Helsinki Pride -tapahtumaviikko käynnistyy juhannusviikonlopun jälkeisenä maanantaina 23. kesäkuuta Helsingin keskustassa Kolmen sepän aukiolla järjestettävällä avajaistilaisuudella. Tilaisuudessa ovat puhumassa tapahtuman virallinen suojelija Tarja Filatov sekä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.
Helsinki Priden tuottaja Senni Moilanen toivoo avajaisiin väkeä sankoin joukoin.
- Avajaiset aloittavat positiivisen ja iloisen tapahtumaviikon, ja luvassa onkin Helsinki Priden teeman mukaisesti hyväntuulista ohjelmaa ja musiikkia, sanoo Moilanen.
Helsinki Pride 2014 -tapahtuman pääteemana on työelämä. Pride-organisaatiosta kerrotaan, että tapahtumaviikolla kiinnitetään huomiota myös Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja urheilumaailman suhtautumiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Helsinki Pride on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma yhdenvertaisuuden puolesta. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna 23.-29.6.. Helsinki Priden järjestäjänä toimii kansalaisjärjestö HeSeta ry, ja tapahtuma toteutetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin.
Helsinki Pride tapahtumaviikon kävijämäärät ovat kasvaneet vuosittain. Vuonna 2013 tapahtuma keräsi yli 30 000 kävijää, joista noin 8000 osallistui myös Pride-kulkueeseen. Priden järjestäjät kertovat odottavansa tänä vuonna paikalle entistä enemmän väkeä.
H-lehden ensimmäinen numero on samalla pride-lehti
Priden alla on julkaistu H-lehti. Helsingin seudun Setan julkaiseman lehden on määrä jatkossa ilmestyä kolmesti vuodessa, ja se on samalla HeSetan jäsenlehti. Lehti määrittelee olevansa "sateenkaarenmakuinen kulttuuri- ja ihmisoikeuslehti", ja sen aihepiireiksi määritellään kulttuuri, yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmisoikeuskysymykset sateenkaarevasta näkökulmasta.
Lehteä on saatavissa useista jakelupisteistä ympäri Helsinkiä ja Helsinki Priden tapahtumapaikoilta. Näköisversio on luettavissa Issuu.com -palvelusta.
H-lehden ensimmäinen numero on Helsinki Pride -teemanumero, ja tapahtuman teemana oleva työelämä näkyy vahvasti 68-sivuisen lehden sisällössä.
Lehden ensimmäinen juttu on Tarja Filatovin haastattelu. Työministerinäkin toiminut Filatov kertoo uskovansa, että vuoden 2015 alussa uudistuvat tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki parantavat hlbti-ihmisten asemaa työelämässä, kun syrjinnän kielto alkaa koskea selvemmin työnantajia, koulutuksen järjestäjiä ja oppilaitoksia. Samaa aihetta käsittelee myös nykyisen työministeri Lauri Ihalaisen kirjoitus. Järjestöaktiivi Karoliina Seppälä käsittelee työpaikan käytännön elämää, esimerkiksi ulostulon vaikeuden kautta.
HeSetan puheenjohtaja Olli-Pekka Koponen puolestaan kirjoittaa tasa-arvon merkityksestä. Hän käsittelee esimerkiksi Suomen huonoa menestystä ILGA Europen vertailuraportissa ja äänekästä yhdenvertaisuutta vastustavaa kansan vähemmistöä. Kirjailija Riku Korhonen puolestaan pohtii kirjoituksessaan ihmisen seksuaalisuutta.
Meeri Koutaniemen kuva-artikkelissa esitellään Namibian pääkaupungin Windhoekin hlbti-yhteisöä. Myös Keniassa elävien seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemasta on laaja artikkeli.
Monille tuntematon interseksuaalisuus on aiheena laajassa “Tuntematon sukupuoli” -artikkelissa. Esillä on myös kysymys intersukupuolisten pikkulasten ulkoisten sukupuoliominaisuuksien leikkaamisesta jompaan-kumpaan sukupuoleen, ja toimenpiteen mahdolliset myöhemmät vaikutukset henkilön identiteettiin.
Amnestyn Suomen osastossa toimiva sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tiina Oikarinen käsittelee kirjoituksessaan trans-ilmiön moninaisuutta ja sen moninaisuuden suhdetta trans-ilmiön käsittelemiseen esimerkiksi lainsäädännössä.
Setan 40-vuotista historiaa käsitellään esimerkiksi Jussi Nissisen, Jorma Hentilän ja Tiia Aarnipuun kirjoituksissa. Kokonaisuudessa myös esitellään Setan nykyistä työsarkaa ja juhlavuoteen liittyviä tapahtumia.
Viimeiset parikymmentä sivua käsittelevät pride-tapahtumaa, ja etenkin sen ohjelmia.
Tapahtumatuottaja Senni Moilanen nostaa haastattelussa esiin vapaaehtoistyön tärkeyden. Tärkeiksi arvoikseen hän nostaa avoimuuden lisäämisen ja rajojen hälventämisen. Hän toteaa, että pride-viikolla voi kokea uutta, oppia uutta, saada tietoa ja tutustua uusiin ihmisiin.
Aiempaa suuremman roolin ottanutta Nuorten Pride - osana Helsinki Pridea - esitellään myös usean sivun verran. HeSetan sosiaalityöntekijä Aaro Horsma kirjoittaa Nuorten Pridestä. Hän toteaa, että se on hauska tapahtuma, mutta sillä on myös yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä.