Sunnuntaina alkoi 20. maailman aids-konferenssi Melbournessa. Paikalla on 12 000 tutkijaa, asinatuntijaa ja aktivistia. Lentoturman uhreja oli kuusi, ja heidän muistokseen pidettiin hiljainen hetki. Kokous kestää perjantiahin saakka, ja sinä aikana esitellään uudet lääkekokeilut, rokotetutkimukset ja HIViin ja AIDSiin liittyviä arjen kokemuksia.
YK:n Unaids-järjestön toiminnanjohtaja Michel Sidibé esitteli kokouksen aluksi tulevan strategian vuoteen 2020 saakka: 90-90-90. Ainakin 90% HIV-tartunnoista pitää löytää, 90% infektoituneista tulee saada lääkehoidon piiriin ja 90%:lla viruksen taso pitää saada niin alas, että virusta ei enää pystytä havaitsemaan. Vuoteen 2030 pitäisi viruksen eteneminen saada loppumaan kokonaan.
Tällä hetkellä arvioidaan maailmassa olevan yli 50 miljoonaa viruksen kantajaa ja yli puolet heistä ei tiedä tartunnastaan. Tilannetta huonontaa joidenkin maiden syrjivä lainsäädäntö. Tällaista on ainakin Venäjällä, Intiassa ja Afrikassa. Lainsäädännöllä marginalisoidaan yhteiskunnan haavoittuvin väestönosa. Haavoittuvimpia ryhmiä maailmalla ovat huumeiden käyttäjät, seksityöläiset ja miesten välistä seksiä harjoittavat.
Taistelu aids-virusta vastaan on vaikeaa. Sen osoittaa ns. Mississippi-vauva. Häntä hoidettiin heti syntyän jälkeen aids-lääkkeillä ja virus näytti hävinneen. Nyt se on kuitenkin neljän vuoden jälkeen tullut uudestaan esiin. Se on ollut suuri pettymys tutkijoille. Lapselle on aloitettu uudelleen viruslääkitys ja hän voi hyvin.