SM-liigan kapteenit Ylelle: jääkiekkoliigassa pelaa homoja

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Yle Urheilun jääkiekon SM-liigan kapteeneille tekemän kyselyn mukaan liigassa pelaa tälläkin hetkellä homoja, mutta nämä ”eivät tee asiasta suurta numeroa”.

Yle käsitteli jääkiekkoa ja seksuaalivähemmistöjä laajasti sunnuntaina.

Syyskuussa jääkiekkovaikuttaja Juhani Tamminen sanoi paneelikeskustelussa, ettei ole pelaajana ja valmentajana törmännyt jääkiekon piirissä yhteenkään homoon. Ammattikorkeakoulu Metropolian paneelikeskustelussa sanotusta käynnistyi julkinen keskustelu, kun Tammisen sanomisia käsiteltiin sosiaalisessa mediassa keskustelun vetäjänä toimineen näyttelijä-muusikko Roope Salmisen nostettua aiheen esiin. Salminen kertoi tuolloin kysyneensä, että "mistä johtuu ettei Liigassa yksikään seksuaalivähemmistöä edustava pelaaja ole uskaltanut tulla julkisesti kaapista ja että mitä Liiga, Jääkiekkoliitto tai lajiyhteisö ovat viime vuosina tehneet ongelman ratkaisemiseksi”. Tuolloin Tamminen arveli Salmisen mukaan, ettei "ongelmaa ei ole yritetty ratkaista koska mitään ongelmaa ei ole". Keskustelu henkilöityi aluksi Tammiseen ja tämän sanomisiin, vaikka Salminen nimenomaisesti asian esiin nostaessaan toivoi, että käsiteltäisiin itse aihepiiriä.

Kapteenit: jääkiekkoliigassa pelaa homoja

Nyt Yle Urheilu selvitti joukkueiden kapteeneilta asiaa. Yhden kapteenin mukaan liigassa pelaa muutamia homoja. Kaikkiaan tavoitetuista 12 kapteenista yhdenksän arvioi, että liigajoukkueissa on homoja tai biseksuaaleja, tilastollisesti jo suuren pelaajamäärän vuoksi. Eräässä Yle Urheilun saamassa kommentissa viitataan yli 30-vuotiaisiin sinkkuihin, joilla ei ole ollut koskaan tyttöystävää. Erään arvion mukaan joku pelaaja uskaltaa vielä tulla kaapista ulos, ja sen jälkeen kynnys on muillekin matalampi. Ulostulon esteeksi mainitaan jääkiekon “miehisyys”, pelko sortamisesta ja siitä, ettei heitä hyväksytä. Myös yleisön aiheuttamat paineet ovat esillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaksi kapteenia puolestaan uskoo, että seksuaalivähemmistöhin kuuluvia pelaajia ei liigassa ole. Kahta kapteenia Yle Urheilu ei tavoittanut. Yle selvitti myös joukkueiden kapteenien mielipiteitä homoseksuaalisuudesta ja tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tavoitetuista jääkiekkojoukkueiden kapteeneista yksi ei halunnut kertoa mielipidettään homoudesta. Kapteeneista puolestaan kahdeksan ilmaisi Yle Urheilulle kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia, kolme ei sanonut kantaansa ja yksi ilmoitti vastustavansa.

Monenlaista suhtautumista

Kapteenien mukaan suhtautuminen homoihin on kiekkoympyröissä niin myönteistä kuin kielteistä. Vastustavat äänenpainot ovat kapteenien käsitysten mukaan kuitenkin vähäisempiä kuin ennen, koska homous hyväksytään nykyään paremmin kuin ennen. Olennaiseksi nähdään se, että ihmiset hoitavat työnsä kuten kuuluu. Homous ei ole monien kapteenien mukaan yleinen keskustelun aihe pelaajien keskuudessa, mutta yhden kommentin mukaan aiheesta on “läpän heittoa”.

