Kokoomuslaiset lakivaliokunnan jäsenet pitävät kansalaisaloitetta teknisesti puutteellisena, joten sitä ei voi hyväksyä. Peitelläänkö tällä todellista syytä: vastenmielisyyttä koko asiaa kohtaan.
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund ei ole aikaisemmin selkeästi kertonut kantaansa tasa-arvoiseen avioliittolakiin, mutta on arveltu, että kanta ei ole myönteinen. Nyt kanta tuli ja se on kielteinen. Homlund on yrittänyt pehmentää asiaa niin, että hänen mukaansa kansalaisaloitteen lakiesitys on teknisesti puutteellinen ja sen vuoksi sitä ei voi hyväksyä. Samaa vakuutti kokoomuksen Kari Tolvanen Helsingin Sanomien haastattelussa. Mutta kun Tolvaselta kysyttiin, olisiko hän ollut puolesta, jos lakiesitys olisi ollut paremmin tehty, Tolvanen myönsi, että hän olisi vastustanut sittenkin. Tolvasen tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että hänet on lauantaina nimitetty Suomen Mielenterveysliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Hän seuraa Pekka Sauria ja nostaa esiin erityisesti suomalaisten itsemurhat. Sosiaalisessa mediassa muistutetaan, että erilaisuudesta kärsivien ihmisten itsemurhat eivät ainakaan vähene, jos heitä yhteiskunnassa syrjitään ja pidetään toisen luokan kansalaisina..
Kasaryn eli kokoomuksen sateenkaariryhmän sivulla myönnetään, että sosiaalisessa mediassa syntyi valtava raivo kokoomusta kohtaan. Kasaryn mukaan kansalaisaloite oli hyvin valmisteltu.
Miten Tahdon2013-kampanjasta kommentoidaan puheita huonosta valmistelusta? Kampanjapäällikkö Senni Moilanen sanoo, että lain nukaan kansalaisaloitteen ei tarvitse olla kirjoitettuna lain muotoon. Tämä kansalaisaloite kuitenkin oli kirjoitettu lain muotoon. Jos muutoksia tarvitaan, lakivaliokunta voi ne tehdä tai velvoittaa hallituksen tekemään tarvittavia muutoksia.
Radion ajankohtaisohjelmassa klo 10 Oras Tynkkynen vakuutti, että Tahdon2013-kampanjan asiantuntijat voivat avustaa hävinneen puolen mietinnön tekemisessä. Asiantuntemusta riittää.
Myos Milla Halme Tahdon2013-kampanjasta vakuuttaa, että kansalaisaloite oli hyvä ja uskottava mutta suppea, kuten laki vaatii. Siinä saa olla vain yksi ratkaistava asia, joten kaikkia seurannaisvaikutuksia ei ole voitu ottaa huomioon.