Regnbågshelgen Suomen ruotsinkielisten sateenkaariviikonloppu alkoi tiistaina ja päättyy sunnuntaina 26.10.2014. Teemana on elämän koko kaari: "Livets alla skeden". Tapahtumaan saapuu monta kiinnostavaa koti- ja ulkomaista vierasta.
Sateenkaariviikon tapahtumat käynnistyivät eilen illalla homo-Helsinki -kävelyllä historiallisesti merkittäville paikoille. Tutkija Kati Mustola kertoi kävelyllä, miten siirryttiin kriminalisoinnista sallivuuteen. 1960- ja 70-luvulla yksi tärkeä periaatteellinen kysymys oli: saako mies- tai naispari tanssia keskenään. Ei saanut muualla kuin yksityistiloissa. Vasta vuonna 1982 saatiin ensimmäinen homoravintola, Gay Gambrini, jossa tanssiminen oli sallittua.
Torstai 23.10.2014
Torstaina keskustellaan queer-feminismistä. Vieraana on sanavalmis taidekorkeakoulun rehtori Tiina Rosenberg. Queer-teorioita opetetaan nykyään yliopistotasolla, mutta miten feminismi muuttuu, kun mukaan otetaan kriittinen keskustelu sukupuolesta.
Torstain toinen vieras on Berndt Arell, ja hän tulee Tukholmasta. Hän on siellä taidemuseon johtajana, mutta ennen tätä hän johti mm. Kiasmaa, joten hän suomalaistaustaisena tuntee Suomen olojakin. Hän kertoo Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta.
Torstaina on myös nuorten sateenkaari-ilta. Vieraina ovat Tommi Laitio, Helsingin nuorisotoimen johtaja ja Katarina Alanko, joka on tutkinut suomalaisten hlbti-nuorten hyvinvointia.
Torstai-iltana on ruotsinkielinen sateenkaarimessu Johanneksen kirkossa.
Perjantai 24.10.2014
Perjantaina aamukahvilla keskustellaan vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n kanssa.
Perjantaina alkuillasta vieraana on ruotsalainen kirjailija Sandra Dahlén, joka on kirjoittanut normeista poikkeavasti esim. monisuhteista. Hän aikoo kertoa myös omasta elämän historiastaan ja puhua siitä, miksi normikriittisyyttä tarvitaan.
Lauantai 25.10.2014
Lauantai, 25.190.2014 on perinteisesti seminaaripäivä. Aamupäivällä aiheina ovat transihmisten ihmisoikeudet ja draama, jolla on sanoma. Draamakeskustelussa mukana on suomalaisia teatterialan ihmisiä.
Iltapäivällä tuodaan terveisiä Pietarsaaresta. Kuullaan, miten Jeppis-pride syntyi ja otettiin vastaan. Paikallisessa lehdessähän käytiin kitkerää väittelyä pietarsaarelaisesta pride-tapahtumasta, mutta yleisömäärät olivat ällistyttävän suuret.
Iltapäivällä kerrotaan enemmän myös Tukholman hlbti-senioritalosta. Siitä alkaa olla jo muutaman vuoden verran kokemusta. Kokemuksia tulee Tukholmasta kertomaan Lars Mononen. Keskustelussa ovat mukana tutkija Jan Wickman ja Regnbågsankan-järjestön puheenjohtaja Oscar Ohlis. Näin saadaan mukaan suomalainen näkökulma. Onko turha kuvitella, että Suomeen saataisiin hlbti-vanhusten talo, kun se kuitenkin palvelisi vain pienen pientä joukkoa.
Iltapäivän paneelikeskustelun aiheena on rakastamisen vaikeus: "Kärlek -hur svårt kan det vara?: Alkaa näyttää siltä, että hlbti-parit eroavat tiheämpään kuin heteroparit. Miksi on vaikea elää yhdessä? Keskustelussa mukana Anna Moring, Anna Kolster, Ted Urho, Peter Oljemar ja Fredrika Biström.
Guldankan-palkinto
Joka vuosi jaetaan ns. Guldankan-palkinto merkittävästä työstä moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta ja ennakkoluulojen vähentämiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen piirissä. Palkinto jaetaan iltajuhlassa Adamsissa, Erottaja 15-17.
Tapahtumapaikkana Luckan, Simonkatu 8
Suurin osa Regnbågshelgen-tapahtumista on suomenruotsalaisessa informaatio- ja kulttuurikeskuksessa Luckanissa. Se on kuin Suomen ruotsinkielisen väestön lähetystö, ambassad, joka jakaa tietoa yhteiskunnasta, koulutuksesta, vapaa-ajanvietosta, nuorisotoiminnasta, jne. ja järjestää erilaisia tapahtumia. Luckan tarjoaa myös käyttöön tiloja järjestöille, joilla ei ole omia toimintatiloja.