Helsinki Pride -tapahtuman organisaatio perustelee pride-kulkueen lähtöpaikalla “promootiomateriaalia” jakavilta tahoilta perittävää 900 euron “promomateriaalin jakomaksua” pride-tapahtuman varainhankinnalla.
Kaikille sama maksu?
Materiaalin jakamisen oikeuden hinnasta on käyty julkista keskustelua esimerkiksi Pinkkimustan blokin Facebook-sivulla. Keskustelun aloittaneessa postauksessa lainataan pride-järjestäjien lähettämää viestiä, jossa pyydetään huomioimaan “ettei kulkueen lähtöpaikalla Senaatintorilla saa jakaa minkäänlaista promootiomateriaalia ilman erillistä promomateriaalin jakomaksua (900€). Kaikki jotka senaatintorilla jakavat ilmapalloja, flyereita ym. muuta kilpailevat samoista asiakkaista keskenään, joten on tasapuolista kaikkia mainostajia kohtaan, että kaikki maksavat siitä”, ja ihmetellään sitä, että epäkaupallisiltakin “aktivistiblokeilta vaaditaan samaa ‘markkinointimaksua’ kuin voittoa tavoittelevilta homobaareilta”.
Pinkkimustan blokin Facebook-sivulla käydyssä keskustelussa näkemyksiään on esittänyt myös Helsinki Priden järjestelyissä vaikuttavia henkilöitä. Keskustelun kuluessa näkemykset lievenivät siten, että “epäkaupallisten” toimijoiden kohdalla maksusta voidaan keskustella jopa niinkin, että “epäkaupalliset tahot saavat jakaa flyereita ilman mitään maksuja”.
Syntyneen keskustelun taustalla katsottiin olevan väärinymmärryksiä.
- Tänä vuonna kriittisyyttä on aiheuttanut kulkueen osallistujille lähetetyssä kirjeessä mainittu promootiomaksu kulkueen lähtöpaikalla. Mainostamisesta ja mainosmateriaalin jakamisesta maksetaan yleisen käytännön mukaan tapahtuman järjestäjälle. Sama kirje on lähetetty kaikille kulkueeseen osallistuville tahoille ja siitä, mitä promootiomateriaalilla tarkoitetaan on muodostunut väärinkäsityksiä. Promootiomateriaalilla on tässä yhteydessä tarkoitettu logoilla varustettua markkinointimateriaalia, ei esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöjen jakamia tiedotteita. Helsinki Pride pahoittelee tätä kirjeen muotoilusta aiheutunutta väärinymmärrystä. Keskustelemme mielellämme kulkueeseen osallistuvien tahojen kanssa asiasta. Valitettavasti olemme saaneet vain vähän suoria yhteydenottoja osallistujatahoilta, kertoo Helsinki Priden varainhankinta ranneliike.netille.
Violetit ranneliike.net -ilmapallot
Violettien ranneliike.net -ilmapallojen jakaminen pride-kulkueeseen menijöille on muutamana viime vuonna ollut Sateenkaariyhteisöt ry:n ja ranneliike.netin panos pride-kulkueen värittämiseksi. Yllättäen tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtumaa järjestävän Helsingin seudun Seta ry:n pride-työryhmä ilmaisi haluavansa rahaa, mikäli palloja jaetaan ihmisille pride-kulkueen lähtöpisteenä toimivalla Senaatintorilla.
Ranneliike.netin taustayhdistyksen Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen pitää tärkeänä, että pride-kulkueessa on mukana erilaisia yhdenvertaisuutta tukevia ihmisiä, toimijoita ja ajatuksia, ja että mahdollisimman monet asiaan sitoutuneet toimijat tuovat olemassaoloaan ja toimintaansa näkyvästi esiin.
- Erilaisten toimijoiden logojen ja symbolien näkyminen on samalla tuen ilmausta pridelle, ja ennen kaikkea ajatukselle ihmisten yhdenvertaisuudesta, sanoo Kivinen.
Kivinen muistuttaa, että Sateenkaariyhteisöt ry:n ja ranneliike.netin toiminta perustuu samoin ei-kaupalliseen vapaaehtoistyöhön, eikä yhdistys saa taloudellisia avustuksia tai lahjoituksia mistään. Kivisen mukaan tilatut ilmapallot ovat yhdistykselle rahallisesti merkittävä satsaus.
