Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan seksuaalivähemmistöjen puolustamisen pitää jatkua teki eduskunta millaisen päätöksen tahansa sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyssä. Facebook-päivityksessä arkkipiispa sanoo, ettei asia ole hänelle mielipideasia.
Mäkinen sanoo kyseessä olevan "kristillisen uskon pohjalta nouseva kysymys ihmisarvosta". – Riippumatta siitä, minkä päätöksen eduskunta nyt tekee ja millaista polkua kirkko kulkee, sateenkaariparien ja -perheiden puolustaminen on tärkeää, Mäkinen kirjoittaa Facebookissa.
Mäkisen mukaan päätöksellä on vaikutusta myös kirkkoon, mikäli avioliittolaki muuttuu. Suoria, välittömiä vaikutuksia kirkolliseen vihkimiseen ei arkkipiispan mukaan kuitenkaan ole.
Yriysviestintänä nähtynä asiantunijat voivat pitää Mäkisen kirjoitusta äänestysviikon alkajaisiksi ajoitettuna aloitteellisena vauriontorjuntana. Kielteinen päätös kiinnittäisi huomiota evl-kirkkoon tasa-arvoisen avioliiton vastustajana ja jäsenyyksien lopettamispäätökset voisivat taas vilkastua. Myönteinen päätös taas olisi kirkolle nolo ja sisäisesti vaikea, ja toimintamallit kannattaa siten julkistaa ennalta.
Arkkipiispa ei erityisesti nosta esille sitä, että kirkko ei hyväksy tasa-arvoista avioliittoa, vaan vastustaa sitä. Kirkon kannan luomat puitteet ovat taustalla, kun arkkipiispa tarkastelee niitä vaihtoja, jotka kirkolle avautuvat avioliittolain mahdollisesti muuttuessa.
Arkkipiispa katsoo, että kirkolla on kolme vaihtoehtoista reittiä vihkimisessä, mikäli uusi avioliittolaki eduskunnassa hyväksytään.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa kirkko säilyttää vihkioikeutensa nykyisin edellytyksin. Heteropareilla on edelleen mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen, homopareilla ei. Tällöin avioliiton käsite ja sisältö ovat kirkollisessa vihkimisessä ja yhteiskunnan lainsäädännössä erilaiset.
Toisessa vaihtoehdossa kirkko luopuu vihkioikeudestaan. Kirkko voi siunata maistraatissa solmitun avioliiton, jolloin on ratkaistava siunataanko sekä hetero- että homoavioliitot. Kolmas vaihtoehto on arkkipiispan mukaan se, että kirkko säilyttää vihkioikeutensa ja laajentaa käsitystään avioliitosta käsittämään myös samaa sukupuolta olevien suhteen.
Arkkipiispa Mäkisen mukaan keskustelussa on syntynyt uhkakuvia, joita hän haluaa hälventää.
– Jos aloite hyväksytään, kenenkään avioliitto ei menetä yhtään arvostaan eikä yhdenkään lapsen asema vaarannu. Jos aloitetta ei hyväksytä, seksuaalivähemmistöjen aseman tunnustaminen ja parantaminen ei kaadu tähän. Asenteissa on tapahtunut ja tapahtuu muutosta. Kansanedustajille rukoilen viisautta ja niille jotka sisimmässään toivovat ja pelkäävät, levollisuutta, Mäkinen toteaa.
Arkkipiispan Facebook-päivityksestä uutisoi Yle.