Kuopion KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman sanoo Yle Urheilulle, että joukkueen arvoihin kuuluu erilaisuuden hyväksyminen. Hän pitää ruotsalaisen Kiruna IF:n ryhtymistä sateenkaariseuraksi hienona tekona. Suomalaisten liigajoukkueiden kapteeneista osa voisi kuvitella vastaavan tempauksen Suomeenkin, mutta joidenkin mukaan se ei onnistuisi. Kiirunalaisjoukkue pelaa tämän kauden sateenkaaren värisissä peliasuissa ja korostaa toiminnassaan erilaisuuden ja hlbti-ihmisten hyväksymistä. Setan varapuheenjohtajana ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtajana toimiva Mikko Väisänen pitää Kiruna IF:n toimintaa Yle Urheilun mukaan esimerkillisenä. Hän toivoo vastaavantyylistä, mutta omannäköistä toisintoa myös SM-liigaan. Kiirunalaisella seuralla on ollut uutistietojen mukaan kuitenkin vaikeuksia joidenkin sponsorien kanssa päätöksensä jälkeen. Hämeenlinnan Pallokerhon toimitusjohtaja Risto Korpela sen sijaan ei olisi valmis pukemaan joukkuettaan sateenkaareviin peliasuihin. Hän myös kasoo, että pitäisi keskustella, mitä koko yhteisö on asiasta mieltä, jos joukkueessa olisi julkihomo.

Myönteinen ilmapiiri tärkeää

Väisänen sanoo, että urheiluseurasta pitää tehdä siten turvallinen, että jokainen voi olla oma itsensä. Väisänen myös sanoo, että seksuaalinen suuntautuminen on kunkin yksityinen asia, eikä kaapista pidä lähteä ketään patistelemaan. Enemmänkin hän toivoo, että myönteisen ilmapiirin myötä jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä.

- Kun seurassa urheilija uskaltaisi olla oma itsensä myös seksuaalisen tai sukupuolen moninaisuuden myötä, se kääntyisi seuran ja ryhmän voimavaraksi. Silloin häneltä ei menisi energiaa siihen, että joutuisi miettimään, miten piiloudun ja suojaan itseäni. Tällöin hän voisi laittaa kaikkensa peliin, mikä olisi seuran kannalta tärkeintä. Tässä ei ole kyseessä haittatekijä vaan resurssi, sanoo Väisänen Ylelle.

Seta ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelu tarjoavat apua esimerkiksi urheilijoille ja urheiluseuroille, esimerkiksi perehdytyksen ja koulutuksen muodossa: kuinka suhtautua hlbti-vähemmistöihin. Väisänen ottaa esiin myös sisäministeriön Yes-hankkeen, jonka puitteissa on laadittu opas urheilu- ja nuorisojärjestöille yhdenvertaisen järjestötoiminnan rakentamiseksi. Väisäsen mukaan oppaassa esitellään, miten luottamus- ja toimihenkilöt voivat päätöksillään vaikuttaa järjestörakenteiden ja järjestön yhteisten käytäntöjen yhdenvertaisuuteen.

Väisänen kertoo Ylelle myös siitä, että uimari Ari-Pekka Liukkosen ulostulo Yle Urheilun Urheiluviikonloppu-lähetyksessä helmikuussa lisäsi urheilijoiden yhteydenottoja Setaan. Hän pitää Liukkosen tekoa hienona, koska sen myötä syntyi esimerkki ulostulosta.

Homotteluun puututaan

Homopuheista on mahdollisuus antaa käytösrangaistus, kertoo Yle Urheilun haastattelema päätuomarina toimiva Jari Levonen. Hänen mukaansa pelaajien keskinäinen homottelu ei ole yleistä. Hän kertoo myös, että homohuudot ovat nyt aiempaa tiukemmassa tarkkailussa, koska homoista on puhuttu viime aikoina runsaasti julkisuudessa. Tuomarit ovat hänen mukaansa käyneet asiaa läpi.

Yle: Kapteenit kertovat SM-liigan homoista: ´Eivät tee asiasta suurta numeroa´
Yle: Setan varapuheenjohtaja SM-liigaseuran homopuheista: ´Tässä ei ole kyseessä haittatekijä vaan resurssi´
Jääkiekkovaikuttaja rinnasti homot ´pikku hiirulaisiin´

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!