- Aikaisempina vuosina tällaisia maksuja ei ole yritetty periä. Sen sijaan olemme kokeneet olevamme tervetulleita, ellemme jopa toivottuja jakamaan ilmapalloja ilman eri ilmoitusta. Sateenkaariyhteisöt ry on jo tehnyt ilmapallotilauksen, eikä tästä uudesta vaatimuksesta viestitty ennen tätä meille mitenkään, sanoo Kivinen.
Järjestäjät: varainhankintaa
Helsinki Priden varainhankinta perustelee kritiikkiä herättänyttä maksua sillä, että pride-tapahtuman järjestäminen on kallista ja raskasta.
- Helsinki Pride on HeSeta ry:n järjestämä viikon mittainen kaupunkifestivaali, joka rahoitetaan yhdistyksen toimesta. Helsinki Priden tavoitteena on edistää ihmisoikeuksia, tarjota toimintaa lhbtiq-ihmisille sekä tuoda esille kohderyhmän näkökulmaa. Pride kulkue on osa Helsinki Pride festivaalia. Vaikka kulkue onkin ensisijaisesti mielenilmaus, on se vuosien varrella laajentunut paraatiksi, joka vaatii erityisjärjestelyitä. Suuren mielenilmauksen tukiessa tavoitetta seksuaalivähemmistöjen äänen saamisesta kuuluviin, koituu kulkueen järjestämisestä samalla huomattavia kustannuksia, todetaan Helsinki Priden varainhankinnasta.
- Kustannusten kattamiseksi Helsinki Pride tekee mm. yritysyhteistyötä niiden tahojen kanssa, jotka haluavat tukea seksuaalivähemmistöjä heidän tasa-arvotavoitteissaan. Kulkuetta rahoitetaan myös muilla Pride-viikon tapahtumilla. Kaikki kuluerät on kilpailutettu tiukasti ja tapahtuman järjestämiseen osallistuu toista sataa vapaaehtoista. Rahoitusta on haettu myös ministeriöiltä sekä rahastoilta. Näiltä tahoilta ei kuitenkaan ole tänä vuonna saatu tukea. Lisäksi Helsinki Pridelle on suunniteltu varainhankintakampanja, johon kuka tahansa voi osallistua. Viime vuosina tapahtuma on jäänyt pahasti tappiolle. Helsinki Priden tavoitteena onkin kattaa kulkueen kustannukset, ei tehdä voittoa. Kustannusten kattaminen on kriittistä, jotta kulkuetta voidaan järjestää myös tulevaisuudessa, kertoo Helsinki Priden varainhankinta.
Viranomaisten mukaan Senaatintorin kaltaisessa julkisessa paikassa tapahtuva ilmaisen promootiomateriaalin jakaminen pride-kulkueeseen kokoontuville ei kuitenkaan ole luvanvaraista, eikä tällaisten maksujen perimiselle ole perustetta esimerkiksi lainsäädännössä. Ilmapallot, flyerit ja muu vastaava materiaali katsotaan tavanomaisiksi "kokousvälineiksi" joiden jakamisen oikeus on turvattu laissa.
- Sateenkaarikansan toimijana ymmärrämme hyvin varainkeruun tuskan. Tämä keino ei kuitenkaan ole oikea keino kerätä rahaa sen enempää kuin vaikkapa esimerkiksi mielenosoitukseen osallistumisesta perittävä pääsymaksu, sanoo Kivinen.
Pride toteutetaan vapaaehtoisvoimin
- Helsinki Pride toteutetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Jokainen Pride on tekijöidensä näköinen ja kaikki ovatkin tervetulleita mukaan järjestämään tapahtumaa sekä ideoimaan ansaintalogiikkaa. Helsinki Pride haluaa olla avoin ja läpinäkyvä toimija, sillä vain yhdessä olemme tarpeeksi vahvoja vaikuttamaan tasa-arvon puolesta. Tulemme ottamaan yhteisön mielipiteet huomioon tässäkin asiassa., todetaan Helsinki Priden varainhankinnasta.
Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen toivoo, että tulevina vuosina pride-tapahtumaan liittyviä asioita voitaisiin vaikkapa miettiä avoimesti kaikkien eri pääkaupunkiseudun hlbti-toimijoiden kesken pyöreän pöydän ääressä.
- Olemme useina aikaisempina vuosina tarjonneet auttavaa kättämme Helsinki Pridelle aivan ilmaiseksi useaan otteeseen. Tarjouksiin ei ole juurikaan tartuttu, sanoo Kivinen.