä eduskuntaan.
– Kun olemme näinkin kapealla hallituspohjalla, niin luotan siihen, ettei hallitussopua lähdetä vaarantamaan esityksillä, joita ei ole hallituksessa yhdessä päätetty ja linjattu, sanoo Räsänen Ylelle.
Parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla esitys juridisen sukupuolen vaihtamisen ehdoista ja oikeusministeriössä esitys siitä, että lapsen äidin samaa sukupuolta oleva kumppani voitaisiin vahvistaa lapsen vanhemmaksi heti lapsen syntymän jälkeen.
Ihmisoikeusjärjestöt Trasek, Seta, Amnesty, Ihmisoikeusliitto ja Sateenkaariperheet vaativat, että peruspalveluministeri Susanna Huovisen valmistelema uudistus juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista toteutetaan viivytyksettä.
Nykyään Suomi edellyttää juridisen sukupuolensa korjaavilta eli henkilötunnuksensa muuttavilta henkilöiltä muun muassa lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia ja avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa uudistusehdotuksessa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja rajoitukset siviilisäädyn suhteen poistettaisiin. Järjestöjen mukaan valmistelun taustalla ovat Suomen kansainväliset sitoumukset ja Suomen saamat suositukset kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä.
Järjestöt muisutttavat, että sukupuoltaan korjaaviin henkilöihin kohdistuvat vaatimukset loukkaavat itsemääräämisoikeutta sekä oikeutta yksityisyyden suojaan, perhe-elämään, keholliseen koskemattomuuteen sekä terveyteen. Amnestyn vetoomuksen lakiuudistuksen puolesta allekirjoitti kahdessa viikossa yli 15 000 ihmistä.
Järjestöjen mukaan juridisen sukupuolen vahvistamisen tulisi perustua henkilön omaan ilmoitukseen. Tällainen uudistus on hiljattain toteutettu Tanskassa, ja Maltan parlamentti käsittelee parhaillaan vastaavaa muutosta. Myös Norjassa valmistellaan mittavaa uudistusta. Paineita muutoksille on tullut myös kansainvälisestä kehityksestä: muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ja YK:n eri elimet ovat vaatineet Suomelta ja muilta mailta muutoksia sukupuolen vahvistamisen ehtoihin.
Trasek ja Seta ovat mukana sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, joka kartoittaa transihmisiä koskevan lainsäädännön muutostarpeita. Työryhmä antaa keväällä loppuraportin.
Yle: Päivi Räsänen: Hallitussopu vaarassa seksuaalivähemmistöjä koskevilla esityksillä
Seta: Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan hallituksen vitkuttelusta translain suhteen