EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan transihmisiin kohdistuu kaksi kertaa enemmän sryjintää ja väkivaltaa kuin homoihin, lesboihin tai bi-ihmisiin. Raportti julkaistiin tiistaina 9.12.2014 Wienissä. Noin 34% transihmisistä' on joutunut viimeisen viiden vuoden aikana sellaisen väkivallan kohteeksi, jossa motiivina on viha. Luottamus poliisiin on vähäistä. Kolme neljästä uhrista ei tehnyt ilmoitusta poliisille.
Transihmisten arjessa on monia rajoituksia. Puolet kyselyyn vastanneista kertoi välttelevänsä julkisia tiloja väkivallan pelossa. Vaikka jokaisella ihmisellä on oikeus omaan minuuteensa, transihmiset kokevat usein yhteiskunnan suvaitsemattomaksi ja piittaamattomaksi. Tutkimuksen tuloksia voi tulkita niin, että yhteiskunta panee transihmiset näkymättömään ”häkkiin”, ja se johtaa työmarkkinoilla syrjäytymiseen ja heikkoon integroitumiseen.
Tutkimus oli osa laajaa hlbti-nettitutkimusta, johon osallistui 93 000 ihmistä. Näistä 6600 oli transihmisiä. Suomesta kyselyyn vastasi 481 ihmistä, jotka itse arvioivat itsensä transihmisiksi.
Suomen tilanne
Tutkimusraportissa on tietoja myös Suomen osalta. Suomessa 49% transihmisistä koki viimeisen 12 kuukauden aikana tulleeensa syrjityiksi tai ahdistelluiksi. Prosentuaalisesti se on samaa luokkaa kuin muissa pohjoismaissa. Eniten häirintää oli suurissa läntisissä maissa kuten Englannissa, Espanjassa ja Saksassa.
Työsyrjintäkokoemuksia oli Suomessa ja Ruotsissa aika vähän (n. 18-20% kertoi niistä). Noin 8% transihmisistä sai töissä kuulla heistä puhuttavan negatiiviseen sävyyn.
Tutkimukseen ona lainattu suomalaisen 18-vuotiaan transihmisen kommentti. Hän toivoisi, että kouluissa käsiteltäisiin hlbti-ihmisten elämää, jotta ennakkoluulot vähenisivät
“I wish young people were educated about LGBT-related things in school and with that try to make LGBT people seem more normal compared to people who are lucky enough to be cisgendered and heterosexual.”
(Trans, 18, Finland, cisgendered = ei-transihminen)